Γ. Ρέτσος: 1,5 - 2 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού

07 Apr 2020, 14:27 | ΣΕΤΕ

TornosNews.gr

Γ. Ρέτσος: 1,5 - 2 δισ. ευρώ θα χρειαστούν για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

1,5 με 2 δισ. ευρώ θα χρειαστεί η ελληνική τουριστική βιομηχανία για να εκκινήσει και πάλι, μετά το πλήγμα που δέχθηκε από την κρίση του κορωνοϊού. Η περίοδος «πλήρους επαναφοράς» του τουρισμού αναμένεται να κυμανθεί στα 3 χρόνια, όμως για την Ελλάδα μπορεί να είναι πιο σύντομη.

Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ι. Ρέτσος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους από το διαδίκτυο, σε μια περίοδο πρωτοφανούς στασιμότητας στην οποία έχει οδηγήσει τον τουρισμό στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως η πανδημία.

Όπως πρόσθεσε, τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση επαρκούν για τη διατήρηση των επιχειρήσεων σε «safe mode». Επισήμανε δε ότι τις επόμενες ημέρες σχεδιάζονται τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις στον άξονα της επιβίωσής τους (χρηματοδότηση, διασφάλιση ρευστότητας) και της ανταγωνιστικότητας.

Ο άξονας της ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνει εργαλεία ανάκτησης της πελατείας, τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλο το εύρος των τουριστικών υπηρεσιών ακόμα και στις μεταφορές, αλλά και στοχευμένο πρόγραμμα προβολής της χώρας που θα δώσει έμφαση στις αγορές που θα μπορούσαν να «τροφοδοτήσουν» τη χώρα με ταξιδιώτες μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Η καμπάνια αυτή θα βασίζεται στη συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα και ήδη σχεδιάζεται ώστε να προκαλεί ζήτηση. 

Το 2021 ελπίζουμε να αποτελέσει τη χρονιά της ουσιαστικής επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού, τόνισε ο κ. Ρέτσος, και υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρξουν χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ σε όλο το εύρος του τουριστικού πακέτου, τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Σε ποιες αγορές μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα 

Η εφετινή χρονιά αναμφισβήτητα θα έχει σημαντικές απώλειες, μετά από μια δυνατή εκκίνηση το πρώτο δίμηνο με περίπου 1,7 δισ. ευρώ εσόδων, λίγο πριν παγώσουν οι κρατήσεις. Βραχυπρόθεσμα, είπε ο κ. Ρέτσος, ο εσωτερικός τουρισμός της Ελλάδας, παρότι υστερεί σημαντικά έναντι του εισερχόμενου, μπορεί να δώσει μια προσωρινή τόνωση στην εγχώρια ζήτηση, χωρίς ουσιαστική όμως θετική συμβολή στο ΑΕΠ.

Σε επίπεδο διεθνών αγορών, οι μεγάλες αγορές για την Ελλάδα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Δυνητικές αγορές για φέτος είναι οι χώρες που διαχειρίζονται αποτελεσματικά την εξάπλωση του κορωνοϊού και έχουν σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος, οι Αραβικές χώρες και τα Βαλκάνια από όπου προέρχεται μεγάλο κομμάτι εισερχόμενου τουρισμού μέσω οδικών αφίξεων.

Η Σκανδιναβική αγορά φέρει ισχυρό πλήγμα από την πανδημία φέτος, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εξαιτίας του συστήματος ανοσίας της αγέλης που υιοθέτησαν οι χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Για τη Ρωσία τόνισε ότι η μη καταγραφή κρουσμάτων δημιουργεί ερωτηματικά για τους ταξιδιώτες, ενώ δεδομένου ότι οι αγαπημένοι προορισμοί των Ρώσων, Τουρκία, Ιταλία και Ισπανία, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξάπλωσης του κορωνοϊού, θα υπάρχει ζήτηση για Ελλάδα. Ωστόσο, παραμένει το ζήτημα του αν αγορές που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία θα είναι ευπρόσδεκτες και με ποιες διαδικασίες, καθώς και το ζήτημα έκδοσης visa από τις προξενιές αρχές στη χώρα. 

Λύση βάουτσερ και στην Ελλάδα

Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε και στην εξαγγελία του υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, για τα βάουτσερ διάρκειας 18 μηνών, τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις να διαχειριστούν το ζήτημα της ρευστότητας. Τη λύση βάουτσερ, που προβλέπει την πίστωση των πληρωμών για ταξίδια που ακυρώθηκαν ώστε να αξιοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία, μετά την κρίση, σε αντιδιαστολή με την επιστροφή χρημάτων στους ταξιδιώτες, έχουν εφαρμόσει ήδη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ γίνονται προσπάθειες για υιοθετήσή της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ΣΕΤΕ θα επιχειρήσει να διαμορφώσει έναν τρόπο επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τον πελάτη, είτε μεμονωμένο είτε μέσω τουρ οπερείτορ. Όπως είπε ο κ. Ρέτσος, ο Σύνδεσμος συστήνει στις τουριστικές επιχειρήσεις, εφόσον συμφωνήσουν στη λύση βάουτσερ με τους πελάτες τους, να προσφέρουν μια επιπλέον παροχή στους ταξιδιώτες. Με την κατάλληλη επεξήγηση και το κατάλληλο κίνητρο η λύση βάουτσερ θα δώσει στις επιχειρήσεις ένα εργαλείο διαχείρισης της ρευστότητάς τους, τόνισε.

Το μεγάλο ζήτημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι η προστασία των εργαζομένων στον τουρισμό, δήλωσε, καθώς είναι αδύνατο να περιμένουμε ότι το 100% των επιχειρήσεων θα λειτουργήσουν άμεσα.

Αναμφισβήτητα, στην περίοδο ανάκαμψης που θα ακολουθήσει θα υπάρξει υστέρηση σε πολλούς κλάδους της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, διεθνώς, όπως η κρουαζιέρα, τα μεγάλα συνέδρια κτλ., ενώ αναμένεται να αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο ταξιδεύουν οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, όμως η όρεξη για ταξίδια δεν θα χαθεί, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θεωρείται best case scenario, έχει ισχυροποιήσει το brand της, θεωρείται μια σοβαρή και υπεύθυνη χώρα, και αυτό θα το κεφαλαιοποιήσουμε τουριστικά όταν έρθει η ώρα.

Ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν πολλά ζητήματα σε σχέση με την περίοδο σταδιακής άρσης των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων (τοποθετείται στο τέλος Μαϊου), όπως το εάν θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί στα ταξίδια όπως απαίτηση πιστοποιητικών υγείας (massive testing/ health certificate), περιορισμοί στη λειτουργία των επιχειρήσεων κτλ.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα