Πώς θα αναπτυχθούν Τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Ομονοίας

07 Feb 2023, 00:05 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πώς θα αναπτυχθούν Τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Ομονοίας

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

H αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε πρόταση του Δήμου Αθηναίων για την Οριοθέτηση Χώρου Ανάπτυξης Τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Ομονοίας.

Ως όροι ετέθησαν οι εξής:

  • Όσον αφορά στις περιοχές ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων:

α) στο τμήμα της πλατείας ανάμεσα στις οδούς Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη αυτές να είναι ίσων διαστάσεων και να ισαπέχουν από την είσοδο του ΗΣΑΠ αφήνοντας λωρίδα διέλευσης πεζών γύρω από την είσοδο του υπόγειου σιδηροδρόμου.

β) στο τμήμα ανάμεσα στις οδούς Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς) και Αγίου Κωνσταντίνου, και επί της πλατείας Ομονοίας, η προτεινόμενη περιοχή, κάτοψης «Τ» να τοποθετηθεί ομοιόθετα με αυτήν προς την οδό Αγίου Κωνσταντίνου και σε απόσταση από την είσοδο του ΗΣΑΠ.

  • Τα σκίαστρα σε όλες τις περιοχές να είναι κινητά και υπόλευκου χρώματος, χωρίς επιγραφές και διαφημίσεις. Τυχόν διαχωριστικά να είναι κινητά και να μην υπερβαίνουν το 1,50μ.
  • Να μην τοποθετηθούν σταθερά, ξύλινα ή άλλου υλικού, υπόβαθρα (τύπου deck) στις περιοχές ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων

Η νέα πλατεία Ομονοίας

Με αφορμή την απόδοση της πλατείας Ομονοίας σε κατοίκους και επισκέπτες  της πρωτεύουσας,  ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης είχε τονίσει: «Η Αθήνα και οι άνθρωποι της ανακτούν το δημόσιο χώρο τους. Κάθε εμβληματικό σημείο της πόλης επαναφέρει το αποτύπωμά του στην καθημερινότητα και τον πολιτισμό της. Αυτό γίνεται και με την Ομόνοια που επιστρέφει στους πολίτες, όχι ως κόμβος διέλευσης αλλά ως σημείο αναφοράς και προορισμού".

Με την ευγενική προσφορά  σημαντικών δωρητών και με τον σχεδιασμό και την φροντίδα των ανθρώπων του Δήμου, στην Ομόνοια λειτουργεί το πανέμορφο τεράστιο σιντριβάνι -ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη- με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα. Συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων.

Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε  γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία. Σε λειτουργία μπήκε  επίσης  ξανά, μετά από πολλά χρόνια και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου (δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση).

Η Ομόνοια γίνεται παράλληλα και μία όαση δροσιάς καθώς  σιντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα. Παράλληλα ο πρωτοποριακός  σχεδιασμός του έγινε με τρόπο ώστε να λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα  σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα