"Καμπανάκι" από τους ξενοδόχους της Μαγνησίας: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η ζημιά λόγω κορωνοϊού

13 Mar 2020, 17:12 | ΠΟΞ

TornosNews.gr

"Καμπανάκι" από τους ξενοδόχους της Μαγνησίας: Πάνω από 1 εκατ. ευρώ η ζημιά λόγω κορωνοϊού

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Μετά την ενημέρωση που είχε η Ένωση Ν. Μαγνησίας από τους ξενοδόχους, η καταγεγραμμένη ζημιά στο νομό μας ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Και αυτά τα στοιχεία αφορούν στην πληροφορία που έχουμε μέχρι σήμερα. Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι στη Μαγνησία η καταστροφή είναι καθολική.

Δυστυχώς είμαστε σίγουροι ότι και οι ζημιές στους άλλους τομείς της οικονομίας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης τους. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπουλου, συναντήθηκε σήμερα το πρωί μαζί του στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλη Μπασδάνη αλλά και της Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρης Διαμάντη, συζητώντας όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή μας.

Θετικό σημείο της συνάντησης είναι το γεγονός ότι, παράλληλα με την πρώτη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δρομολογούνται και νέα μέτρα για το σύνολο της οικονομίας και των κλάδων, στους οποίους και θα συμπεριλαμβάνεται και ο κλάδος του τουρισμού σε κάθε περιοχή της χώρας. Άρα, σε πρώτη φάση ακολουθούμε τα ελαφρυντικά μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αναμένουμε την απάντηση των υπουργείων για τα επόμενα θέματα, τα οποία μας αφορούν.

Επιμείναμε και εξηγήσαμε με όλους τους τρόπους στον Γενικό Γραμματέα ότι η καταστροφή στη Μαγνησία είναι ολοκληρωτική. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων και επιπρόσθετα ζητήσαμε: να μην ισχύσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ για αυτή τη χρονιά , να θεωρηθούν πληγείσες οι επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα παρουσιάσουν καμία δραστηριότητα και να λυθεί το πρόβλημα των εργαζομένων, είτε με την επιδότηση των αποδοχών τους, είτε με την προσωρινή υπαγωγή στο καθεστώς της ανεργίας, ώστε να μπορούν να δικαιούνται τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, τα οποία ζητήσαμε ν' αυξηθούν (εξηγήσαμε και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να υπαχθούν στο ειδικό καθεστώς, που υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις, τις οποίες με υπουργική απόφαση έχει κλείσει το κράτος). Δεδομένου ότι απαγορεύτηκαν τα συνέδρια και οι σχολικές εκδρομές, στην ουσία οι επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει.

Ζητήσαμε την αύξηση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις σε πλήρη ταύτιση με το Επιμελητήριο Μαγνησίας και να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που αφορούν την καταβολή ΦΠΑ, ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων, την διευκόλυνση των ρυθμίσεων των δανείων στις τράπεζες, την άρση κατάσχεσης εταιρικών λογαριασμών και αναβολή αναγκαστικής είσπραξης για τις οφειλές.

Αναφερθήκαμε στις μηδενικές κρατήσεις για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και εξηγήσαμε το τεράστιο πρόβλημα της επιστροφής των προκαταβολών. Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα στη σύσκεψη που θα ακολουθούσε με το Υπουργείο και να είμαστε σε καθημερινή επαφή προκειμένου να τον ενημερώνουμε για την πορεία των επιχειρήσεων στην περιοχή μας, ώστε αυτές να υπάγονται στα ελαφρυντικά μέτρα.

Περιμένουμε τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση, για τα οποία πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα ισχύουν και για τη δική μας περιοχή. Εξηγήσαμε σε όλους τους τόνους ότι το θέμα των εργαζόμενων πρέπει να λυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δεδομένου ότι στην περιοχή μας οι εργαζόμενοι είναι συνεργάτες μας, άνθρωποι με τους οποίους συχνωτιζόμαστε χρόνια και τους οποίους φυσικά μετά το τέλος αυτής της κρίσης θα ξαναπροσλάβουμε στις επιχειρήσεις μας.

Περιμένουμε από τους βουλευτές της περιοχής μας την πλήρη στήριξη προκειμένου να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την πρωτόγνωρη καταστροφή. Ζητάμε από τους συναδέλφους να μας κρατούν ενήμερους για κάθε εξέλιξη είτε στο e-mail της Ένωσης είτε στο τηλέφωνο του Προέδρου 24 ώρες το 24ωρο.

Η άμεση ενημέρωση θα μας βοηθήσει στο να παρουσιάσουμε την πραγματική εικόνα στους κυβερνώντες και έτσι να περιμένουμε τις ανάλογες αντιδράσεις.

Είναι η στιγμή που όλοι ενωμένοι θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο αυτό πρόβλημα .Φυσικά καλούμε τις επιχειρήσεις, που είναι ακόμη σε λειτουργία να υπακούουν πλήρως στις εντολές των αρχών, να τηρούν με ευλάβεια τους κανόνες υγιεινής και τις οδηγίες που έχουν δοθεί τόσο από το Υπουργείο Υγείας (οι οποίες έχουν αποσταλεί από το ΞΕΕ σε όλους) όσο και τις οδηγίες της δ/νσης Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για τους εργαζομένους, για τους ίδιους προσωπικά αλλά και τους πελάτες τους.

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν  από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων ο Γενικός Γραμματέας, Γρηγόρης Κοντορίζος, ο Α' Αντιπρόεδρος, Βασίλης Καραουλάνης και ο Β' Αντιπρόεδρος, Γιώργος Μποτσιβάλης. Ο Γιώργος Ζαφείρης και η Μαίρη Διαμάντη εκπροσώπησαν,εκτός από τις ενώσεις Μαγνησίας και Σκοπέλου αντίστοιχα, και τις Ενώσεις Σκιάθου και Αλοννήσου, ενώ ταυτόχρονα μετέφεραν και τα προβλήματα των ταξιδιωτικών γραφείων της περιοχής που έχουν πληγεί και αυτά ανεπανόρθωτα.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα