Απεργίες στη Γερμανία μέχρι το Πάσχα;
11 Mar 2024, 22:18 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
TornosNews.gr
Το απεργιακό κύμα στη Γερμανία δεν έχει προηγούμενο. Εδώ και μήνες οι απεργίες στον ευρύτερο κλάδο των μεταφορών είναι αλλεπάλληλες και διαδοχικές: τρένα, λεωφορεία, τραμ, αεροδρόμια. Οικονομολόγοι εκτιμούν ήδη ότι οι μαζικές απεργίες για κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, όπως η μείωση των ωρών εργασίας ή οι αυξήσεις εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, επηρεάρζουν πολλούς τομείς της οικονομίας, επιφέροντας πλήγμα στην παραγωγικότητα.
Νέα εβδομάδα με νέες απεργίες λοιπόν, με τις εμπορικές αμαξοστοιχίες να τραβούν χειρόφρενο το απόγευμα της Δευτέρας στις 18.00 ώρα Γερμανίας. Τη σκυτάλη θα πάρουν οι εμπορικές αμαξοστοιχίες από τις 2.00 τα ξημερώματα της Τρίτης μέχρι την ίδια ώρα την Τετάρτη. Από την απεργία των γερμανικών τρένων δεν επηρεάζονται ωστόσο οι διεθνείς σιδηροδρομικές συνδέσεις, όπως η Εurostar.
Το ισχυρό συνδικάτο των Γερμανών μηχανοδηγών υπό τον Κλάους Βεζέλσκι συνεχίζει να είναι ανένδοτο, με τα αιτήματά του (για 35ωρο, μισθολογικές αυξήσεις και εφάπαξ πληθωριστικό επίδομα 3.000 ευρώ) να μη γίνονται αποδεκτά από την πλευρά της Deutsche Bahn, με αποτέλεσμα οι σκληροί γύροι διαπραγματεύσουν εδώ και μήνες να μην έχουν τελεσφορήσει. Μάλιστα το πρωί της Δευτέρας η DB προσέφυγε δικαστικά στο εργατοδικείο της Φρανκφούρτης κατά των απεργών.
Αδιέξοδο και στη Lufthansa
Από αύριο Τρίτη και μέχρι την Τετάρτη αναμένεται επίσης 24ωρη απεργία και για τους εργαζομένους καμπίνας της Lufthansa, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στο προσωπικό ασφαλείας και το προσωπικό εδάφους που είχε απεργήσει τις προηγούμενες εβδομάδες σε μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια. To συνδικάτο προσωπικού καμπίνας UFO εκπροσωπεί περίπου 19.000 εργαζομένους στην Lufthansa και τη Lufthansa Cityline. Υπέρ της νέας απεργίας ψήφισε η πλειοψηφία των εργαζομένων που εκπροσωπούνται από το συνδικάτο.
Και στην περίπτωση των εργαζομένων καμπίνας, ζητούμενο είναι μισθολογικές αυξήσεις κατά 15% για 15 μήνες καθώς και εφάπαξ επίδομα πληθωρισμού 3.000 ευρώ. Η πλευρά της εργοδοσίας μέχρι στιγμής δεν μετακινείται από τις θέσεις της προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός. Το UFO πάντως αναφέρει ότι την ώρα που η Lufthansa δεν ικανοποιεί τα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων της, η εταιρεία καταγράφει ρεκόρ καθαρών κερδών ύψους περίπου 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Από τη νέα απεργία επηρεάζονται κυρίως τα αεροδρόμια Μονάχου και Φρανκφούρτης, ενώ προβλήματα αναμένονται και στο Αμβούργο, τη Βρέμη και το Ανόβερο. Συνολικά η Lufthansa εκτιμά ότι θα επηρεαστούν περίπου 100.000 επιβάτες.
Tι θα γίνει στις διακοπές του Πάσχα;
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Rheinische Post δεν αποκλείεται πάντως οι απεργίες στα γερμανικά αεροδρόμια να συνεχιστούν και πριν ή κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, που στη Γερμανία ξεκινούν στις 23 Μαρτίου.Και το προσωπικό εδάφους της Lufthansa είχε απεργήσει πριν από λίγες ημέρες προκαλώντας προβλήματα σε μεγάλα αεροδρόμια και ειδικότερα στην Φρανκφούρτη και το Μόναχο, τα δύο κεντρικά αεροδρόμια της Lufthansa.
Όπως διευκρινίζεται, επί της αρχής, δεν επηρεάζονται άλλες εταιρείες όπως η Condor, η Tuifly, η Ryanair ή η θυγατρική της Lufthansa, η Eurowings. Δεν αποκλείεται όμως να κηρύξουν εκ νέου στάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι ως προσωπικό ασφαλείας σε μεγάλα αεροδρόμια, προσωπικό δηλαδή που δεν συνδέεται με συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες.
Πάντως και στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν αποκλείει κανείς νέες απεργίες, κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών, όσο δεν επιτυγχάνεται συμβιβασμός με την εργοδοσία.
Πηγή: DW
διαβάστε ακόμα
-
Νέο σημείο παραλαβής Uber στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 06/05 | 10:45
-
Η αμερικανική Lyft «πατάει γκάζι» στην Ευρώπη με την εξαγορά της FreeNow 17/04 | 11:49
-
Θα αναβιώσει ο σιδηρόδρομος της Πελοποννήσου; 02/04 | 11:29
-
Αυξήθηκαν οι νόμιμοι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αττική και Θεσσαλονίκη 24/02 | 13:07
-
FREENOW Ελλάδας | Εξαιρετικές επιδόσεις το 2024 20/01 | 14:42
-
Ανέπαφες πληρωμές με τραπεζική κάρτα στα Μέσα Μεταφοράς του ΟΑΣΑ 15/01 | 15:36
-
Ποια αεροδρόμια θα αναβαθμιστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο - Τα σχέδια για το Heathrow και το Gatwick 11/01 | 10:56
-
Yδροπλάνα σε Βόλο, Καλαμάτα και Σκύρο 08/01 | 15:27
-
Ερμιόνη: Πρώτη πτήση της Hellenic Seaplanes πάνω από την Πελοποννησιακή Ριβιέρα 24/10 | 11:42
-
Uber | 3 νέες υπηρεσίες ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 09/10 | 15:38
δημοφιλέστερα
- 1 Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι Λάρισας 16.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 Ο δήμαρχος Κιμώλου Κ.Βεντούρης στο TN | Μιλάμε στην ψυχή του επισκέπτη - Αισιοδοξία για τη σεζόν 16.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Δήμος Πλατανιά: «Περπατάμε γνωρίζοντας τον τόπο μας» 16.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Αποφάσεις για 5 ξενοδοχεία σε Αθήνα, Μύκονο, Ρόδο, Ξάνθη και Χανιά 16.05.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 5 Δήμος Σίφνου: Περιορισμός οικοδομικών εργασιών την τουριστική περίοδο 16.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης και προβολής των δήμων Σαρωνικού, Λουτρακίου-Περαχώρας και Αλοννήσου 16.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Αλόννησος: Πράσινο διαμάντι στο γαλάζιο Αιγαίο 16.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Σημαντική τουριστική επένδυση στην Κέα από την Inmo Parck Invest 16.05.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 9 SkyUp Airlines: Νέες συνδέσεις με Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο από τη Μολδαβία 16.05.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 10 Πέθανε ο θρύλος Κώστας Ζουγανέλης, ο άνθρωπος που έκανε τη Μύκονο παγκόσμιο προορισμό 15.05.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ