Οικολογικός θησαυρός της Πελοποννήσου: Ο υγροβιότοπος του Μουστού
28 Mar 2025, 10:11 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
TornosNews.gr
- Κείμενο- φωτό: Δημήτρης Σταθόπουλος
Στην ανατολική Πελοπόννησο, ανάμεσα στο Παράλιο Άστρος και τον Τυρό, βρίσκεται ένας εντυπωσιακός φυσικός θησαυρός: ο υγροβιότοπος του Μουστού. Απέχοντας μόλις δύο χιλιόμετρα νότια του Άστρους, η περιοχή αποτελεί σημείο ξεχωριστής ομορφιάς και τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας.
Οι κρυστάλλινες πηγές
Η επίσκεψη στον υγροβιότοπο ξεκινά συνήθως από τον χώρο στάθμευσης που λειτουργεί ως κεντρικό σημείο αναφοράς. Από εκεί, μια σύντομη διαδρομή οδηγεί στις πηγές, που βρίσκονται λίγα μέτρα κάτω από τον κεντρικό δρόμο, σε έναν κατηφορικό τσιμεντένιο δρόμο.
Οι πηγές σχηματίζουν ένα φυσικό ημικύκλιο όπου το νερό αναβλύζει καθαρό και κρυστάλλινο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η χαμηλή θερμοκρασία που διατηρούν ακόμα και κατά τους θερινούς μήνες, προσφέροντας μια αναζωογονητική εμπειρία στους τολμηρούς επισκέπτες που επιλέγουν να κάνουν μπάνιο εκεί. Μια προειδοποιητική πινακίδα συνιστά τη χρήση υποδημάτων κατά την είσοδο στο νερό, καθώς τα βράχια γύρω από τις πηγές είναι αιχμηρά και ενέχουν κίνδυνο τραυματισμού.
Ο υγροβιότοπος και η σημασία του
Προχωρώντας βαθύτερα στην περιοχή, συναντά κανείς τη λίμνη του Μουστού, το έλος και τα δύο τεχνητά κανάλια που τη συνδέουν με τη θάλασσα. Το οικοσύστημα αυτό αποτελεί καταφύγιο για πολυάριθμα είδη αποδημητικών πτηνών και φιλοξενεί σημαντική υδρόβια πανίδα, περιλαμβάνοντας διάφορα είδη πουλιών, ερπετών και ψαριών.
Η περιοχή διαθέτει ξύλινο παρατηρητήριο που επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρούν τα πτηνά και τον υγροβιότοπο χωρίς να διαταράσσουν το φυσικό περιβάλλον. Οι χωμάτινοι δρόμοι που διασχίζουν την περιοχή προσφέρονται για περιηγήσεις που αποκαλύπτουν την πλούσια βιοποικιλότητα του τόπου.
Η ιστορία πίσω από το όνομα
Η ονομασία «Μουστός» έχει τις ρίζες της στην ιστορία της περιοχής. Σύμφωνα με τις πηγές, το όνομα προέρχεται από τον μούστο των σταφυλιών, αναφερόμενο στους αμπελώνες που άνθιζαν παλαιότερα στην περιοχή. Επιπλέον, ο τόπος χρησιμοποιούνταν ως λιμάνι φόρτωσης για τα τοπικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού.
Η λίμνη τροφοδοτείται από πηγή με υφάλμυρο νερό που περιέχει θειούχα άλατα, στα οποία αποδίδονται θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό έχει καταστήσει την περιοχή διαχρονικά ελκυστική για επισκέπτες που αναζητούν φυσικές θεραπείες και ευεξία.
Περιβαλλοντική προστασία
Ο υγροβιότοπος του Μουστού είναι ενταγμένος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, γεγονός που αναδεικνύει την περιβαλλοντική του σημασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ένταξη αυτή επιβεβαιώνει την ανάγκη για συστηματική προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος.
Οι υγροβιότοποι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, λειτουργώντας ως φυσικά φίλτρα καθαρισμού του νερού και παρέχοντας προστασία από φυσικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι διαβρώσεις.
Ο καλύτερος τρόπος επίσκεψης
Η ιδανική εποχή για επίσκεψη στον υγροβιότοπο του Μουστού είναι κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, όταν η θερμοκρασία είναι ήπια και η μεταναστευτική δραστηριότητα των πτηνών εντονότερη. Ωστόσο, η περιοχή προσφέρει μοναδικές εμπειρίες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, συνιστάται στους επισκέπτες να διαθέτουν άνετα υποδήματα για περπάτημα στους χωμάτινους δρόμους, κιάλια για την παρατήρηση πτηνών και φωτογραφικό εξοπλισμό για την αποτύπωση της φυσικής ομορφιάς.
Ο υγροβιότοπος του Μουστού αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος στην ελληνική ύπαιθρο. Η ομορφιά του τόπου, όπως επισημαίνεται στο αρχικό κείμενο, "είναι κρυμμένη στην αλήθεια αυτού του τόπου. Χρειάζεται μόνο ησυχία για να την ακούσουμε".
διαβάστε ακόμα
-
Oλοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο η δράση της περιφέρειας Κρήτης «Πάμε για… Χόρτα» 22/04 | 18:16
-
Κως: Νέες διαφημιστικές καμπάνιες με Jet2 και National Geographic Traveller UK 22/04 | 06:45
-
Ηχοπερίπατος στο γεωπάρκο της Σητείας: Μια διαφορετική εμπειρία εξερεύνησης στην Κρήτη 21/04 | 07:28
-
Ερέτρια: Παραθαλάσσιος παράδεισος για τις διακοπές του Πάσχα 16/04 | 06:05
-
Το μοντέλο της Καρπάθου δεν ευννοεί το all inclusive | Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και ο πρόεδρος των ξενοδόχων στο T.N. 20/04 | 07:10
-
Πολιτιστικές Ημέρες και Διαδρομές Θάλασσας στον Πειραιά 22/04 | 06:42
-
Imbros Trail Run & Hike 2025: Αθλητικός φόρος τιμής στην Ιστορία των Σφακίων 22/04 | 06:19
-
Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Ξάνθης, Τοπείρου και Κιλκίς 22/04 | 07:21
-
Μνημόνιο συνεργασίας Αναπτυξιακής Αθήνας με Πανεπιστήμιο Πειραιώς για τον τουρισμό 21/04 | 07:35
-
Δήμος Ζαγορίου: Συνεργασία με το Impact Hub Athens για βιώσιμο τουρισμό και καινοτομία στο Δεμάτι 22/04 | 09:28
δημοφιλέστερα
- 1 Η AEGEAN «απογειώνει» τη Λάρνακα με νέα απευθείας πτήση προς Ρώμη 20.04.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 2 Νέα ξενοδοχειακά openings για την DHR Services και την Domotel 22.04.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 3 Κως: Νέες διαφημιστικές καμπάνιες με Jet2 και National Geographic Traveller UK 22.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 4 Διπλό ντεμπούτο για τα πολυτελή brands της IHG στην Κρήτη 22.04.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 5 Imbros Trail Run & Hike 2025: Αθλητικός φόρος τιμής στην Ιστορία των Σφακίων 22.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 6 Επιτροπές τουριστικής ανάπτυξης των δήμων Ξάνθης, Τοπείρου και Κιλκίς 22.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 7 Πολιτιστικές Ημέρες και Διαδρομές Θάλασσας στον Πειραιά 22.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 8 Παγκόσμια αεροπορική κίνηση: Κοντά στο ορόσημο των 10 δισ. επιβατών 22.04.2025 | ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
- 9 Αποφάσεις για 7 ξενοδοχεία σε Ρόδο, Μύκονο, Κω, Κάρυστο, Σύβοτα και Αμφιλοχία 22.04.2025 | ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- 10 Δήμος Ζαγορίου: Συνεργασία με το Impact Hub Athens για βιώσιμο τουρισμό και καινοτομία στο Δεμάτι 22.04.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ