Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί

05 Feb 2023, 08:43 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Από τις 18 έως τις 27 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται στον Τύρναβο η διεξαγωγή του περίφημου Τυρναβίτικου Καρναβαλιού-Μπουρανί.

Ειδικότερα, τo Tυρναβίτικο Καρναβάλι, έχοντας τις ρίζες του στα βάθη των χρόνων, αποτελεί εκδήλωση γερά εδραιωμένη στη συνείδηση χιλιάδων συμμετεχόντων και επισκεπτών. Η έναρξη των σχετικών εκδηλώσεων, συμπίπτει με την αρχή του Τριωδίου και καταλήγει την Καθαρά Δευτέρα, με το πατροπαράδοτο έθιμο του Μπουρανί στον λόφο του Προφήτη Ηλία.

Το δεκαήμερο των εκδηλώσεων, είναι πολυποίκιλο. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει χορούς, σύγχρονους και παραδοσιακούς, διαγωνισμούς μοντέρνων χορών, εικαστικές εκθέσεις, συναυλίες, πάρτι των καρναβαλιστών, φωτιές σε συνοικίες της πόλης, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και παντομίμα. Επιπλέον, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών, ενώ θα δοθεί μεγάλη συναυλία.

Η γιορτή του Μπουρανί, μοναδική στην Ελλάδα, είναι μια γνήσια, λαϊκή, παραδοσιακή έκφραση της ευγονίας, της ανοιξιάτικης αναγέννησης και της βλάστησης.

Αφού πραγματοποιηθεί αναπαράσταση του εθίμου, ακολουθεί μεγάλο γλέντι στο οποίο συμμετέχει όλο το χωριό και οι κάτοικοι της περιοχής. Σκοπός της γιορτής, είναι η διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας, η διαφύλαξη και η ανάδειξη της λαϊκής παράδοσης, με την αναβίωση εθίμων που έμειναν αναλλοίωτα στον χρόνο, βοηθώντας έτσι και στην πολιτιστική αναβίωση και  ανάδειξη του εθίμου του μπουρανί το οποίο χαρακτηρίζει την τοπική ιδιοπροσωπία.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και το 4ο χορευτικό Φεστιβάλ ενηλίκων Χορεύοντας την Αποκριά, στο οποίο θα λάβουν μέρος χορευτικά συγκροτήματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας ή και του εξωτερικού, με σκοπό να προβληθεί η χορευτική παράδοση και κληρονομιά. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα