Η IAG απέκτησε το 20% της Air Europa

17 Aug 2022, 12:24 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Η IAG απέκτησε το 20% της Air Europa

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Mερίδιο 20% στην Air Europa απέκτησε η ιδιοκτήτρια των αεροπορικών εταιριών Iberia, Vueling, LEVEL, British Airways και Aer Lingus, International Airlines Group (IAG).

Ο όμιλος IAG άσκησε το δικαίωμα μετατροπής του επταετούς δανείου 100 εκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και επισημοποιήθηκε τον Ιούνιο με την Globalia, τη μητρική εταιρεία της αεροπορικής εταιρείας, σε μετοχές.

Η Globalia δήλωσε ότι θα συνεχίσει να είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της Air Europa, όμως πρόκειται για ένα περαιτέρω βήμα της IAG στην πρόθεσή της να αποκτήσει πλήρως την Air Europa για να τη συγχωνεύσει με την Iberia. Τον περασμένο Απρίλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της IAG, Luis Gallego, δήλωσε ότι σκοπεύει να αποκτήσει το 100% μέσα σε 18 μήνες.

Η διαδικασία αγοράς της Air Europa από την Iberia ξεκίνησε στα τέλη του 2019 και προέβλεπε ότι η IAG θα εκταμιεύσει 1 δισ. ευρώ για την εταιρεία Globalia. Ωστόσο, το ξέσπασμα της πανδημίας οδήγησε στην υποτίμηση της οντότητας υπό την προεδρία του Juan José Hidalgo και τα ποσά κατέληξαν να μειωθούν κατά το ήμισυ (500 εκατ. ευρώ). Στα τέλη του 2021, και οι δύο εταιρείες απέκλεισαν τη συμφωνία, φοβούμενες ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού δεν θα ενέκριναν τη διαδικασία και η Iberia αποζημίωσε την Air Europa με 75 εκατομμύρια ευρώ και συμφώνησε για νέο όρο διαπραγμάτευσης έως τον Ιανουάριο του 2022. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους ανακοινώθηκε το προαναφερθέν δάνειο, το οποίο σήμερα μετατρέπει το 20% των μετοχών.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα