Καλλιτεχνική δράση Εκεί που Ζω στη Χίο

23 Sep 2023, 22:15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Καλλιτεχνική δράση Εκεί που Ζω στη Χίο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στη Χίο, έχει προγραμματιστεί η καλλιτεχνική δράση προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού, με τίτλο Εκεί που Ζω.

Η εν λόγω δράση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μιχάλειο Κτήριο που στεγάζει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, επί της οδού Μιχάλων στη Χίο, υποστηρίζει το όραμα και η ανάγκη να μπει η τέχνη μέσα στη κοινωνία και με δημιουργικό τρόπο, να ενδυναμώσει τον τόπο, να ενισχύσει το πολιτιστικό, κοινωνικό και φυσικό κεφάλαιο του νησιού αλλά και να αποτελέσει χώρο έμπνευσης, προβάλλοντας μια διαφορετική μορφή τουρισμού.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη διοργάνωση, η οποία διεξήχθη στο αρχοντικό Ζυγομαλάδικο στον Κάμπο της Χίου, συμμετείχαν περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες και 4.000 επισκέπτες. Φέτος, η επιλογή του παλιού Ορφανοτροφείου Χίου Μιχάλειο, ως τόπος διεξαγωγής της δράσης, έγινε διότι οι ιστορικές μνήμες και τα συναισθήματα που προκαλεί ο εν λόγω χώρος, θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους συμμετέχοντες δημιουργούς, οι οποίοι θα εκπροσωπούν διάφορες μορφές τέχνης, παραστατικές, αφηγηματικές και εικαστικές.

Μέσα από την καλλιτεχνική δράση,  στόχος είναι το ευρύτερο κοινό, να έρθει πιο κοντά στη τέχνη και να συνειδητοποιήσει τη δύναμη της. Η τέχνη, σε κάθε της μορφή, αλληλοεπιδρά, διευρύνει, ενώνει, μοιράζεται, ψυχαγωγεί, προβληματίζει, απαντά και κυρίως ανοίγει δρόμους για νέες αλήθειες.

Περαιτέρω, σαν εναλλακτική μορφή τουρισμού τεσσάρων εποχών, ο πολιτιστικός τουρισμός που έχει σαν κύρια δραστηριότητα την επαφή, γνωριμία, γνώση και απόλαυση του πολιτισμού των τουριστικών προορισμών, εκδηλώνεται με επισκέψεις σε ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς και αίθουσες τέχνης, με παρακολουθήσεις συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και επιδείξεων παραδοσιακών χορών και με συμμετοχή σε εκδηλώσεις, όπως πανηγύρια, φεστιβάλ καθώς και σε κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες.

Χαρακτηριστικό αυτής της μορφής τουρισμού, είναι ότι συνδέεται με τις έννοιες της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού πλούτου του τουριστικού προορισμού, στοιχεία του οποίου χρησιμοποιεί σαν τουριστικά προϊόντα. Επιπρόσθετα, συντελεί στην προβολή των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του προορισμού και προκαλεί την ανάπτυξη, αναβίωση, αλλά και προστασία των πολιτιστικών του στοιχείων.

 

 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα