Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών κλείνει 10 χρόνια

06 Jun 2023, 07:02 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών κλείνει 10 χρόνια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Τα 10 του χρόνια κλείνει φέτος το πολυφεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών, το οποίο έχει προγραμματιστεί  το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 15 Οκτωβρίου.

Με φετινό θέμα ο έρωτας στις τέχνες - L' amour dans les arts, το Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023 θα εντοπιστεί ποικιλοτρόπως στο σημαντικότερο και φυσικά θεοποιημένο σημείο καλλιτεχνικής έμπνευσης όλων των εποχών. Toν έρωτα και την αγάπη. Με ιδιαίτερα αφιερώματα, ιστορικές αναδρομές ή και με σύγχρονες δημιουργίες, το φεστιβάλ θα υμνήσει για 11 μέρες τον έρωτα με δράσεις που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα εξής:

-Μεγάλη συναυλία της έναρξης του επετειακού φεστιβάλ του 2023 που θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλη κεντρική πλατεία ή μεγάλο χώρο στα όρια ή και εκτός της περιοχής όπως είναι για παράδειγμα ο κήπος του Αρχαιολογικού μουσείου, η πλατεία Ομονοίας, η πλατεία Κοτζιά ή Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων).

-4 ανοιχτές συναυλίες σε διαφορετικούς ανοιχτούς χώρους όπως στους Πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία Αγίου Παύλου, Πάρκο Πετάνκ κ.α.

-5 θεατρικές παραστάσεις και ποιητικά αναλόγια

-2 μεγάλα ανοιχτά μουσικοχορευτικά event ή flash mob σε πλατείες εντός ή εκτός της περιοχής 2 Gallery εικαστικών και μία έκθεση φωτογραφίας ανοιχτές καθ 'όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ

-7 διαλέξεις-στρογγυλά τραπέζια

-Διαγωνισμός Freestyle football για νέους

-3 δράσεις δρόμου για παιδιά στην πλατεία Αγίου Παύλου και 1 ολοήμερη δράση Μονμάρτρης στο πάρκο

-4 μεγάλα murals στην περιοχή που συμπληρώνουν το παζλ που κληροδοτεί το μικρό Παρίσι στην Αθήνα.

Η ιστορία του Μικρού Παρισιού

Το πολυφεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών ξεκίνησε το 2013 στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας από την πλατεία Ομονοίας μέχρι τους σταθμούς Λαρίσης , το Μεταξουργείο και τον Άγιο Παύλο, όπου πολλοί δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και αποτελούν εδώ και χρόνια σημεία συνάντησης του αθηναϊκού αστικού πολιτισμού, της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, των μεταναστών, των ταξιδιωτών και των επισκεπτών.

 Από τότε και κάθε χρόνο έγινε θεσμική και αγαπημένη γιορτή της πρωτεύουσας στην οποία συμμετέχουν πάντα περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος, σε πολλά επιλεγμένα σημεία όπως θέατρα, μουσικές σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι.

Η κληρονομιά του είναι ποικίλα ορατή, εφόσον μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν τα εμβληματικά murals, δηλαδή ζωγραφική δρόμου, όπως η διεθνώς βραβευμένη κουκουβάγια του WD, το κορίτσι με τα πολλά βιβλία του Simple G και πολλά άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα που κοσμούν και δίνουν τουριστική υπεραξία στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, αναδεικνύονται κάθε χρόνο σημαντικοί καλλιτέχνες, όπως μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, φωτογράφοι, ζογκλέρ και άλλοι καλλιτέχνες δρόμου, ενώ πολλοί νέοι άνθρωποι, όντας εθελοντές στην πολιτιστική ακαδημία του φεστιβάλ, έρχονται σε επαφή με την πολιτιστική διαχείριση.

Περαιτέρω, το φεστιβάλ αναδεικνύει και αξιοποιεί δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους όπως, Εθνικό Ωδείο, Πολυχώρος Αγγέλων Βήμα, μουσική σκηνή Lux πρώην Ακροβάτης, χώροι εστίασης Μπυράκι και Τυπογράφος, galerie Matchpoint, κεντρική βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, πάρκο Πετάνκ, πρώην σιδηροδρομικός σταθμός Αθηνών- Πελοποννήσου, πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία Αγίου Παύλου, πεζόδρομος Μαιζώνος πλ.Βάθη, πλατεία Δουρούτη, μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής κ.α. , συμβάλλοντας στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη καθώς και στην κοινωνική συνοχή. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα