Μνημόνιο συνεργασίας για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

02 Oct 2023, 07:35 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μνημόνιο συνεργασίας για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Εγκρίθηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Οργανισμών Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Δήμου Αλοννήσου και του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. έχει ως σκοπό την εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Δήμος έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την οικονομική και περιβαλλοντική ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, καθώς και την αειφόρο διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών εντός της αρμοδιότητάς του, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Ο Σύλλογος, ως ένας από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στις Βόρειες Σποράδες, έχει ως σκοπό την προώθηση και ενίσχυση της αειφόρου αλιείας, την διατήρηση και αύξηση των αποθεμάτων, καθώς και την ανανέωση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η συνεργασία των μερών θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Αλόννησο, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας με βιώσιμα μέσα.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δύναται να αποδίδει στο Δήμο στο τέλος κάθε έτους, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% των εσόδων των εισιτηρίων για την είσοδο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΔΣ του με σκοπό την αγορά και παράδοση αλιευτικού εξοπλισμού στο Σύλλογο. Ο εν λόγω αλιευτικός εξοπλισμός πρέπει να είναι χαμηλού οικολογικού αποτυπώματος και τελεί υπό την έγκριση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Επίσης, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δύναται να αποδίδει στο Δήμο στο τέλος κάθε έτους, ποσό που αντιστοιχεί στο 25% των εσόδων των εισιτηρίων για την είσοδο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, κατόπιν σχετικής απόφασης του ΔΣ του με σκοπό την εκπόνηση περιβαλλοντικών δράσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου το εισιτήριο για την παραμονή στο Θαλάσσιο Πάρκο είναι ένα συμβολικό ποσό 5,5 ευρώ για άτομα, 37 ευρώ για σκάφη άνω των 6 μέτρων και 18,5 ευρώ για σκάφη κάτω από 6 μέτρα. Στο ποσό συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ. Το εισιτήριο δεν αφορά όλο το Θαλάσσιο Πάρκο αλλά μόνο την Α ζώνη.

Δεν πρόκειται για εισιτήριο διέλευσης. Η διέλευση παραμένει δωρεάν για όλους. Το εισιτήριο αφορά την παραμονή και ισχυει 24 ώρες, άρα περιλαμβάνει και τη διανυκτέρευση. Από το εισιτήριο απαλλάσσονται όλοι οι κάτοικοι της Αλοννήσου και τα σκάφη τους. Επίσης, πό το εισιτήριο απαλλάσσονται όλοι οι ντόπιοι αλιείς και τα σκάφη τους. Τα έσοδα του εισιτηρίου έχουν ανταποδοτικό όφελος στο περιβάλλον, το Θαλάσσιο Πάρκο και την τοπική κοινωνία της Αλοννήσου.

Μοναδική εξαίρεση της απαλλαγής είναι τα τουριστικά σκάφη που μεταφέρουν τουρίστες και εκμεταλλεύονται εμπορικά το Θαλάσσιο Πάρκο ως τουριστική υπηρεσία. Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρίστες συμβάλλουν για πρώτη φορά με ένα συμβολικό ποσό στην καθαριότητα και την προστασία του Θαλασσίου Πάρκου.

Το εισιτήριο δεν έχει μειώσει τον Τουρισμό στο Πάρκο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης, πέρσι επισκέφτηκαν το Θαλάσσιο Πάρκο 600 σκάφη και φέτος μέχρι τώρα 1.380 για την ίδια περίοδο, δηλαδή μια αύξηση 130%. Σύμφωνα τα στοιχεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου οι προσεγγίσεις σκαφών στο Λιμάνι του Πατητηρίου έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022. Τα επίσημα πλήρη στοιχεία θα παρουσιαστούν με την ολοκλήρωση της σεζόν.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα