ΞΕΕ: Μελέτη για τον κοινωνικό αντίκτυπο των τουριστικών μισθώσεων σπιτιών

11 Jan 2019, 08:56 | ΞΕΕ

Σοφία Κοντογιάννη

ΞΕΕ: Μελέτη για τον κοινωνικό αντίκτυπο των τουριστικών μισθώσεων σπιτιών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η έξαρση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει ξεφύγει από τα στενά όρια των επιπτώσεων που προκαλεί στις αδειοδοτημένες τουριστικές επιχειρήσεις καθώς υπάρχουν, πλέον και σοβαρές κοινωνικές επεκτάσεις του φαινομένου.

Σε αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς της χώρας που καταγράφεται μεγάλος αριθμός βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφεται έλλειψη στέγης για δημόσιους λειτουργούς αλλά και φοιτητές. Αλλά και όσοι καταφέρουν να βρουν σπίτι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλή και ασύμφορα για μίσθωση. Επίσης, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν στους προορισμούς με αυξημένη τουριστική ζήτηση δεν υπάρχουν σπίτια για να νοικιάσουν οι εργαζόμενοι των τουριστικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται, παρανόμως, ακόμη και κοντέινερ για τη διαμονή τους. Από την άλλη υπάρχουν περιοχές στον αστικό ιστό που ενώ απαγορεύεται η λειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων υπάρχει μεγάλος αριθμός σπιτιών που διατίθεται για βραχυχρόνιες μισθώσεις γεγονός που ουσιαστικά έχει μεταβάλλει τον οικιστικό τους χαρακτήρα.

Όλα τα παραπάνω, πέραν των αιτημάτων από τους τουριστικούς φορείς για δημιουργία κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας και ισότιμης φορολογίας με τα αδειοδοτημένα καταλύματα, δείχνουν ότι το ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις με απούσα την Πολιτεία.

Στο πλαίσιο αυτό το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος προετοιμάζει για το 2019 την εκπόνηση μίας μελέτης με θέμα: "Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομίας του διαμοιρασμού και προτεινόμενες ρυθμίσεις".

 

 

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα