Τέλος εποχής για το αεροδρόμιο Ατατούρκ - Όλες οι πτήσεις μεταφέρονται στο νέο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

05 Apr 2019, 14:53 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Τέλος εποχής για το αεροδρόμιο Ατατούρκ - Όλες οι πτήσεις μεταφέρονται στο νέο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα project στην ιστορία της Τουρκίας, μεταφέρονται όλες οι διεθνείς πτήσεις του αεροδρομίου Ατατούρκ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η μεταφορά των επιχειρήσεων ξεκινά σήμερα, Παρασκευή, και εάν όλα πάνε καλά, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα σε 45 ώρες. 

Κατά τη διάρκεια της «Μεγάλης Μετακίνησης», ο εξοπλισμός που θα μεταφερθεί ζυγίζει περίπου 47.300 τόνους. Στη μεταφορά περιλαμβάνονται από συσκευές ρυμούλκησης αεροσκαφών που ζυγίζουν 44 τόνους έως και μικρά και εξαιρετικά ευαίσθητα: Θα μεταφερθούν συνολικά περισσότερα από 10 χιλιάδες τεμάχια εξοπλισμού που ισούνται με φορτία πέντε χιλιάδων φορτηγών οχημάτων. Η απόσταση που καλύπτεται για τη μεταφορά αυτού του φορτίου, κατά τη διάρκεια των 45 ωρών, υπολογίζεται σε 400 χιλιάδες χιλιόμετρα που ισούται με το μήκος περιμέτρου της Γης επί 10 φορές.  Πάνω από 1800 άτομα θα εργάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης επιχείρησης. 

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Mehmet Turhan, τα δύο αεροδρόμια δεν θα εξυπηρετούν πτήσεις για 12 ώρες έως τις 2 μ.μ. του Σαββάτου.

Η υποδοχή αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης θα συνεχισθεί από τις 2 μ.μ. του Σαββάτου κανονικά, με πρώτες τις πτήσεις της Turkish Airlines. Από τις 12 τα ξημερώματα της 7ης Απριλίου, το νέο αεροδρόμιο θα είναι ανοικτό για όλες τις πτήσεις.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Turkish Airlines, K. İlker Aycı δήλωσε σχετικά: “Διεξάγουμε τη μεγαλύτερη «μετακόμιση» στην ιστορία των αερομεταφορών, από το Ataturk Airport που φιλοξένησε την Turkish Airlines στο στάδιο της μεγαλης της ανάπτυξης στο Istanbul Airport που αποτελεί το νέο μας σπίτι. Ο όγκος του εξοπλισμού που θα μεταφέρουμε καλύπτει έκταση 33 ποδοσφαιρικών γηπέδων. Θα συνεχίσουμε να καλωσορίζουμε τους επισκέπτες μας από όλο τον κόσμο με τη μοναδική ποιότητα υπηρεσιών της Turkish Airlines και με τις διευρυμένες ευκαιρίες που προσφέρει το νέο μας σπίτι μετά από αυτή τη σπουδαία επιχείρηση, η οποία προκαλεί το ενδιαφέρον όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα”.   

Το αεροδρόμιο Ατατούρκ το οποίο κατασκευάστηκε το 1953 δεν θα εξυπηρετεί εμπορικές πτήσεις από το Σάββατο. Το αεροδρόμιο πέρυσι εξυπηρέτησε 68 εκατ. επιβάτες και στο εξής θα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς και εκθέσεις αερομεταφορών.

Η τελευταία εμπορική πτήση στο Ατατούρκ θα αναχωρήσει το Σάββατο στις 2 το πρωί με προορισμό τη Σιγκαπούρη. 

Σύμφωνα με τον κ. Turkhan, μέσα σε μια πενταετία το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις κατασκευής του, το αεροδρόμιο θα γίνει παγκόσμιο κέντρο αερομεταφορών και θα είναι το πρώτο στον κόσμο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης, εξυπηρετώντας 200 εκατ. ανθρώπους ετησίως και περί τους 350 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Από τις 6 Απριλίου στις 03.00, ο κωδικός IST του Ataturk Airport θα δοθεί στο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Το αεροδρόμιο Ατατούρκ, το οποίο θα εξυπηρετεί εμπορευματικές (Cargo) και VIP επιβατικές πτήσεις θα χρησιμοποιεί πλέον τον κωδικό ISL. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα