Αγώνας Ορεινού Δρόμου Παλιουρίου

28 Jan 2023, 11:53 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Αγώνας Ορεινού Δρόμου Παλιουρίου

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 12 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί στο Παλιούρι Διμηνίου ο 2ος Αγώνας Ορεινού Δρόμου Παλιουρίου.

Ειδικότερα, η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει στον χώρο του Πολιτιστικού- Αναπτυξιακού Συλλόγου  Ελαιοτριβείο Γαλάνη στο Παλιούρι Διμηνίου και περιλαμβάνει διαδρομές 10 και 5 χιλιομέτρων ορεινού δρόμου, καθώς και αγώνα για παιδιά. Η διαδρομή του αγώνα είναι αγροτικός δρόμος ανάμεσα σε ελαιώνες, σε υψόμετρο 248 μέτρων.

Αναλυτικά, η εκκίνηση του αγώνα των 5 χιλιομέτρων θα δοθεί στις 10.30 π.μ., ενώ των 10 χιλιομέτρων στις 11.30 π.μ. Ο παιδικός αγώνας θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εκκίνηση των 10 χιλιομέτρων στις 11.40 π.μ.

Σημειώνεται ότι το άνω των 200 ετών Παλιούρι, είναι ένα παραδοσιακό χωριό, ανάμεσα σε βουνά, το οποίο είναι χτισμένο εξολοκλήρου με πέτρες. Ο παλιός οικισμός, αν και ερειπωμένος πλέον, διατηρεί το χρώμα του και τη φυσιογνωμία του, παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές φόρμες μιας άλλης εποχής, όπως είναι η εκκλησία και τα γύρω της κτήρια, το ελαιοτριβείο Γαλάνη και κάποιες οικίες.

Πρόκειται για ένα σπάνιο ιστορικό οικιστικό σύνολο, λόγω του ιστορικού ενδιαφέροντος αλλά και της αισθητικής αξίας όσον αφορά στον ρυθμό, τον τύπο και την διάταξη των στοιχείων που το απαρτίζουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αγώνας εντάσσεται στην προσπάθεια του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Συλλόγου Παλιουρίου Ο Άγιος Νικόλαος, για την ανάδειξη του χωριού αλλά και τη διάσωση των εθίμων του. Διοργανώνεται σε ανάμνηση του παραδοσιακού αγώνα δρόμου, παλιού εθίμου, που γινόταν στο πανηγύρι της δεύτερης ημέρας του Πάσχα, στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Το έπαθλο σε αυτόν τον αγώνα ήταν ένα μαντήλι, μαζί με προσφορές των θεατών. Αγώνες δρόμου με έπαθλο ένα μαντήλι γινόταν τους προηγούμενους αιώνες και γίνονται ακόμη σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, όπως στη Νίκαια και στο Ριζόμυλο.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα