ACI Europe: Πιο κοντά στο "καλό σενάριο" η επιβατική κίνηση στις Ευρωπαϊκές αερομεταφορές το 2022

24 May 2022, 12:34 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

ACI Europe: Πιο κοντά στο "καλό σενάριο" η επιβατική κίνηση στις Ευρωπαϊκές αερομεταφορές το 2022

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πλήρη ανάκαμψη στα επίπεδα προ πανδημίας το 2024 αντί για το 2025 προβλέπει η ένωση Airports Council International Europe (ACI Europe), αναθεωρώντας προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της την ώρα που η επιβατική κίνηση στην Ευρώπη εξελίσσεται άνω των προσδοκιών για την εφετινή χρονιά.

Ωστόσο, η ένωση υπογραμμίζει ότι υπάρχει ο κίνδυνος έξαρσης του κορωνοϊού με την εμφάνιση νέων παραλλαγών, δημιουργώντας αβεβαιότητα σε πολλές χώρες.

Ο γενικός διευθυντής της ACI EUROPE, Olivier Jankovec, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής οι επιδόσεις της επιβατικής κίνησης προσεγγίζουν το καλό σενάριο αισιοδοξίας που προέβλεπε την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε πολλές αγορές και ισχυρή αύξηση της ζήτησης για το καλοκαίρι.

Υπογραμμίζει δε ότι η ιστορία των περασμένων ετών δείχνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί λόγω του ότι δεν υπάρχει ένα καθιερωμένο οργανόγραμμα στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης που προκαλείται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και τις νέες παραλλαγές του, όσον αφορά την διαδικασία του ταξιδιού.

«Πέρα ​​από τις άμεσες επιχειρησιακές προκλήσεις στα θέματα προσωπικού, δεν υπάρχει διαφυγή από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τους φόβους για πληθωρισμό, που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την εναέρια κυκλοφορία πηγαίνουν μόνο προς μία κατεύθυνση – προς τα κάτω», επισήμανε ο κ. Jankovec.

Σύμφωνα με την έκθεση, στο πλήρες βασικό σενάριο του 2022, τα αεροδρόμια στην Ευρώπη θα υποδέχονταν 540 εκατομμύρια επιβάτες λιγότερους σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωρευτική απώλεια 3,7 δισ. ταξιδιωτών από την αρχή της πανδημίας.

«Αυτό αντιστοιχεί με τη συνολική αύξηση επιβατών που επιτεύχθηκε τα τελευταία 36 χρόνια πριν από την πανδημία. Σε αυτή την περίπτωση, οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις απλώς προσθέτουν περισσότερες προκλήσεις για τις επενδύσεις των αεροδρομίων στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και τη χωρητικότητα», αναφέρει η έκθεση.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα