Έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο
07 Oct 2024, 15:26 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
TornosNews.gr
H Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στην παρακολούθηση της επίδρασης του τουρισμού στον παράκτιο και θαλάσσιο χώρο.
Σε ειδική εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία διοργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού στο Costa Navarino, συμμετείχαν o Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, Υπουργοί Τουρισμού, εκπρόσωποι από χώρες της Μεσογείου καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ερευνητικής κοινότητας.
Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού για την μέτρηση και παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στις παράκτιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, που τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, με τον οποίο η χώρα μας έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας.
Στο δίκτυο συμμετέχουν Ιταλία, Ισραήλ, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Ισπανία, Μαρόκο, Κροατία, Αίγυπτος, Αλγερία, Κύπρος, Αλβανία, Λίβανος, ενώ η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία συμμετέχουν με καθεστώς παρατηρητή.
Η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την διάρκεια των εργασιών της Συνόδου παρουσίασε τις μέχρι τώρα ενέργειες του Υπουργείου Τουρισμού που είχαν ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας.
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Παρατηρητηρίου δήλωσε:
«Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα για βιώσιμη ανάπτυξη στη λεκάνη της Μεσογείου. Το Παρατηρητήριο Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στοχεύει στην συλλογή και ανάλυση ερευνητικών δεδομένων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, διασφαλίζοντας τη διάχυση των ευκαιριών στις τοπικές κοινωνίες των παράκτιων περιοχών και προστατεύοντας τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά».
Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κα Cordula Wohlmuther, χαιρέτησε την ηγετική, όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία της Ελλάδας και τόνισε την πλήρη υποστήριξη του Οργανισμού στο Παρατηρητήριο, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και πέρα από αυτή, καθώς μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για παράκτιους και θαλάσσιους προορισμούς σε διεθνές επίπεδο».
Οι εκπρόσωποι των χωρών υιοθέτησαν κοινή δήλωση υποστήριξης της πρωτοβουλίας και των κοινών της αρχών.
διαβάστε ακόμα
-
Ελλάδα - Τουρκία: Νέο πρωτόκολλο συνεργασίας για την ενίσχυση του διμερούς Τουρισμού 07/07 | 16:59
-
Υπ. Τουρισμού: Ομάδα Συντονισμού για θέματα απάτης και διαφθοράς 04/07 | 08:18
-
Υπ. Τουρισμού: Συμβούλιο Διασφάλισης Ποιότητας της Τουριστικής Εκπαίδευσης - Τα μέλη 04/07 | 07:14
-
Αθήνα, τουρισμός όλο το χρόνο | Στρατηγική συμμαχία Υπουργείου Τουρισμού και ΕΞΑΑ 02/07 | 15:37
-
Sichuan Airlines | Απευθείας πτήσεις Αθήνα–Τσενγκντού 30/06 | 17:51
-
H Κεφαλογιάννη στο Συμβούλιο Υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε | Ενιαία στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό 24/06 | 19:12
-
Άννα Καραμανλή | Στρατηγική ανάπτυξη με άξονα την “Αθέατη Ελλάδα” 23/06 | 12:51
-
Στρατηγική συμμαχία Τουρισμού – Ολυμπισμού για την προώθηση του αθλητικού τουρισμού 20/06 | 15:22
-
Οι ξεναγοί στο μικροσκόπιο – Τα καθήκοντα και τα πρόστιμα σε όσους παρανομούν 11/06 | 06:56
-
Ενίσχυση της τουριστικής διπλωματίας Ελλάδας – Πολωνίας 13/06 | 18:59
δημοφιλέστερα
- 1 Στρατηγικές... καθυστερήσεις: Τουριστικά projects fast track που σέρνονται επί δεκαετίες στην Κρήτη 05.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 2 Εκατομμύρια Γερμανών δεν θα κάνουν διακοπές 05.07.2025 | ΑΓΟΡΕΣ
- 3 Ευρώπη 2025 | Πρόστιμα, απαγορεύσεις και νέοι κανόνες για τους τουρίστες 05.07.2025 | ΤΑΣΕΙΣ
- 4 Ρέθυμνο: Μέχρι την Παρασκευή η αποσυμφόρηση του λιμανιού από τους μετανάστες - τι λέει ο Γ.Σκορδίλης στο ΤΝ 07.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 5 Καστέλι: Το 60% προσεγγίζει η πρόοδος εργασιών στο αεροδρόμιο - "Θα είναι το πιο σύγχρονο στη χώρα" 07.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 6 Επιθεώρηση Εργασίας: Νέο εργαλείο εντοπισμού παραβατικότητας στη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας 07.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 7 Ελλάδα - Τουρκία: Νέο πρωτόκολλο συνεργασίας για την ενίσχυση του διμερούς Τουρισμού 07.07.2025 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
- 8 McKinsey: Αυξημένη η διάθεση των Ευρωπαίων για τις θερινές διακοπές - Υποτονική η αγορά των ΗΠΑ 14.06.2025 | ΑΓΟΡΕΣ
- 9 MSC Cruises και Explora Journeys: Ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα - τρεις εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Σύρο 07.07.2025 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
- 10 Τουριστικός αποκλεισμός της Ευρυτανίας από τον Αναπτυξιακό – "Δεν είναι αμέλεια αλλά συνειδητή επιλογή" καταγγέλλει η Ένωση Ξενοδόχων 07.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ