Α.Γεωργιάδης: Δάνεια έως 50.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις

21 Dec 2020, 13:23 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

TornosNews.gr

Α.Γεωργιάδης: Δάνεια έως 50.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Δάνεια έως 50.000 ευρώ και μόνο για μικρές επιχειρήσεις θα χορηγηθούν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στις αρχές του νέου έτους. Η σχετική προκήρυξη θα βγει εντός του Ιανουαρίου με τη δέσμευση ποσού 450 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε στις 18 Δεκεμβρίου στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ, ο κ.Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η διαφορά με το τρέχον εγγυοδοτικό θα είναι ότι οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερες εγγυήσεις για να πάρουν τα δάνεια, γι αυτό και θα τα λάβουν περισσότερες επιχειρήσεις.

Έκανε επίσης γνωστό ότι υπάρχουν σκέψεις από τον Ιανουάριο, το κράτος να αναλάβει να καταβάλει όχι μόνο τους τόκους αλλά και ένα μέρος της δόσης των επιχειρηματικών δανείων. 

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη ότι το ποσοστό που δε θα επιστρέψουν οι δικαιούχοι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα είναι μεγάλο και ότι Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα πάρουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχαήλ Κατρίνη, ο κ.Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, είπε για τη στήριξη των επιχειρήσεων:

"Λοιπόν, έρχομαι και λέω το εξής, για να το ξέρει ο κόσμος: η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σχεδιάζει και εντός του Ιανουαρίου θα βγάλει και καινούργιο εργαλείο ύψους 450.000.000 με όριο τις 50.000 ευρώ μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις με μεγαλύτερη εγγύηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε εκ νέου επιχειρήσεις που θα χρειαστούν περαιτέρω οικονομική στήριξη για να αντεπεξέλθουν στη μεγάλη κρίση που προφανώς φέρνει το κλειστό λιανικό εμπόριο στις γιορτές.

....Τι θα γίνει τον Απρίλιο και το Μάιο; Αυτή είναι η πραγματική αγωνία των επιχειρήσεων σήμερα.

Οι επιχειρήσεις δεν αγωνιούν για το σήμερα, γιατί σήμερα τις στηρίζουμε όλες  και με τη μείωση του ενοικίου στο 80% και με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και με τα εγγυημένα δάνεια και με τα ΤΕΠΙΧ.

Το κρίσιμο για τις επιχειρήσεις ερώτημα σήμερα είναι τι θα γίνει τότε. Και η απάντηση που έχω δώσει πάντα είναι η ίδια. Όταν θα τελειώσει η κρίση, γιατί σήμερα δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ακόμα ακριβώς, να είστε βέβαιος και εσείς και όλοι οι επιχειρηματίες που δικαίως αγωνιούν, ότι με λογική θα βρούμε εκείνα τα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Κανένας μας δεν πρόκειται να τους πει: «πληρώστε όλα αυτά τα λεφτά αλλιώς κλείστε». Δεν είμαστε ούτε ανόητοι ούτε τρελοί. Όπως μέχρι σήμερα πήγαμε με συνεννόηση, έτσι θα πάμε και τότε, κύριε Κατρίνη».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα