Τουριστική εκπαίδευση: (Επι)Στροφή στο Ελβετικό μοντέλο με αξιοποίηση των πρώην ΞΕΝΙΑ

07 May 2025, 18:01 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Χριστίνα Λαΐνοπούλου

Τουριστική εκπαίδευση: (Επι)Στροφή στο Ελβετικό μοντέλο με αξιοποίηση των πρώην ΞΕΝΙΑ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις
Vavoulas.com

Την αναβίωση του μοντέλου «ξενοδοχείο – εκπαιδευτήριο», με επίκεντρο τις σχολές τουριστικής κατάρτισης που λειτουργούν σε ιστορικά ακίνητα (πρώην ΞΕΝΙΑ) ανακοίνωσε το Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο της αναβάθμισης του θεσμικού πλαισίου για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Το μοντέλο που προωθείται προβλέπει την συνύπαρξη ξενοδοχείου και εκπαιδευτικής μονάδας, με την αξιοποίηση των κτιρίων εκπαιδευτικών μονάδων με άδεια δόμησης ξενοδοχείου, δηλαδή των πρώην ΞΕΝΙΑ, μέσω διαγωνισμού μακροχρόνιας μίσθωσης για ιδιώτες. Τα ακίνητα αυτά είναι οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού σε Ανάβυσσο (Αττική), Περαία (Θεσσαλονίκη) και Κοκκίνη Χάνι (Ηράκλειο Κρήτης).

Υποχρέωση των μισθωτών θα είναι η πλήρης αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων εκπαίδευσης που θα λειτουργούν στις εγκαταστάσεις αυτές κατά την διάρκεια της σύμβασης. Από την άλλη πλευρά, το σκέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου την Τετάρτη, «οι παρεμβάσεις μας για την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις που υλοποιούμε, θα συμβάλουν...

  • στη διαμόρφωση μίας διαφοροποιημένης, υψηλής ποιότητας, και βιώσιμης τουριστικής προσφοράς,
  • στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προορισμών μας αλλά και των επιχειρήσεων,
  • στην αναβάθμιση του επιπέδου των τουριστικών υπηρεσιών και
  • στην προώθηση μιας ισόρροπης περιφερειακής τουριστικής ανάπτυξης».

Κίνητρα για προσέλκυση νέων στον τουρισμό

Σε σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Τουρισμού και Οικονομικών που πρόκειται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, όπως εξήγγειλε η υπουργός, θα προβλέπονται οι όροι για τη μίσθωση και οι υποχρεώσεις των μερών, η δέσμευση του ιδιώτη για τη λειτουργία της σχολής εντός του ξενοδοχέιου, η διασφάλιση της στέγασης των καταρτιζομένων και η πρακτική τους άσκηση που θα αποτελέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα των αποφοίτων μετά την έξοδό τους στην αγορά εργασίας.

Συγχρόνως, το υπουργείο στοχεύει ώστε τα κίνητρα αυτά να αποτελέσουν λόγο προσέλκυσης νέων στον τουρισμό ως επιλογή καριέρας. «Στο υπουργείο θεωρούμε ότι οι μετακλήσεις δεν είναι ο ιδανικός τρόπος κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας στον τουρισμό» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη τονίζοντας ότι ο τουρισμός πρέπει να γίνει ελκυστικός τομέας και επιλογή καριέρας για τους Έλληνες. Σε αυτή την κατεύθυνση, είπε, η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ο εναλλακτικός τουρισμός και η αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι τα εργαλεία που αξιοποιεί το υπουργείο ώστε ο τουρισμός να μην αποτελεί δραστηριότητα μιας σεζόν.

Τα σχέδια για τις τουριστικές σχολές

Η νέα στρατηγική για την εκπαίδευση και κατάρτιση στον τουρισμό βασίζεται στο Ελβετικό μοντέλο τουριστικής εκπαίδευσης, το πρώτο που αναπτύχθηκε συστηματικά στην Ευρώπη, και πάνω στο οποίο έχουν στηριχθεί στο παρελθόν μοντέλα τουριστικής εκπαίδευσης άλλων χωρών αλλά και της Ελλάδας.

Τα τρία κτίρια ΣΑΕΚ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο λειτουργούν σήμερα μόνο ως εκπαιδευτήρια έχοντας άδεια ξενοδοχείου, και πλέον δρομολογείται η επαναφορά τους στο αρχικό μοντέλο πρακτικής άσκησης των εργαζομένων στον τουρισμό που υιοθετήθηκε από τον ΕΟΤ από τη δεκαετία του 1950 με το πρόγραμμα πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών των «ΞΕΝΙΑ» και των ξενοδοχείων/ εκπαιδευτηρίων «ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ».

Το υπουργείο κρίνει ότι, ειδικά για το κτίριο του Ηρακλείου, πρόκειται για τον ιδανικότερο τρόπο αξιοποίησής του, με τη ΣΑΕΚ Τουρισμού Κρήτης, μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι τον Σεπτέμβριο του 2021, να στεγάζεται (καταβάλλοντας μίσθωμα) στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, για άλλα εκπαιδευτήρια του Υπουργείου Τουρισμού, για τα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας με ξενοδοχειακή επιχείρηση, το υπουργείο επεξεργάζεται τις ακόλουθες λύσεις...

  • για τη ΣΑΕΚ Τουρισμού Στερεάς Ελλάδας στο Γαλαξίδι -στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Υπουργείου Τουρισμού- προκρίνεται η λύση της ένταξης της Σχολής σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημόσια κτίρια και υποδομές.
  • για την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, -στεγάζεται σε κτίριο του Υπουργείου Τουρισμού αλλά χωρίς άδεια δόμησης ξενοδοχείου- εξετάζεται η λύση χρηματοδότησης των απαιτούμενων παρεμβάσεων μέσω κονδυλίου που έχει εξασφαλισθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης.
  • για την Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, θα υπογραφεί άμεσα Συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αγίου Νικολάου, για τη παραχώρηση χρήσης οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου. Βάσει της Συμφωνίας, το Υπουργείο Τουρισμού θα ανεγείρει στο οικόπεδο αυτό, από κοινού με τον Δήμο,  κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τη Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης. Για την υλοποίηση του έργου, εξετάζονται πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης, τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, όπως η ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η οικονομική συνεισφορά του Δήμου με ίδιους πόρους ή και χρηματοδότηση από το Υπουργείο και τον Δήμο μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, ή άλλων πηγών. Εξετάζεται επίσης η Σύμπραξη του Δημοσίου με φορείς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και η προσέλκυση χορηγιών και δωρεών από επιχειρήσεις και οργανισμούς του τουριστικού κλάδου.
Facebook Twitter Linkedin
Amaronda

Buka

Messina

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα