Το Πάσχα τεστ αντοχής για τις αερομεταφορές

10 Apr 2019, 16:46 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Το Πάσχα τεστ αντοχής για τις αερομεταφορές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Tο γερμανικό Πάσχα πλησιάζει, φέτος μια εβδομάδα νωρίτερα από το ορθόδοξο. Το ερώτημα είναι αν οι επιβάτες θα έρθουν και πάλι αντιμέτωποι με τα περσινά προβλήματα και κυρίως με τις καθυστερήσεις. Διαβάστε το θέμα από την DW.

Οι διακοπές της Πάσχα, σε αντίθεση με το παράδειγμα των καλοκαιρινών, συμπίπτουν σε όλα τα γερμανικά κρατίδια και αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ταξιδιώτες συνυπάρχουν στα αεροδρόμια.

Μετά την απίστους χάος που προκλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, μετά την πτώχευση και την Air Berlin, αεροπορικές εταιρίες, υπηρεσίες και αεροδρόμια υποσχέθηκαν ότι αυτό το έτος όλα θα πάνε καλύτερα.

Σε ένα συνέδριο για τις αεροπορικές μεταφορές, οι ειδικοί που συμμετείχαν ανακοίνωσαν συγκεκριμένες ενέργειες αλλά, από την άλλη πλευρά, ελαττώθηκαν το όριο των προσδοκιών. «Αυτό το καλοκαίρι δεν μπορεί να ικανοποιήσει τους πάντες» δήλωσε ο υπουργός μεταφορών Αντρέας Σόιερ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γερμανικής Εταιρείας για την Ασφάλεια των Αερομεταφορών αναμένεται αύξηση της μετακίνησης των επιβατών και κατά 4% μετά το έτος αναφοράς το 2018 με 3,4 εκατομμύρια πτήσεις.

Από την πλευρά της Ένωσης Γερμανικών Αεροδρομιών βλέπει τα πράγματα πιο θετικά. Σε όλα τα αεροδρόμια έχει αυξηθεί το προσωπικό και οι διαδικασίες έχουν βελτιωθεί. Ακόμα και οι έλεγχοι των αποσκευών, όπου συνυπάρχει πολύς κόσμος και υπάρχουν καθυστερήσεις, δίνεται περισσότερο χώρος. Η αστυνομία έχει δοκιμάσει τα προηγούμενα μήνες νέα συστήματα ελέγχου, τα οποία θα συντομεύσουν το χρόνο αναμονής και τη συνολική διαδικασία. Το μόνο κακό είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι ακόμη γνωστά εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα στα αεροδρόμια του Μονάχου, της Βιέννης και της Φρανκφούρτης.

Ελλείψεις προσωπικού

Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης επιμένουν επίσης ότι οι ιδιωτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι έχουν προσληφθεί επιπλέον για την φύλαξη του αεροδρομίου, δεν θα πάρουν εντολές από την κρατική αστυνομία αλλά θα προχωρήσουν σε αυτοδιαχείριση.

Την περυσινή περίοδο προβληματικής χρονιάς οι αεροπορικές εταιρείες συνέβαλαν κατά πολύ στις σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώθηκαν. Η πτώχευση της Air Berlin δημιούργησε ένα μεγάλο κενό, από το οποίο οι άλλες εταιρείες προσπάθησαν να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο. Φέτος, τόσο η Eurowings όσο και η Condor έχουν ανακοινώσει ότι έχουν προσλάβει επιπλέον προσωπικό προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και προβλήματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται προς το παρόν στους 2.000 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Απαιτείται επιπλέον προσωπικό, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς. Γίνεται λόγος για 90 έως 200 άτομα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι και αυτό το χρόνο οι προκλήσεις για αεροδρόμια και επιβάτες θα είναι μεγάλες.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα