Συνέδριο ΣΕΤΕ | Τουριστική ανάπτυξη 36 προορισμών και στις 13 Περιφέρειες μέχρι το 2030

16 Dec 2021, 18:32 | ΣΕΤΕ

TornosNews.gr

Συνέδριο ΣΕΤΕ | Τουριστική ανάπτυξη 36 προορισμών και στις 13 Περιφέρειες μέχρι το 2030

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σχέδια δράσης σε 36 προορισμούς και clusters προορισμών και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς και ένα εθνικό σχέδιο δράσης προβλέπει η μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 | Σχέδια Δράσης», περίληψη της οποίας παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στο συνέδριο του ΣΕΤΕ με τίτλο “Greek Tourism: Coming Back, Planning Forward".

Η μελέτη, που εκπονήθηκε από την κοινοπραξία εταιρειών Deloitte – Remaco για λογαριασμό του ΙΝΣΕΤΕ, καταγράφει τα εδραιωμένα και συμπληρωματικά προϊόντα και τις ευκαιρίες ανάπτυξης ανά αγορά-στόχο σε κάθε περιφέρεια, με δράσεις για τουλάχιστον δυο προϊόντα ανά περιφέρεια. Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά οι περιπτώσεις τουριστικής αξιοποίησης των Αθηναϊκής Ριβιέρας, του Ολύμπου, των ακτών της Ηπείρου, των λιμνών και βουνών της Δυτικής Μακεδονίας κ.ά.

Οι στόχοι

Η πλήρης μελέτη, η οποία θα δημοσιεύεται σταδιακά, θα αποτελέσει βάση για την απολύτως αναγκαία δημόσια διαβούλευση και στοχεύει στην:

α. χρονική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας,

β. καλύτερη γεωγραφική κατανομή της τουριστικής ζήτησης και

γ. αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής των επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των δράσεων, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να φτάσει στα επίπεδα του 2019 το 2023 και να απογειωθεί στα 50 εκατ. αφίξεις το 2030.

Στη μελέτη προσδιορίζονται 5 άξονες για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού:  

  • Η βελτίωση και ανάπτυξη των δημοσίων -κυρίως- υποδομών
  • Η αναβάθμιση, καινοτομία και προώθηση του τουριστικού προϊόντος
  • Η ψηφιακή αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός του τουριστικού οικοσυστήματος
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία, και
  • Η ενίσχυση των δεξιοτήτων και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Όπως τόνισε ο κ.Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, το κύριο προϊόν παγκοσμίως και στην Ελλάδα είναι το "Ήλιος-Θάλασσα" και αυτό θα παραμείνει στο επίκεντρο.Η Ελλάδα, στη μεγαλύτερη αυτή αγορά για τουριστικά προϊόντα, έχει μερίδιο 7,4% και είναι ο 3ος δημοφιλέστερος προορισμός παγκοσμίως.

Ακολουθούν στη χώρα μας το city break και ο πολιτιστικός τουρισμός. Δεδομένου των χαρακτηριστικών της αγοράς κάθε προϊόντος και του πολιτιστικού αποθέματος και της ιστορίας της χώρας, η ανάπτυξη του Πολιτιστικού τουρισμού αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία που μπορεί να συμβάλλει και σε μεγάλο βαθμό στην ένταξη των σπουδαίων μνημείων στη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ο κ.Ίκκος τόνισε επίσης ότι και η εποχικότητα είναι παγκόσμιο φαινόμενο λόγω των σχολικών διακοπών και των διακοπών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου. Ως εκ τούτου, η εποχικότητα μπορεί μόνο να αμβλυνθεί με αύξηση των τουριστικών επιδόσεων το πρώτο, δεύτερο και τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Σχετικά με το φαινόμενο του υπερτουρισμού  ο κ.Ίκκος είπε ότι λόγω της πανδημίας έχει υποχωρήσει, όμως όταν επανέλθει η ομαλότητα το θέμα του υπερτουρισμού θα εμφανισθεί σε περισσότερους προορισμούς σε όλον τον κόσμο. Γι αυτό χρειάζονται μέτρα και τέλη που θα περιορίσουν τις αφίξεις σε τέτοιους προορισμούς, αλλά και θα προσθέσουν έσοδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που φέρνει ο υπερτουρισμός.

Αναδυόμενοι προορισμοί

Αναδυόμενοι προορισμοί, μη παραδοσιακά τουριστικά «hotspot», όπως τονίστηκε, έχουν αρχίσει και αναμένεται να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας αύξηση της τουριστικής ζήτησης και των αφίξεων, καθώς οι ταξιδιώτες ολοένα και περισσότερο επιδιώκουν να αποφύγουν το μαζικό τουρισμό και να εξερευνήσουν σε βάθος λιγότερο δημοφιλή σημεία. Κατά συνέπεια, οι εναλλακτικοί και δευτερεύοντες προορισμοί αναπτύσσουν εξειδικευμένες στρατηγικές τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στην στοχευμένη προβολή και προώθηση, ώστε να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη από τη συγκεκριμένη τάση, να βελτιώσουν την τοποθέτησή τους και να εδραιωθούν στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Ο Δρ. Ηλίας Κικίλιας. Γενικός Διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, προλογίζοντας την παρουσίαση της περίληψης της μελέτης (που ξεπερνά τις 4.000 σελίδες) υπογράμμισε η Διαχείριση, η Διακυβέρνηση και η Προώθηση των προορισμών, θα βρίσκεται εφεξής στο επίκεντρο των πολιτικών και των δράσεων.

Διαβάστε επίσης

Γιάννης Ρέτσος: Η ενίσχυση των υποδομών θα καθορίσει την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα