Επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στο Μουσείο Καζαντζάκη

01 Apr 2023, 11:42 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Επίσκεψη του Κινέζου Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στο Μουσείο Καζαντζάκη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το Μουσείο Καζαντζάκη στη Μυρτιά επισκέφθηκε την Παρασκευή 31 Μαρτίου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας HU Heping συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng και από κορυφαίους αξιωματούχους του Κινεζικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της Κινεζικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Τον Υπουργό και την επίσημη αντιπροσωπεία της Κίνας υποδέχθηκε στη Μυρτιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ακολούθησε συνάντηση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου στην οποία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Φασουλάκης, ο Πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης», καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Ταρουδάκης, ο πρώην Πρόεδρος Στέλιος Ματζαμπετάκης, το Προεδρείο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Στην προσφώνησή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης επεσήμανε πως η επίσκεψη του κυβερνητικού αξιωματούχου της Κίνας, συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Καζαντζάκη. «Εδώ στη γενέτειρά του, τους Βαρβάρους, τη Μυρτιά Ηρακλείου. Πρόκειται πραγματικά για ένα σπουδαίο Μουσείο, καύχημα του τόπου μας, που ιδρύθηκε για να τιμά τη μνήμη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, ο οποίος δόξασε τα ελληνικά γράμματα και το ελληνικό πνεύμα και ανέδειξε την Κρήτη σε κάθε γωνιά της γης». Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στην υποστήριξη της Περιφέρειας σε αξιόλογες διοργανώσεις, σε ολόκληρη την Κρήτη και την Ελλάδα, με ορισμένες να προβάλλουν την στενή πνευματική σχέση του Καζαντζάκη με την Κίνα.

Στην αντιφώνησή του ο Κινέζος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού προανήγγειλε την ενδυνάμωση και την εμβάθυνση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας με σειρά δράσεων στον πολιτισμό, ενώ υπογράμμισε πως στόχος είναι να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα της Κίνας προς την Κρήτη και την Ελλάδα. «Έχετε πολλά εξαιρετικά προϊόντα, όπως το κρασί, το ελαιόλαδο και το τυρί και όλο περισσότερο εξάγονται προς την Κίνα. Μέσω της επίσκεψης αυτής θέλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω την τουριστική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών», επεσήμανε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού HU Heping.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την σύσφιξη των σχέσεων την τελευταία δεκαετία, ξεκινώντας το 2011 όταν οι σχέσεις με το νησί επισφραγίστηκαν τότε που η Κρήτη μετατράπηκε σε γέφυρα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων που κατοικούν στις ακτές της Μεσογείου, στην επιχείρηση επαναπατρισμού χιλιάδων Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη.

Κατά την ανταλλαγή αναμνηστικών που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης Κρήτης προσέφερε το φωτογραφικό πορτρέτο του μεγάλου κρητικού συγγραφέα με την τεχνική του πάγου, από τη σειρά των τριών αναμνηστικών που δημιούργησε πρόσφατα η Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και αντίγραφο του δίσκου της Φαιστού και έντυπο για το κρητικό ελαιόλαδο στην κινεζική γλώσσα

«Χάρη στη δική σας επίσκεψη ανανεώνεται το ιστορικό, διαχρονικό και ασταμάτητο ταξίδι του Καζαντζάκη στη χώρα σας μέσα από τα βιβλία του», επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης παραλαμβάνοντας την ειδική προθήκη που πρόσφερε ο Κινέζος Υπουργός και περιείχε μελανοδοχείο με αυθεντικό κινεζικό μελάνι και πένα, αντικείμενα που αποτελούν σημείο αναφοράς για την ιστορία και τον πολιτισμό της μεγάλης Ασιατικής χώρας.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα