Aνταλλαγή εκτάσεων μεταξύ Δήμου Παιονίας και Ιεράς Μονής Οσίου Νικοδήμου

24 Mar 2023, 07:53 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Aνταλλαγή εκτάσεων μεταξύ Δήμου Παιονίας και Ιεράς Μονής Οσίου Νικοδήμου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ο Δήμος Παιονίας (Κιλκίς) ενέκρινε την ανταλλαγή δημοτικών άγονων εκτάσεων ιδιοκτησίας του συνολικού εμβαδού 45.117,23 τ.μ. με 9 καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια 46.075 τ.μ. της Ιεράς Μονής Οσίου Νικοδήμου.

Τα αγροτεμάχια που θα λάβει ο Δήμος θα ενοικιάζονται προς καλλιέργεια κατά προτεραιότητα στους κατοίκους του οικισμού Πενταλόφου, και κατόπιν σε λοιπούς Δημότες ,αγρότες του Δήμου, ενώ ο Δήμος θα έχει όφελος από την είσπραξη του ετήσιου μισθώματος των αγροτεμαχίων. Τα έσοδα αυτά θα διατίθενται για έργα που θα εκτελεί ο Δήμος στις περιοχές αυτές.

Επίσης, ένα από τα παραπάνω αγροτεμάχια βρίσκεται σε τοποθεσία κατάλληλη για δημιουργία λιμνοδεξαμενής άρδευσης, την οποία οι κάτοικοι Πενταλόφου επιθυμούν να κατασκευάσει ο Δήμος και συνεπώς θα μπορέσει να δρομολογήσει την εκτέλεση του έργου αυτού στη συγκεκριμένη τοποθεσία διότι κρίνεται κατάλληλο για την συγκεκριμένη ανάγκη.

Η Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου ιδρύθηκε και εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Πενταλόφου το έτος 1981. Έκτοτε, σύμφωνα με τον Δήμο, αποτελεί πόλο έλξης Θρησκευτικού Τουρισμού στον τόπο. Συγκεκριμένα όπως σημειώνει ο Δήμος από το έτος αυτό μέχρι σήμερα έχει συμβάλει σημαντικά στην ανύψωση του πνευματικού επιπέδου, στην άνοδο της πολιτιστικής στάθμης, στην τόνωση του εθνικού φρονήματος και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης των δημοτών.

Παράλληλα, προσθέτει έχει καταστεί πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών- προσκυνητών συμβάλλοντας τα μέγιστα στο όραμα του Δήμου για τουριστική αξιοποίηση στο όρος Πάικο. Καθημερινά και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, επισκέπτονται την Μονή προσκυνητές, μαθητές κάτοικοι της περιοχής και πολύ περισσότερο κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η επισκεψιμότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή του Δήμου με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για τους Δημότες- κατοίκους της περιοχής όσο και για τον Δήμο αφού βασική επιδίωξη του είναι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Να σημειωθεί ότι για την συγκεκριμένη ανταλλαγή ο Δήμος Παιονίας δεν θα καταβάλλει οποιοδήποτε ποσό, λόγω διαφοράς της αξίας των ανταλλάξιμων εκτάσεων.

 

 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα