ΠΟΞ: Διαμαρτυρία για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα ξενοδοχεία

09 Nov 2020, 13:23 | ΠΟΞ

TornosNews.gr

ΠΟΞ: Διαμαρτυρία για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα ξενοδοχεία

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Για αυξημένα δημοτικά τέλη κατά παράβαση της νομοθεσίας κάνει λόγο η ΠΟΞ όσον αφορά τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού με τα οποία επιβαρύνονται οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο.

Διαβάστε την επιστολή της ΠΟΞ: "Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το ζήτημα του υπολογισμού των τελών καθαριότητας και φωτισμού απασχολεί εδώ και χρόνια τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Όχι επειδή υπάρχει ασάφεια ως προς το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, αλλά επειδή, δυστυχώς, πολλοί δήμοι δεν το εφαρμόζουν και υποχρεώνουν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προσφύγουν δικαστικά για να μπορέσουν «να βρουν το δίκιο τους». Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι απόλυτα σαφές πως: 

Για τους χώρους των ξενοδοχείων που διατίθενται προς ύπνο και τους βοηθητικούς χώρους τους προβλέπεται ειδικός τρόπος υπολογισμού των τελών και συγκεκριμένα αυτά «υπολογίζονται επί τον ισχύοντα διά τας κατοικίας συντελεστήν» (παράγραφος 4 του άρθρου 2 του Ν.25/1975). Ως εκ τούτου τα τέλη που αναλογούν στους συγκεκριμένους χώρους πρέπει να υπολογιστούν με τον προβλεπόμενο για τις κατοικίες συντελεστή, τα δε τέλη που αφορούν τους λοιπούς χώρους με τον ισχύοντα για την αντίστοιχη κατηγορία (τα παραπάνω έχουν γίνει δεκτά και από την με αριθμό 4140/1988 απόφαση του ΣτΕ).

Ο υπολογισμός των τελών καθαριότητας και φωτισμού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχικά γίνεται βάσει του χρόνου λειτουργίας τους (άρθρο 5 του Ν.429/1976). Σε περίπτωση μάλιστα που ορισμένα τμήματα της επιχείρησης λειτουργούν καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους τέλη καθαριότητας και φωτισμού δεν οφείλονται για το σύνολο των εγκαταστάσεων, αλλά θα πρέπει να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στους χώρους των οποίων γίνεται χρήση και τους υπόλοιπους χώρους του ξενοδοχείου και να καταβάλλονται τέλη μόνο για τους χώρους που χρησιμοποιούνται (σχετικά έχει εκδοθεί στο παρελθόν και η υπ΄αριθμ.78/71251/19-12-2007 εγκύκλιος του Υπουργείου σας).

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, πολλοί δήμοι, με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις, δεν εφαρμόζουν τις ανωτέρω απόλυτα σαφείς ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να χρεώνουν τα μέλη μας με αυξημένα δημοτικά τέλη κατά παράβαση της νομοθεσίας. Ειδικά ως προς το ζήτημα της εποχικότητας επικαλούνται ως λόγο αποφυγής της σχετικής ρύθμισης το γεγονός πως η σχετική διαδικασία δήλωσης και εφαρμογής της εποχικότητας αφενός είναι πολύπλοκη, αφετέρου δε πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε έτος.

Η παραπάνω κατάσταση δεν μπορεί όμως να διαιωνίζεται, από τη στιγμή μάλιστα που τα έσοδα των δήμων λόγω των αναπροσαρμογών που έγιναν πρόσφατα στα δηλωθέντα τετραγωνικά βάσει της ρύθμισης που νομοθετήσατε πολλαπλασιάζονται. Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε να εκδώσετε σχετική εγκύκλιο, με την οποία να ορίζεται με τρόπο σαφή πως τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού υπολογίζονται α. για τους χώρους των ξενοδοχείων που διατίθενται προς ύπνο και τους βοηθητικούς τους χώρους με τον συντελεστή που ισχύει για τις κατοικίες και β. βάσει του χρόνου λειτουργίας της επιχείρησης ή του τμήματος αυτής. Προς διευκόλυνση, μάλιστα, της εφαρμογής της ρύθμισης περί εποχικότητας προτείνουμε να προβλεφθεί πως η επιχείρηση υποχρεούται να υποβάλει μία φορά τη σχετική αίτηση και μόνο αν υπάρχει μεταβολή στο χρόνο λειτουργίας της να προβαίνει σε νέα δήλωση στο δήμο, τα δε τέλη, τα οποία καταβάλλονται μόνο για την περίοδο λειτουργίας της επιχείρησης, μπορούν να κατανέμονται/διαιρούνται σε περίοδο 12 μηνών. 

Τέλος και με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να ανασταλούν οι διαδικασίες εισπράξεως τυχόν αξιούμενων από τους δήμους ποσών για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τα οποία έχουν υπολογιστεί κατά παράβαση των παραπάνω ρυθμίσεων και μέχρι σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί, και αυτά να επαναϋπολογιστούν με τον ορθό τρόπο. Άλλωστε οι αποφάσεις στις οποίες οι παραπάνω χρεώσεις στηρίχθηκαν είναι εσφαλμένες, αφού εκδόθηκαν κατά παράβαση των παραπάνω ρυθμίσεων και δεν μπορεί να γίνεται επίκλησή τους. 

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση".

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα