Τάσιος: Θετικά τα μέτρα, «εισαγόμενη» η κρίση στον τουρισμό, τι γίνεται με τις προκαταβολές

20 Mar 2020, 11:17 | ΠΟΞ

TornosNews.gr

Τάσιος: Θετικά τα μέτρα, «εισαγόμενη» η κρίση στον τουρισμό, τι γίνεται με τις προκαταβολές

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το θέμα μας δεν είναι οι τωρινές ακυρώσεις. Αυτό που μας απασχολεί είναι το πως θα διαμορφωθεί το κλίμα στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά  κυρίως, από τον Ιούνιο και μετά. Όλοι, τουρίστες, τουριστικοί πράκτορες περιμένουν να δούνε πως θα διαμορφωθεί το κλίμα σύμφωνα με την εξέλιξη τoυ covid 19. Θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, αυτό είναι βέβαιο, αλλά την έκταση δεν γνωρίζουμε.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ.Γρηγόρης Τάσιος σε συνέντευξή του στο grtimes.gr.

Ο κ.Τάσιος τονίσει επίσης ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν για τις επιχειρήσεις, οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αλλά ο Τουρισμός περιμένει εξειδίκευση των μέτρων, όπως επίσης και χρηματοδότηση του Κλάδου με κεφάλαια κίνησης από τις Τράπεζες, για να μπορέσουν οι εταιρείες, με την εξασφάλιση ρευστότητας, να συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά και να διευθετήσουν τα πολλά προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός covid 19.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού είναι «εισαγόμενα» και πως η εξέλιξη της φετινής πολύ δύσκολης χρονιάς θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα διαγράφει η διάδοση του covid 19 στις χώρες της Ευρώπης κυρίως.

Απαντώντας την ερώτηση για το τι θα γίνει με τις πιέσεις για επιστροφές χρημάτων μετά από ακυρώσεις, ο κ.Τάσιος απαντά:

 «Το θέμα των επιστροφών χρημάτων είναι σύνθετο. Τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, τα περισσότερα, δεν έχουν επιστρέψει τις προκαταβολές για μαθητικές εκδρομές.

 Όσων αφορά τις προκαταβολές έχουμε τα εξής:

 -Tις προκαταβολές που εκκρεμούν ενόψει καλοκαιριού, αυτές όποιος πελάτης τις ζητάει, συνήθως  τις παίρνει.

 -Τις προκαταβολές που ήρθαν μέσω Γραφείων από τα early bookings του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου, οι οποίες είναι στον αέρα και δεν μπορούν να επιστραφούν εξ’ αιτίας της κατάστασης.

-Επίσης, υπήρχαν χρηματοδοτήσεις με 2ετή – 3ετή προγράμματα συμβολαίων, έναντι διανυκτερεύσεων. Όλοι οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς- Γερμανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ιταλίας- είχαν τέτοια συμβόλαια, δηλαδή εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων έναντι προκαταβολών. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να επιστραφούν, έγιναν έργα, αλλά υπάρχουν και υπόλοιπα που τώρα ζητούνται να επιστραφούν.

Τα παραπάνω ζητήματα, για να διευθετηθούν χρειάζεται η στήριξη του τραπεζικού συστήματος με κεφάλαια κίνησης και, φυσικά, η επαναδραστηριοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων και η αναθέρμανση συνολικά της αγοράς.

Αυτά τα θέματα θα τα δούμε σε δεύτερη φάση και ήδη σκεπτόμαστε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, από κοινού, να εξετάσουμε το νομικό καθεστώς που διέπει αυτές τις συναλλαγές – διαφορές».

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα