Γ. Χατζής: Οι δασμοί Τραμπ μπορούν θεωρητικά να επηρεάσουν τον τουρισμό από τις ΗΠΑ
11 Apr 2025, 15:09 | ΠΟΞ
Χριστίνα Λαΐνοπούλου
Οι Αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν θεωρητικά να οδηγήσουν σε μείωση της τουριστικής ροής από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, επηρεάζοντας τα έσοδα του Ελληνικού τουρισμού.
Αυτό επισημαίνει σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γιάννης Χατζής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως ένα από τα θεωρητικά σενάρια για το πώς ενδέχεται οι δασμοί που επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ να «αγγίξουν» και τον τουρισμό από την αγορά των ΗΠΑ.
Όπως εξηγεί ο κ. Χατζής, η αύξηση των δασμών ενδέχεται να επιβραδύνει το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών ταξιδιωτών και αυτό θεωρητικά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τουριστικών ροών τους προς την Ελλάδα.
«Ωστόσο δεν πιστεύω, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ότι αυτή η βραχυπρόθεσμη «ανωμαλία» στις παγκόσμιες οικονομίες θα μπορέσει να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό ένα τόσο ανθεκτικό προιόν όσο ο ελληνικός τουρισμός» υπογράμμισε.
Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέπτυξε τις πιθανές επιπτώσεις από τους δασμούς στον Ελληνικό τουρισμό από την Αμερικανική και τις Ευρωπαϊκές αγορές...
- Οι δασμοί δημιουργούν μια μορφή πληθωρισμού στον προορισμό που τους θέτουν, με τα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ να ακριβαίνουν. Αυτός ο πληθωρισμός, σε θεωρητικό επίπεδο, επηρεάζει τον τουρισμό καθώς αυτός συνιστά διακριτική δαπάνη -επιλογή του πελάτη- και όχι βασική ανάγκη. Κατ’ επέκταση, θεωρητικά, ο αυξημένος πληθωρισμός θα οδηγούσε σε μικρότερη διάθεση για ταξίδια, ειδικά για τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.
- Εάν η Ευρώπη δεν ακολουθήσει [με αντίστοιχα μέτρα], ο πληθωρισμός της θα μειωθεί και η οικονομική δραστηριότητα θα μειωθεί, κατ επέκταση, θεωρητικά, θα επηρεαστεί το εισόδημα των Ευρωπαίων που είναι βασικοί μας πελάτες και θεωρητικά θα μειωθεί η εισερχόμενη κίνηση.
Παράλληλα, το πώς θα διαμορφωθεί το συνάλλαγμα είναι κομβικής σημασίας για τον τουρισμό. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζής, «ένα αδύναμο δολάριο θεωρητικά θα επηρεάσει Αμερική και Ευρώπη, γιατί ένα δυνατό ευρώ θα ακριβύνει τις εξαγωγές της Ευρώπης επηρεάζοντας την οικονομία της».
Παρόλ’ αυτά, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανθεκτικότητα τόσο του Ελληνικού όσο και του παγκόσμιου τουρισμού. Όπως ανέφερε, τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα αυξηθεί γύρω στο 10% φέτος, ωστόσο έθεσε έναν προβληματισμό για την Ελλάδα που αφορά τη μείωση της κατα κεφαλήν δαπάνης, η οποία, όπως είπε, σε αποπληθωρισμένες τιμές είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Ο κ. Χατζής επανέλαβε ότι το βασικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας είναι το «ήλιος-θάλασσα», το οποίο παράγει πάνω από το 70% του τουριστικού πλούτου στη χώρα και είναι σημαντικό να διατηρείται στο brandτης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι τρίτη σε ανταγωνιστικότητα του προϊόντος αυτού, μετά την Ισπανία και την Τουρκία. «Είναι σημαντικό, η Ελλάδα, ως ένα πάρα πολύ ισχυρό brand, με τον υψηλότερο δείκτη ικανοποίησης στη Μεσόγειο, να πάει ένα βήμα παρακάτω στη διαφοροποίηση του προϊόντος της, αλλά να πατάει γερά στη βάση της, στο “ήλιος-θάλασσα”», ανέφερε.
διαβάστε ακόμα
-
ΠΟΞ προς Τ. Θεοδωρικάκο: Στρατηγική επιλογή η απουσία του τουρισμού από τον νέο Αναπτυξιακό νόμο 10/07 | 18:18
-
Τα Ιωάννινα προσεγγίζουν την πολλά υποσχόμενη αγορά της Ινδίας 07/07 | 11:56
-
Γ. Χατζής: "Η κρίση στη Μ. Ανατολή ίσως φέρει περιορισμένες ακυρώσεις" 13/06 | 22:22
-
Συνέδριο ΠΟΞ: Τα ελληνικά ξενοδοχεία υφίστανται την υψηλότερη φορολογία στη Μεσόγειο 06/06 | 06:10
-
Συνέδριο ΠΟΞ: Oι τάσεις για τον ελληνικό τουρισμό - τι δείχνουν τα στοιχεία για τη Σαντορίνη 04/06 | 22:11
-
Συνέδριο ΠΟΞ: Μήνυμα από τη Σαντορίνη για ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο 04/06 | 19:11
-
NextGEN Roundtables στη Ρόδο: Η νέα, φωτεινή εικόνα της ελληνικής φιλοξενίας στο προσκήνιο 01/06 | 06:24
-
ΠΟΞ | Zητούνται διευκρινίσεις για τις υπερωρίες στον τουρισμό 30/05 | 06:09
-
ΠΟΞ | Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ηλεκτρολόγους στα ξενοδοχεία 16/05 | 11:05
-
Η Σαντορίνη υποδέχεται το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της Π.Ο.Ξ. – Πρώτη φορά στις Κυκλάδες 16/05 | 09:23
δημοφιλέστερα
- 1 Μείωση ελάχιστης απόστασης από γειτονικές χρήσεις για πίστα καρτ στα Μάλια 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 2 Δήμος Οιχαλίας: Πλατφόρμα προβολής του τουρισμού και του πολιτισμού 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 3 Στην ατζέντα του Υπερταμείου τα δημόσια κάμπινγκ: Σειρά παίρνει η Ασπροβάλτα - Έπεται η Κρυοπηγή 15.07.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 4 Ο Νίκος Χαλκιαδάκης στο Tornos News: Η Κρήτη δεν αντέχει δομή μεταναστών 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 5 Ηχοχρώματα της Ροδόπης: Μουσική αναδρομή στην πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θράκης 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 WAVErunning 2025: Τρέχοντας πλάι στο κύμα για καθαρές παραλίες 15.07.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Άδειες για πλωτές εξέδρες μπροστά από ξενοδοχεία σε Ανάβυσσο και Χανιά 15.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 8 Ε.Ξ. Ρόδου | Υπογραφή τοπικής ΣΣΕ με αυξήσεις 11% στην τριετία 14.07.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 9 Η «μάχη της ξαπλώστρας» καλά κρατεί – Ποια ψυχολογία κρύβεται πίσω από αυτήν 15.07.2025 | ΤΑΣΕΙΣ
- 10 Το μέλλον του ελληνικού τουρισμού περνάει μέσα από τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 15.07.2025 | ΠΡΟΣΩΠΑ