Νομιμοποίηση ορειβατικού καταφυγίου στον Ψηλορείτη

06 Jun 2023, 07:48 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Νομιμοποίηση ορειβατικού καταφυγίου στον Ψηλορείτη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στη νομιμοποίηση του υφιστάμενου ορειβατικού καταφυγίου «Τουμπωτός Πρίνος», στη δυτική πλευρά του όρους Ψηλορείτη, εκτός ορίων του οικισμού Κουρούτες,του Δήμου Αμαρίου, με σκοπό να εξυπηρετεί την πεζοπορία, την ορειβασία, την αναρρίχηση και γενικά τις δραστηριότητες ορεινού τουρισμού.

Εντός της έκτασης υφίσταται κτίσμα συνολικής δομημένης επιφάνειας 343,27 τ.μ.Το ορειβατικό καταφύγιο είναι δυναμικότητας 30 κλινών. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται είτε πεζοπορικώς μέσω σηματοδοτημένου μονοπατιού (τμήμα του Ε4), που ξεκινάει από το χωριό Φουρφουράς προς το καταφύγιο, είτε οδικώς μέσω αγροτικού δρόμου μήκους περίπου 12 χλμ, που ξεκινάει από το χωριό Κουρούτες.

Η νομιμοποίηση του εν λόγω ορειβατικού καταφυγίου έγινε υπό μία σειρά όρων και προϋποθέσεων.

Μεταξύ των όρων που ετέθησαν είναι και οι εξής:

-Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση στη γύρω έκταση, πλην των καθορισμένων για την επέμβαση θέσεων.
- Δεν επιτρέπεται περαιτέρω απώλεια της δασικής βλάστησης πέραν της μέχρι σήμερα πραγματοποιημένης. Εάν κάτι τέτοιο απαιτηθεί πρέπει να εγκριθεί από τη δασική υπηρεσία.
- Για κάθε επιπλέον πρόσκαιρη ή μόνιμη κατασκευή που πρόκειται να δημιουργηθεί απαιτείται προηγούμενη έγκριση της δασικής υπηρεσίας για τις εκτάσεις που προστατεύονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
- Απαγορεύεται η μεταβολή ή διεύρυνση της χρήσης της έκτασης πέραν του συγκεκριμένου σκοπού.

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα