Άλλαξε χέρια o ισραηλινός αερομεταφορέας Εl Al -Το παρασκήνιο της μεταβίβασης και η νέα πολιτική

25 Sep 2020, 10:46 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Άλλαξε χέρια o ισραηλινός αερομεταφορέας Εl Al -Το παρασκήνιο της μεταβίβασης και η νέα πολιτική

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η εταιρεία Kanfei Nesharim του Eli Rozenberg αγόρασε μερίδιο 42,89% στην El Al Israel Airlines Ltd. με το οποίο καθίσται πλέον ως κύριος μέτοχος.

Μετά την ολοκλήρωση της μακρόσυρτης διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, καθώς ένεκα των επιπτώσεων της πανδημίας ανεστάλη ολόκληρο το πτητικό πρόγραμμά της επιφέροντας αποφασιστικό πλήγμα στην Knafaim Holdings Ltd. της οικογένειας Mozes-Borovitz που ήταν ο προηγούμενος κύριος μέτοχος, το άνοιγμα των φακέλων με τις προσφορές στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ, ανέδειξε ως πλειοψηφούσα πρόταση εξαγοράς ύψους 150 εκατ. δολ.  την Kanfei Nesharim.

Το κράτος, το οποίο είχε δεσμευθεί να αποκτήσει μετοχές που δεν ζητήθηκαν από το κοινό, εξαγόρασε μετοχές ύψους 24,8 εκ. ευρώ και θα έχει μερίδιο 12% -15%.

Από τους τρεις επιχειρηματίες που εξέφρασαν αρχικώς ενδιαφέρον για υποβολή προσφορών για την EL AL τις τελευταίες εβδομάδες, μόνον ο Eli Rozenberg, γιος του επιχειρηματία Kenny Rozenberg που εδρεύει στις ΗΠΑ, υπέβαλε τελικά προσφορά για την εταιρεία. Σημειώνεται ότι ο μέχρι πρότινος κύριος μέτοχος είχε εκφρασθεί ανοιχτά εναντίον της πρότασης του  Eli Rozenberg. Ο Meir Gurvitz, έτερος διεκδικητής, είχε ανακοινώσει νωρίτερα την ότι εγκαταλείπει τον αγώνα και ο David Sapir τελικώς παρότι εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να αγοράσει μετοχές σε υψηλότερη από την ελάχιστα διαμορφωθείσα τιμή μετά την προσφορά Rozenberg, δεν το έπραξε τελικώς.

Ο νέος κύριος μέτοχος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «η El Al που ελέγχεται πλέον από  εταιρεία Kanfei Nesharim Airlines θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια για όλες τις πτήσεις, επενδύοντας σημαντικούς πόρους για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και της πτητικής εμπειρίας για όλους τους πελάτες της και θα εργασθεί για την αναβάθμιση του φαγητού που σερβίρεται σε επιβάτες σε όλες τις κατηγορίες. Η Kanfei Nesharim Airlines «δεσμεύεται να υποστηρίξει τις εθνικές προκλήσεις του κράτους του Ισραήλ και θα αναλάβει κάθε αποστολή περήφανα με τη γαλάζια και λευκή σημαία και το αστέρι του Δαβίδ στην ουρά των αεροπλάνων της».

Τα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ επικεντρώνονται στον 26χρονο νέο ιδιοκτήτη της EL AL, σημειώνοντας ότι είναι αξιοσημείωτο ότι επένδυσε τόσα χρήματα σε μια αεροπορική εταιρεία της οποίας ολόκληρος ο στόλος είναι προσγειωμένος από τον Μάρτιο. Ο Eli Rozenberg μετανάστευσε στο Ισραήλ πριν από πέντε χρόνια και ζει στην Ιερουσαλήμ. Ο πατέρας του Kenny (Naftali) Rozenberg είναι δισεκατομμυριούχος που ζει στη Νέα Υόρκη και είναι ιδιοκτήτης των Centers Health Care, ένα δίκτυο νοσηλευτικών και φροντίδας που εκτείνεται απανταχού των ΗΠΑ. Ο ίδιος καθώς ήταν αμερικανός υπήκοος δεν μπορούσε να αναδειχθεί νέος κύριος μέτοχος της EL AL διότι παρόλο που η αεροπορική εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε αρχικώς το 2005, υπό τον όρο διακράτησης από το κράτος μιας «χρυσής μετοχής», μόνον Ισραηλινοί πολίτες επιτρέπεται να ελέγχουν την εταιρεία. Σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο ουδείς αμφισβητεί ότι τα χρήματα για την απόκτηση του μεριδίου της EL AL προήλθαν από τον λογαριασμό του Kenny Rozenberg.

Ο Eli Rozenberg ήδη ανακοίνωσε ότι θα λάβει άμεσα μέτρα επαναλειτουργίας της εταιρείας. Παράλληλα καθώς η εταιρεία συγκέντρωσε 150 εκατ. δολ. σχεδιάζει, μετά την εξαγορά, να εκδώσει ομόλογο 250 εκατ. δολ. με εγγύηση 75% από το κράτος, σύμφωνα με τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης.

Ταυτόχρονα, μετά την 1η Οκτωβρίου, η EL AL θα υποχρεωθεί από το νόμο να αποπληρώσει περίπου 249 εκατ. ευρώ που οφείλει σε επιβάτες για πτήσεις που ακυρώθηκαν, ενώ υπάρχουν σημαντικές υποχρεώσεις και προς τους προμηθευτές. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης της αξιοπιστίας της εταιρείας στα μάτια των επιβατών, καθώς μάλιστα οι περισσότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες και η Israir Airlines και Tourism Ltd. συνέχισαν να λειτουργούν, οι πρωτοβουλίες που η νέα διοίκηση προτίθεται να αναλάβει αφορούν όλους τους τομείς παροχής υπηρεσιών.

Κατά την επιδιόρθωση της ζημιάς στη φήμη της, η EL AL θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι στο χώρο των αεροπορικών μεταφορών μετά το Covid 19 στο Ισραήλ, ο ανταγωνισμός θα είναι ακόμη πιο απαιτητικός, ιδίως από την Emirates και την Etihad Airways των ΗΑΕ που θα εισέλθουν στην ισραηλινή αγορά και θα αναταγωνιστούν έντονα την EL AL σε διαδρομές προς την Ανατολική Ασία.

Προκειμένου να αποφύγει η εταιρεία να απωλέσει ρευστότητα, σε μια επιθετική κίνηση του νέου ιδιοκτήτη ανακοινώθηκε ότι σε ορισμένους επιβάτες της El Al Israel Airlines Ltd. των οποίων οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί τους τελευταίους έξι μήνες αναφέρουν ότι τους προσφέρθηκαν κουπόνια αξίας 125% της ακυρωμένης πτήσης για την οποία είχαν πληρώσει. Εάν τα κουπόνια δεν χρησιμοποιηθούν εντός 12 μηνών, ο επιβάτης θα εξακολουθεί να δικαιούται επιστροφή χρημάτων 100% του αρχικού εισιτηρίου. Τα κουπόνια 125% δεν θα είναι διαθέσιμα για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων, οι οποίοι θα δικαιούνται μόνο επιστροφή χρημάτων 100%.

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα