Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων- Διαβούλευση

01 Mar 2023, 09:13 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

TornosNews.gr

Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων- Διαβούλευση

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε ανακοίνωσε τη διενέργεια Δημόσιας Διαβούλευσης επί του Τεύχους Διακήρυξης που αφορά σε Ηλεκτρονικό Ανοικτό Άνω των Ορίων Διαγωνισμό για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων “mydigitaltourism.gr», με χρηματοδότηση από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, και καλεί τους ενδιαφερόμενους οικονομικούς φορείς σε ανοιχτή, μη δεσμευτική συμμετοχή στη διαδικασία διαβούλευσης για την κατάθεση παρατηρήσεων / προτάσεων επί του Τεύχους Διακήρυξης, το οποίο επισυνάπτεται.

Οι παρατηρήσεις, προτάσεις ή και τα σχόλια που υποβάλλονται στη διαβούλευση θα πρέπει να σχετίζονται άμεσα με το υπό διαβούλευση ζήτημα, με αναφορά της συγκεκριμένης ενότητας, παραγράφου ή και υποπαραγράφου στην οποία αναφέρονται, με πλήρη τεκμηρίωση. Επίσης, πρέπει να δίνονται τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου Οικονομικού Φορέα (Επωνυμία, e-mail) που υποβάλει σχόλιο / παρατήρηση / πρόταση.

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διεξαχθεί μέσω του Συστήματος ΕΣΗΔΗΣ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.promitheus.gov.gr, για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ημερών από την ανάρτηση του Τεύχους Διακήρυξης στο ΕΣΗΔΗΣ προς Διαβούλευση.

  • Το έργο αφορά στη δημιουργία της πλατφόρμας «mydigitaltourism», τη διαλειτουργικότητα με  δημόσια μητρώα και συστήματα, καθώς και τη σύνδεση με άλλα υπο-δημιουργία μητρώα και  εφαρμογές του Υπουργείου Τουρισμού και άντληση στοιχείων από αυτά και την ψηφιοποίηση  αρχείων.
  • Στη νέα πλατφόρμα θα μεταπέσουν τα δεδομένα και οι λειτουργίες του υφιστάμενου Μητρώου  Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ), ενώ η Αναθέτουσα Αρχή θα εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των  υπαρχόντων δεδομένων στην μορφή που θα καθορίσει ο Ανάδοχος κατά τη φάση της μελέτης  εφαρμογής.
  • Παράλληλα, θα αναπτυχθεί διαλειτουργικότητα με σκοπό τη διασύνδεση με μητρώα και  συστήματα στα οποία τηρούνται στοιχεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε το Υπουργείο  να μπορεί να έχει μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Τα στοιχεία που θα αντλούνται θα αφορούν όλες τις νομίμως λειτουργούσες τουριστικές επιχειρήσεις,  ενώ η διαδικασία υποβολής στοιχείων για την αρχική αδειοδότηση ή την ανανέωση της αδειοδότησης  αυτών θα παραμείνει αρμοδιότητα των τρίτων συστημάτων.
  • Παράλληλα, θα ενταχθεί ο έλεγχος των  επιχειρήσεων από τις περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου (ΠΥΤ) στα πλαίσια της  διερεύνησης τυχόν καταγγελιών που επίσης θα υποβάλλονται μέσω του νέου συστήματος.

Στόχος της πλατφόρμας «mydigitaltourism» είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων, η  βελτίωση της διαθεσιμότητας έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις  τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες και η παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που  αφορούν στη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα (π.χ. διαμονή εκτός καταλυμάτων σε άλλου είδους  εγκαταστάσεις όπως camping, σκάφη αναψυχής κ.α.), τη στιγμή που αυτά θα γίνονται διαθέσιμα  από τις επιχειρήσεις, σχετικά με τις αφίξεις τουριστών.

Κατηγορίες Τουριστικών Επιχειρήσεων

Στα πλαίσια του έργου θα ενταχθούν στη νέα πλατφόρμα «mydigitaltourism» σχεδόν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας και ειδικότερα των κάτωθι κατηγοριών επιχειρήσεων για  τις οποίες τηρούνται σήμερα σχετικά ψηφιακά μητρώα αδειοδότησης από τα οποία θα αντληθούν  στοιχεία για τη δημιουργία ενός νέου επικαιροποιημένου ενιαίου μητρώου eMHTE:

  • Τουριστικά καταλύματα
  • Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής όπως άντληση στοιχείων για τους τουριστικούς  λιμένες και λοιπές υποδομές θαλάσσιου τουρισμού από το Ηλεκτρονικό Μητρώο πληροφοριών  Τουριστικών Λιμένων (ΗΜΤΛ) οριζόμενο εκ της παρ.1 του άρθρου 30 του ν.2160/93 ως ισχύει.
  • Τουριστικά γραφεία και πράκτορες (κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α΄ 199))
    Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων (επιχειρήσεις ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων)
  • Επιχειρήσεις εκμίσθωσης Μοτοσικλετών, Τρίτροχων και Τετράτροχων οχημάτων άνω των 50  κ.εκ.
  • Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) (τουριστικές επιχειρήσεις της  παραγράφου 1 που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά  λεωφορεία του ν. 711/1977)
  • Ναυλομεσιτικά Γραφεία (τουριστικές επιχειρήσεις της παραγράφου 1 οι οποίες αναλαμβάνουν  την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής)
  • Επιβατηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως χωρίς μετρητή (λιμουζίνες) με οδηγό
  •  Ξεναγοί

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα