Γιάννης Ρέτσος | Αίτημα για ελέγχους ως προς τις εργασιακές συνθήκες στον τουρισμό - "Να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι"

05 May 2022, 09:38 | ΣΕΤΕ

TornosNews.gr

Γιάννης Ρέτσος | Αίτημα για ελέγχους ως προς τις εργασιακές συνθήκες στον τουρισμό - "Να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι"

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στη Μεσόγειο λείπουν φέτος 700.000 θέσεις εργασίας, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας χθες  στα Χανιά, από όπου ο ΣΕΤΕ ξεκίνησε την παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό 2030» στην περιφέρεια.

Οι λόγοι γι αυτήν την έλλειψη, όπως είπε ο κ.Ρέτσος, είναι πάρα πολλοί. Σημειώνει σχετικά στο ρεπορτάζ της η χανιώτικη ιστοσελίδα ΗANIA.NEWS:

.... Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ρέτσος στο «τεράστιο», όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα έλλειψης εργαζομένων, που δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα «700.000 θέσεις εργασίας λείπουν φέτος από χώρες της Μεσογείου», εκ των οποίων άνω των 50.000 αφορούν την Ελλάδα.

«Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. Πρέπει να ξεκινήσουμε και από τη δική μας αυτοκριτική. Υπάρχουν καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Ο ΣΕΤΕ στηρίζει καλούς εργοδότες ανεξαρτήτου μεγέθους», επισήμανε ο κ. Ρέτσος, ο οποίος γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, από τον οποίο θα ζητήσει να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι «για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι και να μην αδικείται η μεγάλη πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις για τη σεζόν ο κ.Ρέτσος είπε ότι η φετινή τουριστική χρονιά «θα εξελιχθεί καλά, αν δεν έχουμε μία δραματική ανατροπή», υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό ο ελληνικός τουρισμός να οργανώσει την επόμενη μέρα, γιατί οι σημερινές προκλήσεις θα είναι παρούσες και τα επόμενα χρόνια. Ο ίδιος σημείωσε ότι σε αυτόν τον σχεδιασμό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και το γεγονός ότι ο ταξιδιώτης σήμερα αναζητά διαφορετικά πράγματα, αναζητά προορισμούς που είναι φιλικοί και για τους μόνιμους κατοίκους.

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε και στα σχέδια δράσης που έχει εκπονήσει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ για όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι χαρτογραφούν το σύνολο των υποδομών, που επηρεάζουν την εμπειρία του επισκέπτη, χαρτογραφούν τις αγορές, τα προϊόντα και πώς αυτά μπορούν να εμπλουτιστούν, και είναι ένας πλήρης οδηγός, που είναι ήδη στη διάθεση και της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης.

Όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος, «ξεκινάμε από την Κρήτη την επαφή με τον κόσμο του τουρισμού, για να κάνουμε αυτές τις παρουσιάσεις και να ξεκινήσουμε ένα διάλογο». Παράλληλα, έσπευσε να προσθέσει ότι αν δεν υπάρξουν συνέργειες και συνεργασίες με συντεταγμένο τρόπο και σε σωστούς χρόνους, τότε «θα βάλω ένα ερωτηματικό στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού», όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας την ανάγκη να επεκταθεί χωρικά και χρονικά ο ελληνικός τουρισμός. Χωρικά πέραν των 5 περιφερειών της Ελλάδας, που συγκεντρώνουν το 80% των επισκεπτών ετησίων και χρονικά πέραν από το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Βασιλάκης: Έγκαιρος σχεδιασμός και πλάνο

Στην εκδήλωση μίλησε, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος της Aegean Airlines, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Ευτύχης Βασιλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη νέα κανονικότητα που δημιουργείται και στον τομέα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι η κανονικότητα έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει με ρυθμούς πολύ ταχύτερους συγκριτικά με το παρελθόν και για τον λόγο αυτό απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός και πλάνο.

Ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι απαιτείται «συλλογική ευθύνη φέτος στον τουρισμό. Το κράτος, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, στήριξαν τις επιχειρήσεις του τουρισμού τα χρόνια της πανδημίας. Φέτος είναι η χρονιά, για περισσότερη δημιουργικότητα, για επενδυτική δυνατότητα, για δυνατότητα δημιουργίας νέων προϊόντων και για τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν οι επιχειρήσεις τον αυξημένο αριθμό πελατών, παρά τις όποιες δυσκολίες, με ικανοποιητικό τρόπο, γεγονός που θα έχει σαφές αποτύπωμα στην κοινωνία».

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εκδήλωση φιλοξενεί το hania.news

Διαβάστε σχετικά

Γιάννης Ρέτσος: Η εργασιακή & κοινωνική ειρήνη είναι όρος επιτυχίας για να πάμε όλοι μαζί ακόμα πιο ψηλά

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα