ΙΤΕΠ: Τα ξενοδοχεία στηρίζουν την απασχόληση – 2,9 δισ. ευρώ επενδύσεις την τριετία

17 Feb 2020, 15:11 | ΞΕΕ

TornosNews.gr

ΙΤΕΠ: Τα ξενοδοχεία στηρίζουν την απασχόληση – 2,9 δισ. ευρώ επενδύσεις την τριετία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της νέας έρευνας του ΙΤΕΠ για λογαριασμό του ΞΕΕ, για τον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται, την τελευταία τριετία (2017-2019) πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ανακαίνισης που προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ (2,89 δισ. ευρώ), ενώ για κάθε 2,5 δωμάτια, δημιουργείται μια νέα θέση εργασίας.

Ειδικότερα, όπως έδειξε η έρευνα, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του ΞΕΕ στην Αθήνα, κάθε χρόνο οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα πραγματοποιούν δαπάνες περίπου 1 δισ. ευρώ για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των μονάδων τους (τελευταία τριετία). Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδος Βασιλικός, «δεν γνωρίζω άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας που σε κανονική ροή χρονιάς διοχετεύσει στην αγορά 1 δισ. ευρώ ετησίως».

Το μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων, την τελευταία τριετία, συγκεντρώνουν τα τετράστερα ξενοδοχεία (1,25 δισ. ευρώ) και ακολουθούν τα πεντάστερα (847 εκατ. ευρώ) και τα τριάστερα (491 εκατ. ευρώ).

Τα πεντάστερα και τετράστερα δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας

Αντίστοιχα δεδομένα, με ίδιους πρωταγωνιστές όσον αφορά την κατηγορία ξενοδοχείων, προκύπτουκαι για την απασχόληση καθώς τα πεντάστερα δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας από τα τετράστερα και ούτω καθεξής για τις μικρότερες κατηγορίες ξενοδοχείων. Ειδικότερα, μία θέση εργασίας δημιουργείται για κάθε 1,5 δωμάτιο πεντάστερου ξενοδοχείου, για κάθε 2 δωμάτια τετράστερου, για κάθε 3,1 τριάστερου, για κάθε 3,6 ξενοδοχείου 2 αστέρων και για κάθε 4,3 μονάδων ενός αστεριού.

Οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες μάλιστα απασχολούν το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων που προέρχονται από τουριστικές σχολές (32% και 24% αντίστοιχα) με το μέσο όρο στα ελληνικά ξενοδοχεία να ανέρχεται σε μόλις 23%.

Επιπλέον, τα πεντάστερα ξενοδοχεία αναζήτησαν για τη σεζόν του 2019, περισσοτερο από κάθε άλλη κατηγορία ξενοδοχείων στην Ελλάδα (σε ποσοστό 49,7%), από 5 έως 7 εργαζομένους, ενώ τα τετράστερα (42,2%) αναζήτησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλο ξενοδοχείο από 3 έως 4 εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα διατηρούνται τα δομικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, η υψηλή εποχικότητά του, καθώς και η υπερσυγκέντρωσή του σε 5 περιφέρειες. Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2019, αλλά εξακολουθεί και παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα το 4μηνο Ιουν.-Σεπτ. 2019 έφτασε το 71% του ετήσιου συνόλου από 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Παράλληλα το 2019, οι νησιωτικές περιφέρειες της χώρας (εκτός από το Βόρειο Αιγαίο), μαζί με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, συγκέντρωσαν το 77% των επισκέψεων, το 84% των διανυκτερεύσεων και το 88% τουριστικών εισπράξεων.

Το ΙΤΕΠ, μεταξύ άλλων, διαπιστώνει:

Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων το Μάιο σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι την τελευταία 2ετία διαμορφώνεται στο 57%-58% και τον Αύγουστο 86%-87%, γεγονός που αντανακλά την έντονη εποχικότητα που εξακολουθεί να παραμένει ένα έντονο ενδημικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού.

Αναφορικά με την τιμή, το 50% των ξενοδοχείων το Μάιο διαθέτει τα δωμάτιά του κάτω από 60 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο κάτω από 100 ευρώ.

Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 4,2% το Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.

Το 2019, συνολικά από τα ξενοδοχεία αναζητήθηκαν 21.821 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων δεν καλύφθηκαν περίπου οι 7.000 θέσεις.

Οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων για τα βασικά τους μεγέθη το 2020 είναι ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, με ποσοστά από 50%-65%. Ενώ το 25% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για το 2020 περιμένει αύξηση στην τιμή, την πληρότητα και το τζίρο.

 Ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων το 2019 παρουσίασε αύξηση 7,3% έναντι του 2018 και διαμορφώθηκε σε 8,7 δισ. ευρώ έναντι 8,1 δισ. ευρω το 2018, ενώ το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο παρουσίασε αύξηση 3,3%.

 Τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τουρ οπερέιτορ παρουσιάζουν τα πεντάστερα και τα τετράστερα ξενοδοχεία, σε ποσοστά κρατήσεων που φτάνουν το 50,4% και 44% αντίστοιχα (δεν περιλαμβάνονται οι κρατήσεις από ΟΤΑ), ενώ από τις διαδικτυακές κρατήσεις εξαρτώνται περισσότερα τα μικρής κατηγορίας ξενοδοχεία (50% στα καταλύματα ενός αστέρων και 41,5% στα 2 αστέρων). Κατά μέσο όρο η εξάρτηση των ελληνικών ξενοδοχείων από τουρ οπερέιτορ, βάσει ποσοστού κρατήσεων, ειναι 34% και από το ίντερνετ 40,3%.

«Η έρευνα αναδεικνύει την τεράστια συμβολή των ξενοδοχείων της χώρας σε επενδύσεις και απασχόληση, γεγονός που υποδηλώνει τον καταλυτικό ρόλο των ξενοδοχείων στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΞΕΕ. Ωστόσο, ο κ. Βασιλικός τόνισε οτι, παρότι ανοίγουν νέα ξενοδοχεία, η μεγάλη πλειονότητα των νέων κλινών στην Αθήνα δεν είναι ξενοδοχειακές.

Για το ζήτημα του κορωνοϊού, ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε οτι σε αυτή τη φάση δεν έχει ουσία να μετράμε τις απώλειες ορισμένων επιχειρήσεων αλλά να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση ως μια παγκόσμια απειλή, δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση, την προετοιμασία και την πρόληψη της εξάπλωσής της. Όπως ανέφερε, ήδη έχουν αποσταλεί σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας οδηγίες ασφαλείας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Υπογράμμισε δε την ανάγκη το εκπαιδευτικό κομμάτι του τουρισμού να συμπορευθεί με το επιχειρηματικό και τις ανάγκες της αγοράς ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις καταρτισμένων εργαζομένων στα ξενοδοχεία.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα