Ανέγερση και αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων

21 Dec 2018, 10:20 | ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Σοφία Κοντογιάννη

Ανέγερση και αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους δήμους της χώρας να υποβάλουν προτάσεις ένταξης στο πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, που αφορά στην ανέγερση και αποκατάσταση δημοτικών κτιρίων.

Αναλυτικά, η πρόσκληση αναφέρεται στη χρηματοδότηση των δήμων της χώρας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, καθώς και παραχωρημένης ακίνητης περιουσίας σε αυτούς, για διάστημα τουλάχιστον 15 ετών μετά την οριστική παραλαβή του έργου.

Ειδικότερα θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν στα εξής:

-Στην επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που περιλαμβάνει την ανακατασκευή, στατική ενίσχυση, αποκατάσταση, ανακαίνιση και αναστύλωσή τους, σε πράξεις που έχουν υποβληθεί και αξιολογηθεί θετικά αλλά δεν έχουν ενταχθεί για διαχειριστικούς λόγους.

- Στην επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών δημοτικών κτιρίων, άνω των 100 τ.μ. που βρίσκονται εντός οικισμού. Ως εμβληματικά κτίρια ορίζονται τα κτίρια με ταυτότητα ή συμβολικό χαρακτήρα που αποτελούν για κάποιο λόγο τοπόσημο ή σύμβολο. Είναι κτίρια με ξεχωριστό κοινωνικό, ιστορικό, πολιτιστικό ενδιαφέρον, με αρχιτεκτονική μοναδικότητα ή πρωτοπόρο σχεδιασμό. Σχετίζονται με την κοινωνική ιστορία των πόλεων και έχουν συμβάλει ή επιδράσει, ως σημεία αναφοράς στην δημιουργία ή την καθιέρωση της ταυτότητας της πόλης.

-Στην κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων ή και επέκταση υφιστάμενων και αναφέρεται στους δήμους που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο δημαρχιακό κτίριο στην έδρα του Δήμου ή σε απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων από αυτή.

-Στην ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση και ειδικών σχολείων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 320.000.000 ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 με δυνατότητα παράτασης. Οι προθεσμίες για την υποβολή των προτάσεων εκπνέουν 14η Ιανουαρίου 2019 και την 29η Μαρτίου 2019, ανάλογα με το έργο για το οποίο επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα