Συνάντηση εργασίας του Προέδρου της Βουλής με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων

06 Sep 2022, 18:16 | ΠΟΞ

TornosNews.gr

Συνάντηση εργασίας του Προέδρου της Βουλής με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωσταντίνο Τασούλα.

Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε δύο ώρες, συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν την ξενοδοχεία του Νομού Ιωαννίνων, καθώς και πώς θα αναπτυχθεί ο προορισμός «Ιωάννινα», ώστε να επιτευχθεί ροή επισκεπτών στην περιοχή 365 ημέρες τον χρόνο.

Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:

1.       H ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΑ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, η οποία εντάσσεται το επόμενο χρονικό διάστημα στις άγονες αεροπορικές γραμμές. Η ΕΞΝΙ ενημερώθηκε ότι η μελέτη σκοπιμότητας και το προσχέδιο της προκήρυξης του διαγωνισμού έχουν ολοκληρωθεί και ότι οι διαδικασίες της διεκπεραίωσης βρίσκονται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί από το Υπουργείο. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.

2.       Η άμεση υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης από τον υφυπουργό αθλητισμού τον κ. Αυγενάκη της υλοποίηση και δημιουργίας του «Εθνικού Κέντρου των Extreme Sports και εναλλακτικών μορφών αθλητισμού και η λειτουργία των Σχολών OUT DOOR δραστηριοτήτων στην Κόνιτσα». 

Οι μελέτες είναι έτοιμες από την Περιφέρεια Ηπείρου καθώς και ο πίνακας του αναγκαίου εξοπλισμού λειτουργίας των Σχολών με συνολικό προϋπολογισμό 3.100.500 Ευρώ. Η προγραμματική σύμβαση βρίσκεται στο γραφείο του κ. Αυγενάκη προς υπογραφή από τον Μάιο του 2022.   

3.       Η Εθνικής Σπουδαιότητας δημιουργίας της Διακρατικής Προστατευόμενης Περιοχής στον Αώο ποταμό μεταξύ Ελλάδας- Αλβανίας με το κοινό όνομα “WILD RIVER NATIONAL PARK AOOS - VJOSA” και κοινό BRANDING. Έγινε εκτενή ενημέρωση στον Πρόεδρο για την μέχρι τώρα πορεία του παραπάνω σχεδίου το οποίο αποτελεί και εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζητήθηκε από τον Πρόεδρο εάν είναι δυνατόν σε επίπεδο πρωθυπουργών των δύο Κρατών, να ανακοινωθεί η δημιουργία του Πάρκου κατά την διάρκεια του 2ου FORUM για τον Αώο ποταμό, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Κόνιτσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Δήμο Κόνιτσας. Θα ήταν σημαντικό εδώ να αναμιχθεί η κοινοβουλευτική ομάδας φιλίας του Ελληνικού κοινοβουλίου με την αντίστοιχη Αλβανική ομάδα φιλίας.

4.       Ο Πρόεδρος Κ. Τασούλας ενημέρωσε την ΕΞΝΙ ότι η ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2022-2027 και πως οδεύει άμεσα προς δημοπράτηση του έργου. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τον Νομό Ιωαννίνων διότι με αυτό το τμήμα ουσιαστικά ολοκληρώνεται ο ΠΑΡΑΔΡΙΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ή BLUE CORRIDOR.

5.       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΩΝ. 

Συζητήθηκε διεξοδικά η αναγκαιότητα αναγγελίας ενός προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, μηχανολογικού εξοπλισμού επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε ορεινές περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Επίσης ζητήθηκε να ληφθεί ειδική μέριμνα ως αναφορά το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και του κόστους χρήσης πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου. Πραγματικά ο κλάδος βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις και ο χειμώνας που έρχεται ίσως να είναι από τους πιο δύσκολούς των τελευταίων 50 ετών.

6.       ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας κινήτρων ώστε να είναι πιο ελκυστικό για κάποιον να εργαστεί σε επιχειρήσεις απομακρυσμένων περιοχών του Νομού Ιωαννίνων. Προτείναμε στον Πρόεδρο να δημιουργηθεί VOUCHER ΕΡΓΑΣΙΑΣ με διάρκεια ενός έτους και μηνιαία επιδότηση ώστε κάποιος να καλύπτει με αυτό τον τρόπο τα αυξημένα έξοδα μεταβάσεις και διαμονής που έχει εργαζόμενος σε ορεινές και μη ορεινές περιοχές. Έγινε εκτενή αναφορά για τη συνεχή ερήμωση των χωριών και των κωμοπόλεων των ορεινών μας περιοχών, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην τελευταία Απογραφή του Πληθυσμού της Χώρας. Επίσης έγινε αναφορά στη δυσκολία εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού για να εργαστεί στις τουριστικές επιχειρήσεις.

7.        Επιπλέον η ΕΞΝΙ ανάπτυξε στον κ. Πρόεδρο σκέψεις για την ενδυνάμωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και των γεωργών, με την εκπαίδευση στην παραγωγή νέων προϊόντων, μέσα από τα καινούργια θεσμικά πλαίσια που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Γεωργίας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα που ενδιαφέρουν άμεσα τους ορεινούς όγκους της Ηπείρου και γενικότερα της χώρας μας.

8.       Προκήρυξη ξεχωριστού διαγωνισμού παραχώρησης του Αεροδρομίου Ιωαννίνων και προσέλκυση εταιρειών οι οποίες διενεργούν πτήσεις χαμηλού κόστους. Χρόνος υλοποίησης το 2023. 

9.        Έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή για την μελλοντική μείωση του ενεργειακού κόστους.

10.   Συζητήθηκε η ανάγκη ένταξης του Κάστρου Ιωαννίνων στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO. Σε συνδυασμό με την υπό ένταξη του Γεωπάρκου ΒΙΚΟΥ_ΑΩΟΥ μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα πολύ δυνατό πόλο προσέλκυσης τουριστών όλη την διάρκεια του χρόνου.

Η ΕΞΝΙ νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τον κ. Τασούλα για την τιμή που έκανε να δεχθεί τα μέλη της και να συζητήσουν διεξοδικά όλα τα σοβαρά θέματα που τους προβληματίζουν, αλλά και για την υπόσχεσή του ότι θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση και ολοκλήρωση αρκετών από αυτά.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα