Βρετανία: Νέο πλήγμα στις αερομεταφορές - Η κυβέρνηση προωθεί αύξηση του δασμού επιβατών στις πτήσεις

29 Sep 2020, 16:08 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Βρετανία: Νέο πλήγμα στις αερομεταφορές - Η κυβέρνηση προωθεί αύξηση του δασμού επιβατών στις πτήσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ακριβότερα θα είναι τα αεροπορικά εισιτήρια για τους Βρετανούς από τον Απρίλιο του 2021, καθώς η Βρετανική κυβέρνηση προωθεί την αύξηση δασμού επιβατών αεροπορικών μεταφορών, Air Passenger Duty, παρά τις πολλαπλές παρακλήσεις από τη βιομηχανία αερομεταφορών να αναβληθεί η επιβολή του.

Ο δασμός APD επιβαρύνει ήδη το κόστος εισιτηρίου μέχρι και κατά 176 λίρες και οι αερομεταφορείς και τουρ οπερέιτορ επιδιώκουν την αναβολή εφαρμογής του για ένα χρόνο, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν μετά την κρίση του κορωνοϊού.

Τα σχέδια της Βρετανικής κυβέρνησης προβλέπουν την εφαρμογή της αύξησης στις 180 λίρες το άτομο, το μέγιστο, από τον Απρίλιο. Πρόκειται για τον υψηλότερο φόρο, ο οποίος θα επιβαρύνει τις μακρινές πτήσεις, άνω των 2.000 μιλίων από το Λονδίνο, και τις θέσεις premium economy, business-class και first-class. 

Ο μειωμένος φόρος ο οποίος εφαρμόζεται στις οικονομικές θέσεις, θα αυξηθεί από τις 80 λίρες στις 82 λίρες, για πτήσεις μακρινών αποστάσεων. Ο αντίστοιχος για τις κοντινές πτήσεις θα παραμείνει στις 26 λίρες το άτομο ή στις 13 λίρες για επιβάτες οικονομικής θέσης.

Ωστόσο, η ΑΒΤΑ, η Airlines UK, που εκπροσωπεί μεγάλους αερομεταφορείς όπως οι British Airways, EasyJet και Ryanair, και η Ένωση Αεροπορικών Εταιριών, καλούν την κυβέρνηση να αναστείλει τον APD προκειμένου να ενισχυθεί εγκαίρως η βιομηχανία η οποία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της ΑΒΤΑ, Mark Tanzer, ο APD θα πρέπει να ανασταλεί πριν το καλοκαίρι του 2021 προκειμένου να δοθούν κίνητρα στους ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση διακοπών για το 2021.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Airlines UK, Tim Alderslade, η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει στοχευμένο πακέτο στήριξης στο οποίο θα περιλαμβάνεται δωδεκάμηνη αναστολή του APD ώστε να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία θα μπορέσει να παίξει ζωτικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα