Nέο λογότυπο για το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας

20 May 2019, 15:29 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

TornosNews.gr

Nέο λογότυπο για το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Νέο λογότυπο αποκτά το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ), το παλιότερο σε ισχύ Σήμα της Ελληνικής γαστρονομίας που από το 2002 έχει χορηγηθεί σε 800 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.  

Ενισχύεται το πλαίσιο που στοχεύει στην συστηματικότερη προώθηση του πλούτου και των εκφάνσεων της γαστρονομίας και οινικής παράδοσης των περιοχών της Ελλάδας αλλά και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και τη σύνδεση με τους τοπικούς παραγωγούς.

Ειδικότερα το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα μέσα από την αξιολόγηση 30 κριτηρίων πιστοποιεί ότι μία επιχείρηση:

α) προσφέρει ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες

β) χρησιμοποιεί ελληνικά προϊόντα, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π.

γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή

δ) προσφέρει ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών

Στα νέα υποχρεωτικά κριτήρια, οι υποψήφιες επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

-7 εδέσματα τουλάχιστον ελληνικής ή τοπικής κουζίνας, έναντι τεσσάρων που προβλεπόταν

-Επιπλέον των 7 εδεσμάτων, πρέπει να προσφέρουν ένα τουλάχιστον μενού τριών γευμάτων βασισμένο σε ελληνικές παραδοσιακές συνταγές

-Προσφορά τεσσάρων ελληνικών τυριών με έμφαση στις τοπικές παραγωγές

-Να έχουν τουλάχιστον από 3 επιλογές εμφιαλωμένων οίνων και 3 επιλογές εμφιαλωμένων αποσταγμάτων από Έλληνες παραγωγούς, περιλαμβάνοντας σύντομη περιγραφή

-Το Ειδικό Σήμα Ποιότητας να αναρτάται σε εμφανές σημείο του χώρου και το λογότυπο του Ειδικού Σήματος να εμφανίζεται στο εδεσματολόγιο της επιχείρησης ως σήμανση των εδεσμάτων

Το «Ειδικό Σήμα Ποιότητάς Ελληνικής Κουζίνας» είναι προαιρετικό. Έχει τριετή διάρκεια και χορηγείται κατόπιν διενέργειας ελέγχου από τριμελές συλλογικό όργανο, που αποτελείται από δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδος (ΠΟΕΣΕ) που μας προτείνει η λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Με την απόκτηση του «Ειδικού Σήματος Ποιότητάς Ελληνικής Κουζίνας» οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μοριοδότηση στην πιστοποίηση για τη χορήγηση αστεριών, ενώ τα εστιατόρια συνδέονται με τον Τουρισμό Γαστρονομίας όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του Ν.4582/2018 (Α’ 208).

Το ανανεωμένο Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα που χορηγείται από το Υπουργείο Τουρισμού είναι το ακόλουθο:

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα