Τροπολογία: Αποζημίωση πτήσεων εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών

15 Apr 2021, 11:20 | ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

TornosNews.gr

Τροπολογία: Αποζημίωση πτήσεων εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την αποζημίωση πτήσεων εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις, προβλέπει τροπολογία, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υποδομών και Μεταφορών, ρυθμίσεις για τη μεταφορά στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας των αρμοδιοτήτων για τα εμπορικά σήματα και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Ειδικότερα η αποζημίωση πτήσεων προβλέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Άρθρο 1

Ειδικές διατάξεις για την αποζημίωση πτήσεων εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στους αναδόχους αερομεταφορείς λόγω αναγκαστικής παράτασης των οικείων συμβάσεων εκμετάλλευσης και των συναφών περιορισμών της κυκλοφορίας

1. Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων, για πτήσεις εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας βάσει των άρθρων 16, 17 και 18 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2008 σχετικά με κοινούς κανόνες εκμετάλλευσης των αεροπορικών γραμμών στην Κοινότητα (L 29), δυνάμει των συναφθεισών μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των αναδοχών - αερομεταφορέων συμβάσεων παραχώρησης της εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας, ως αυτές έχουν παραταθεί και ισχύουν, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021, καταβάλλεται κατ' εξαίρεση, για την περίοδο από την 1η Ιανουάριου 2021 έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2021, επιπρόσθετο αντιστάθμισμα για κάθε πτήση, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (25) ευρώ ανά προβλεπόμενη στις συμβάσεις θέση για τις γραμμές με μηδενικό οικονομικό αντιστάθμισμα, πλέον του αναλογούντος Φόρου Προστιθεμένης Αξίας (Φ.Π.Α.), καθώς και το ποσό των δέκα (10) ευρώ, ανά προβλεπόμενη στις συμβάσεις, θέση, για τις γραμμές με οικονομικό αντιστάθμισμα, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., χωρίς ειδική τροποποίηση των συμβάσεων για τον σκοπό αυτό.

2. Το ποσό της παρ. 1 καταβάλλεται επιπλέον του αναλογούντος ποσού αντισταθμίσματος, όπως αυτό υπολογίζεται βάσει του Παραρτήματος Vτων συναφθεισών συμβάσεων, ως αυτές έχουν παραταθεί και ισχύουν, σε βάρος των ειδικών λογαριασμών των Τελών Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κατά παρέκκλιση λοιπών διαδικασιών και με εισήγηση του Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, παράλληλα με το ήδη προβλεπόμενο αντιστάθμισμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την καταβολή του ποσού της παρ. 1, για το σύνολο των δικαιούχων αναδοχών - αερομεταφορέων, δεν δύναται να υπερβεί τα έξι εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (6.500.000) ευρώ, πλέον αναλογούντος Φ.Π.Α., και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να υπερβεί το ποσό που είναι αναγκαίο για να καλυφθεί το σύνολο του κόστους που προκύπτει από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας από τον εκάστοτε ανάδοχο αερομεταφορέα.

3. Ο αερομεταφορέας με σχετική υπεύθυνη δήλωση (του ν. 1599/1986, Α' 75) προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας βεβαιώνει σε τριμηνιαία βάση την εκτέλεση των δρομολογίων με τις θέσεις για τις οποίες και αποζημιώνεται. Η εξόφληση του ποσού της παρ. 1 δεν δύναται να υπερβεί τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις, ως αυτές έχουν τυχόν παραταθεί και ισχύουν.

4. Για το διάστημα της παρ. 1, η κάλυψη δεν υπερβαίνει, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στις οικείες συμβάσεις, την ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και τις ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις εβδομαδιαίως ανά γραμμή και ανά κατεύθυνση όπως έχουν προβλεφθεί σε κάθε αντίστοιχη σύμβαση.

Άρθρο 2

Ειδικές διατάξεις για την επιπλέον αποζημίωση πτήσεων εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις

1. Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης περί δημοσίων συμβάσεων, για πτήσεις εκμετάλλευσης τακτικών αεροπορικών γραμμών, στις οποίες έχουν επιβληθεί υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας βάσει των άρθρων 16, 17 και 18 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1008/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 2008 σχετικά με κοινούς κανόνες εκμετάλλευσης των αεροπορικών γραμμών στην Κοινότητα (L 29), δυνάμει των συναφθεισών μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του εκάστοτε αερομεταφορέα συμβάσεων, ως αυτές ισχύουν, καταβάλλεται κατ' εξαίρεση, για την περίοδο από την 9η Νοεμβρίου 2020 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, επιπρόσθετο αντιστάθμισμα για κάθε εν λόγω πτήση, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ ανά προσφερόμενη θέση, πλέον αναλογούντος φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.), χωρίς ειδική τροποποίηση των συμβάσεων για τον σκοπό αυτό.

2. Το ποσό της παρ. 1 καταβάλλεται επιπλέον του αναλογούντος ποσού όπως αυτό υπολογίζεται βάσει του Παραρτήματος V των συναφθεισών συμβάσεων, ως αυτές ισχύουν, σε βάρος των ειδικών λογαριασμών των Τελών Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, κατά παρέκκλιση λοιπών διαδικασιών και με εισήγηση του Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, παράλληλα με το τυχόν ήδη προβλεπόμενο αντιστάθμισμα. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την καταβολή του ποσού της παρ. 1, για το σύνολο των δικαιούχων αερομεταφορέων, δεν δύναται να υπερβεί τα δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (2.500.000) ευρώ πλέον του αναλογούντος φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) και σε καμία περίπτωση δεν δύναται να υπερβεί το ποσό που είναι αναγκαίο για να καλυφθεί το σύνολο του κόστους που προκύπτει από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας από τον εκάστοτε αερομεταφορέα.

3. Ο αερομεταφορέας με σχετική υπεύθυνη δήλωση (του ν. 1599/1986, Α' 75) προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας βεβαιώνει την εκτέλεση των δρομολογίων με τις θέσεις για τις οποίες και αποζημιώνεται. Η εξόφληση του ποσού της παρ. 1 δεν δύναται να υπερβεί τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις.

4. Για το διάστημα της παρ. 1 η κάλυψη δεν υπερβαίνει, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στις οικείες συμβάσεις, την ελάχιστη συχνότητα πτήσεων και τις ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις εβδομαδιαίως ανά γραμμή και ανά κατεύθυνση, όπως έχουν προβλεφθεί για τη χαμηλή (χειμερινή) περίοδο, σε κάθε αντίστοιχη σύμβαση.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα