Για χόρτα θα στέλνει η Κρήτη τους επισκέπτες της!
06 Feb 2025, 06:05 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
TornosNews.gr
Για χόρτα θα στέλνει η Κρήτη τους επισκέπτες της...προκειμένου να αναδειχθεί η ποικιλομορφία της πλούσιας κρητικής γης. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνεργασία με Τοπικούς Συλλόγους αναγνωρίζοντας την αξία των άγριων, βρώσιμων χόρτων, διοργανώνει πρόγραμμα δράσεων σε όλο το εύρος της Π.Ε Χανίων, για τη διάδοση της Τέχνης της Συλλογής και Αξιοποίησης των Άγριων Χόρτων της Κρητικής Γης.
Η δράση που εντάσσεται στο έργο "Κρήτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2026" φέρει την επωνυμία "Πάμε για …χόρτα", έτυχε μεγάλης αποδοχής κατά το πρώτο έτος υλοποίησης του και φέτος θα αναπτυχθεί σε συνεργασία με 18 Συλλόγους με βιωματικές δράσεις σε 14 σημεία σε όλο το εύρος του νομού, από τον Φεβρουάριο έως και τον Απρίλιο.
Ο προγραμματισμός των δράσεων στοχεύει αφενός στην ανάδειξη της ποικιλομορφίας του κάθε τόπου, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει τη δυνατότητα της ουσιαστικής μάθησης, μέσω της επαναληπτικής συμμετοχής σε όσες δράσεις επιθυμεί έκαστος. Ο κοινός άξονας όλων των δράσεων είναι η συλλογή άγριων χόρτων στο φυσικό τους περιβάλλον, παρουσία καθοδηγητών που δείχνουν τους θησαυρούς της Κρητικής γης, και τον τρόπο που τους συλλέγουμε, με σεβασμό στο περιβάλλον για να συνεχίσει να τους προσφέρει στις επόμενες γενιές. Η επικοινωνία ατόμων από διαφορετικές περιοχές που αναδεικνύουν, ομοιότητες και διαφορές σε ονομασίες, ιδιότητες και χρήσεις, ενδυναμώνει ανθρώπινες σχέσεις και δίνει δυναμική στο εγχείρημα.
Η Κρήτη έχει μια από τις μεγαλύτερες ποικιλομορφίες άγριων χόρτων διεθνώς, με περισσότερα από 120 είδη να απαντώνται σε όλο το ανάγλυφό της, από τα βουνά και τις πεδιάδες μέχρι και τις θαλάσσιες ακτές της. Η κατανάλωσή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου αφού αποτελούν στοιχείο της Κρητικής διατροφής, αδιάλειπτα, για περισσότερα από 2.500 χρόνια. Διακριτό χαρακτηριστικό της Κρητικής γαστρονομίας είναι η αξιοποίηση των άγριων χόρτων, όχι ως συνοδευτική σαλάτα ή ορεκτικό, αλλά ως κύριο συστατικό ολοκληρωμένων πιάτων.
διαβάστε ακόμα
-
Nέα εποχή για τον τουρισμό στο Ξυλόκαστρο – Τι προέκυψε από το 1ο Συνέδριο Τουρισμού του δήμου 21/03 | 08:30
-
Γυρίσματα της γαλλικής εκπομπής Voyage en Cuisine στην Κρήτη 21/03 | 07:49
-
Χίος: Δραματική υστέρηση στις υποδομές εισόδου των επισκεπτών 21/03 | 08:13
-
Υποτονική η ζήτηση για αποδράσεις την 25η Μαρτίου- τι λένε στο Tornos News ξενοδοχειακοί παράγοντες 20/03 | 10:43
-
Στις 27 Μαρτίου τα πρώτα τσάρτερ της σεζόν στην Κρήτη | Ο Μανόλης Τσακαλάκης στο Tornos News 19/03 | 18:31
-
Γευστικός Θησαυρός: Ανακαλύπτοντας τη Γαστρονομική Παράδοση του Ρεθύμνου 20/03 | 11:09
-
Η Ferrari διαφημίζει την Αρτα 20/03 | 10:55
-
Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των Γάλλων για διακοπές στην Κρήτη 19/03 | 11:15
-
Δήμος Μεγίστης: Ψηφιακές εφαρμογές για την ενίσχυση της τουριστικής εμπειρίας 20/03 | 07:10
-
Μια Ελληνική ατραξιόν στις κορυφαίες της Ευρώπης με το καλύτερο value for money 19/03 | 06:18
δημοφιλέστερα
- 1 Α,Τζιτζικώστας | Η κρουαζιέρα είναι κινητήριος μοχλός της ευρωπαϊκής οικονομίας 20.03.2025 | ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
- 2 HotelBrain | Ανοίγει το ξενοδοχείο September City Resort στη Θεσσαλονίκη 20.03.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 3 Παγκόσμια Ημέρα Δασών: Ο Όμιλος Sani/Ikos και η We4All ενώνουν δυνάμεις για ένα πιο πράσινο μέλλον 20.03.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 4 Η Αθήνα στο επίκεντρο γερμανικού δημοσιεύματος ως κορυφαίος πολιτιστικός και ταξιδιωτικός προορισμός 20.03.2025 | ΕΟΤ
- 5 Gen Z & Ψηφιακές Πληρωμές: Νέα Έρευνα Visa – Ινστιτούτου ΕΣΕΕ 20.03.2025 | ΜΕΛΕΤΕΣ / ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ
- 6 Πώς κινούνται οι πωλήσεις για Ελλάδα στη Δυτική Ευρώπη – Τι λέει η επικεφαλής της Peakpoint Travel στο TN 21.03.2025 | ΑΓΟΡΕΣ
- 7 Mitsis Group: Ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό στην αγορά της Ινδίας 20.03.2025 | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
- 8 Η γερμανική εταιρεία ενοικίασης τροχοσπίτων Rent Easy ήρθε και στην Ελλάδα 20.03.2025 | RENT A CAR
- 9 Η Ferrari διαφημίζει την Αρτα 20.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
- 10 Γευστικός Θησαυρός: Ανακαλύπτοντας τη Γαστρονομική Παράδοση του Ρεθύμνου 20.03.2025 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ