Ψήφισμα κατά των Πλωτών Αιολικών Πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο

07 Feb 2025, 06:15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Ψήφισμα κατά των Πλωτών Αιολικών Πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε ψήφισμα κατά του σχεδιασμού για την εγκατάσταση Πλωτών Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο προχώρησε ο δήμος Δυτικής Αχαΐας.

Ειδικότερα, ο δήμος ζητά την άμεση ανάκληση οποιασδήποτε σχεδιαζόμενης ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον Πατραϊκό Κόλπο.

Παράλληλα, ζητεί να υπάρξει ειδικότερη μελέτη αλληλεπίδρασης των αιολικών πάρκων μεταξύ των στον Πατραϊκό Κόλπο, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και την Αχαΐα, εξασφαλίζοντας πάντα την ελάχιστη δυνατή παρέμβαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Επίσης, ο δήμος ζητά να μην προχωρούν αδειοδοτήσεις Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε περιοχές υψηλής αισθητικής, τουριστικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας απειλώντας την τοπική οικονομία και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, και ιδιαίτερα όσον αφορά στην ανάπτυξη των πλωτών και σταθερής βάσης αιολικών πάρκων Δυτικής Ελλάδας που προβλέπεται σε μικρή απόσταση από τις ακτές Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας, με επακόλουθο σοβαρές επιπτώσεις και στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.

 Να διαμορφωθεί νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού

Περαιτέρω, ο δήμος ζητά την άμεση διαμόρφωση και ολοκλήρωση ενός νέου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ψήφισμα, το σχέδιο ανάπτυξης πλωτών και σταθερής βάσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων εντός του Πατραϊκού Κόλπου, εντάσσεται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, προβλέποντας τη δημιουργία 25 Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε συνολικής έκτασης 2.359 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Για το σκοπό αυτό, έχουν ήδη εκκινήσει διαδικασίες έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, στην οποία προβλέπεται χωροθέτηση έκτασης 139 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Πατραϊκό Κόλπο.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται να εγκατασταθούν περισσότερες από 50 ανεμογεννήτριες, που, όπως αναφέρει ο δήμος, έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο περιβάλλον, με εγκατεστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα βουνά και τις πλαγιές του Πατραϊκού, τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και την Αχαΐα.

Στο ψήφισμα αναφέρεται επίσης ότι δεν νοείται να γίνεται λόγος για τουριστική ανάπτυξη και ταυτόχρονα να υπάρχει ανεξέλεγκτη, αλόγιστη και χωρίς σχέδιο χωροθέτηση και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή, χωρίς τη συγκατάθεση ή γνωμοδότηση των τοπικών κοινωνιών, τη στιγμή μάλιστα που η σχεδιαζόμενη χωροθέτηση εφάπτεται με 15 θεσμοθετημένες ακτές κολύμβησης, 13 διαφορετικές προστατευόμενες περιοχές και 7 περιοχές Natura 2000, όπως είναι οι Υγρότοποι Καλογριάς-Λάμιας, το Δάσος Στροφυλιάς, η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου και το ακρωτήρι του Αράξου.

Αναλυτικά, το Εθνικό Πάρκο υγροτόπων λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και δάσους Στροφυλιάς, με συνολική έκταση 143.000 στρέμματα, περιλαμβάνει τα Μαύρα βουνά, το Δάσος Στροφυλιάς, τη Λίμνη Λάμια, τη Λίμνη Προκόπου, τη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, τη Λίμνη Πάπα, τον ποταμό Λάρισσο, το ακρωτήριο Άραξος, τον αρχαιολογικό χώρο του Τείχους Δυμαίων, την εκτενή αμμουδερή παραλία από την Καλόγρια έως το Κουνουπέλι και την παραλία του Γιανισκαρίου.

Στην περιοχή επίσης υπάρχουν 2 περιοχές Ramsar, οι οποίες σύμφωνα με την παγκόσμια Σύμβαση Ramsar είναι σημαντικές για τη διατήρηση και την βιώσιμη χρήση των Υγροβιότοπων Διεθνούς Σημασίας.

Ενας ακόμη σημαντικός τομέας, αυτός της αλιείας, κινδυνεύει σοβαρά ακόμη και να εκλείψει, λόγω των σημαντικότατων επιπτώσεων που μπορούν να επιφέρουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο οικοσύστημα, τα ιχθυοποθέματα και τη βιοποικιλότητα.

Τέλος, στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου είναι «κλειστή» και εξαιρετικά «πιεσμένη» λόγω της μεγάλης διέλευσης επιβατικών πλοίων, των ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, της έρευνας και εκμετάλλευσης χερσαίων υδρογονανθράκων, της διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου της EastMed, τον οποίο μάλιστα τέμνει στην περιοχή Καλαμάκι Αχαΐας προς παραλιακή περιοχή Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας, γεγονός που συγκρούεται με τα αναφερόμενα στην υπό εξέταση Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπει ότι, οι προτεινόμενες εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων χωροθετούνται εκτός όδευσης υφιστάμενων και προγραμματιζόμενων έργων μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα