Στο ΣτΕ οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας για τη μαρίνα στο Ελληνικό

10 Feb 2025, 07:46 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Στο ΣτΕ οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας για τη μαρίνα στο Ελληνικό

Facebook Twitter Linkedin
This is Athens agopra

Επενδύσεις
  • Οι Δήμοι ανησυχούν για δραστική αλλοίωση του θαλάσσιου μετώπου που θα μειώσει την παραλία ελεύθερης χρήσης του Δήμου Γλυφάδας.  

Οι Δήμοι Αλίμου και Γλυφάδας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Δήμων Μητροπολιτικού Πόλου, κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Η εν λόγω ΚΥΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στο πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, προκαλώντας αντιδράσεις από τις τοπικές αρχές.

Αντικείμενο της προσφυγής

Η προσφυγή επικεντρώνεται κυρίως στη δημιουργία νέας παραλίας μήκους 390 μέτρων μέσω τεχνητής αναπλήρωσης και στην κατασκευή νέων λιμενικών έργων, μειώνοντας την ελεύθερη ακτή. Σύμφωνα με τους δήμους, αυτές οι παρεμβάσεις οδηγούν σε «επιδείνωση του περιβαλλοντικού κεκτημένου» και «αλλοίωση των οικιστικών και πολεοδομικών συνθηκών» στην ευρύτερη περιοχή του παραλιακού μετώπου των Νοτίων Προαστίων.

Ειδικότερα, η περιοχή της Μαρίνας 4, που αποτελεί το διοικητικό όριο του Δήμου Γλυφάδας και συνορεύει με τον Δήμο Ελληνικού, πρόκειται να υποστεί σημαντικές αλλαγές. Η ΚΥΑ προβλέπει την επέκταση του βραχίονα της παραλίας Γλυφάδας και εκτεταμένα έργα προσχώσεων για τη δημιουργία νέας παραλίας, με σκοπό την εξυπηρέτηση των τουριστικών καταλυμάτων που θα αναπτυχθούν στον Μητροπολιτικό Πόλο του Ελληνικού.

Ανησυχίες των Δήμων

Οι δήμοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη «δραστική αλλοίωση του θαλάσσιου μετώπου» στα διοικητικά τους όρια. Υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μεταβάλουν ριζικά το παραλιακό τους τόξο, επηρεάζοντας αρνητικά το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επιπλέον, θεωρούν ότι οι παρεμβάσεις αυτές εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες των νέων μονάδων του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες.

Νομικές ενέργειες και επόμενα βήματα

Οι δήμοι έχουν ήδη καταθέσει την προσφυγή τους στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ. Παράλληλα, προτίθενται να ενισχύσουν την προσφυγή τους με νέα στοιχεία που αφορούν τις υπόλοιπες τροποποιήσεις της απόφασης. Δηλώνουν αποφασισμένοι να εξετάσουν λεπτομερώς και τις οικοδομικές άδειες των εγκαταστάσεων εντός της επένδυσης, ειδικά σε σχέση με τα κίνητρα ύψους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), η οριζόντια χρήση των οποίων στις νέες κατασκευές ακυρώθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ.

Αντιδράσεις και προοπτικές

Η κίνηση αυτή των δήμων υπογραμμίζει τις εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των τοπικών αρχών και της κεντρικής κυβέρνησης σχετικά με την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού. Ενώ η επένδυση στο Ελληνικό θεωρείται από πολλούς ως έργο εθνικής σημασίας με αναπτυξιακές προοπτικές, οι τοπικές κοινότητες ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι καθοριστική για το μέλλον της περιοχής, καθώς θα κρίνει την ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και τα δικαιώματα των τοπικών κοινωνιών έναντι των εθνικών αναπτυξιακών σχεδίων.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα