Στην τελική φάση ο ανελκυστήρας πλαγιάς στην Ακρόπολη

23 Sep 2020, 18:24 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

TornosNews.gr

Στην τελική φάση ο ανελκυστήρας πλαγιάς στην Ακρόπολη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και η πρώτη φάση του έργου της εγκατάστασης  του ανελκυστήρα πλαγιάς, που  θα προσφέρει ασφαλή πρόσβαση στα μνημεία της Ακρόπολης.  Χθες το απόγευμα απομακρύνθηκε ο γερανός ο οποίος τοποθέτησε  την καμπίνα του ανελκυστήρα στις ράγες κλήσης, και ακολουθεί η εγκατάσταση γιγαντιαίου  γερανού, ύψους 52μ., με τον οποίο θα γίνει η εγκατάσταση της πλατφόρμας,  στην οποία θα καταλήγει η καμπίνα, επί του Ιερού Βράχου, αλλά χωρίς επαφή με το τείχος. Ενώ ο ανελκυστήρας θα είναι σε πλήρη λειτουργία, θα γίνονται οι δοκιμές ακριβείας, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να πιστοποιηθεί το έργο από την γερμανική TUV, ώστε να ξεκινήσει η χρήση από το κοινό. Η πιστοποίηση ότι το όλο κατασκευαστικό έργο πληροί συγκεκριμένες και εγκεκριμένες προδιαγραφές κρίθηκε απολύτως επιβεβλημένη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και από τον χορηγό, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του ανελκυστήρα στην βόρεια κλιτύ, ενώ την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η διάστρωση των διαδρομών, που συμπληρώνουν το έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών προσβασιμότητας της Ακρόπολης για άτομα με δυσκολία στην κίνηση. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη, δημιουργούνται νέες διαδρομές, οι οποίες επιστρώνονται με ειδικό κονίαμα, ενώ δημιουργούνται πλατώματα για την καλύτερη θέαση των μνημείων. Παράλληλα, η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ εκτελεί τις αναγκαίες εργασίες για την αντικεραυνική προστασία του ανελκυστήρα.

Το εξαιρετικά σύνθετο έργο σε τεχνικό, κατασκευαστικό και τεχνολογικό επίπεδο πρόκειται να παρουσιαστεί σε επιστημονική ημερίδα, στην οποία θα αναπτυχθούν όλες οι φάσεις κατασκευής και οι διεπιστημονικές ανάγκες του πρωτοποριακού αυτού έργου. Σημειώνεται ότι αντίστοιχη κατασκευή δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ στην χώρα μας.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα