Πριν από το Πάσχα η έναρξη της σεζόν στην Κρήτη | 10 με 15% αυξημένο το πακέτο διακοπών

26 Jan 2023, 12:42 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Πριν από το Πάσχα η έναρξη της σεζόν στην Κρήτη | 10 με 15% αυξημένο το πακέτο διακοπών

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πριν από την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν σύμφωνα με τα στοιχεία των προκρατήσεων αλλά και τη γενικότερη τάση της αγοράς, όπως δηλώνει στην ιστορική καθημερινή εφημερίδα του νομού Λασιθίου (από το 1932) ΑΝΑΤΟΛΗ ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων (Π.Ο.Δ.Ξ.). Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Νίκος Σγουρός, από την ιστοσελίδα της Ανατολής...

Συγκεκριμένα, από την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου μέχρι και τις 9 Απριλίου, οπότε «πέφτει» φέτος το Πάσχα των Καθολικών, αλλά και τις 16 Απριλίου που είναι το Ορθόδοξο Πάσχα, θα ξεκινήσουν οι πρώτες πτήσεις (τσάρτερ, κλπ) ιδιαίτερα από τη Γερμανία, μια χώρα που παραδοσιακά αποτελεί από τις μεγαλύτερες «δεξαμενές» τουριστών για την Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τα πακέτα των διακοπών που πωλούνται στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία από μεγάλα τουριστικά γραφεία, αυτά σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη θα είναι φέτος αυξημένα εν συγκρίσει με το 2022 σε επίπεδο χώρας και Κρήτης κοντά στο 8 με 10% – κάτι που έρχεται ως απότοκο τόσο του πληθωρισμού και των μεγάλων αυξήσεων στα κόστη, σε ενέργεια, ρεύμα, πρώτες ύλες όλους τους προηγούμενους μήνες αλλά και της παραδοσιακά ισχυρής ζήτησης για διακοπές στη χώρα μας. Την ίδια ώρα στην «εξίσωση» πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας των αυξήσεων στο κόστος των επιβατικών αερομεταφορών.

Η τελική επιβάρυνση για τον πελάτη για το συνολικό πακέτο των διακοπών του θα κινηθεί, όπως εκτιμά ο ίδιος, μεσοσταθμικά γύρω στο 10 με 15%.

Ο κ. Πελεκανάκης θεωρεί ότι η άνοδος αυτή των τιμών δεν θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν και τη ζέση του κόσμου να κάνει τις διακοπές του. Όπως εκτιμά, ο κόσμος αντιλαμβανόμενος τη γενικευμένη τάση ανατιμήσεων σε κάθε τομέα και πτυχή της καθημερινότητάς του τον τελευταίο χρόνο θα «δεχθεί» τις αυξήσεις και θα επιλέξει να κάνει περικοπές από άλλους τομείς, όπως π.χ. αγορές επίπλων, αυτοκινήτων, κοσμημάτων, κ.ά. – κάτι που «δείχνουν» και έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε χώρες του εξωτερικού όπως η Γερμανία.

Αντίστοιχη άποψη διατυπώνουν και άλλοι φορείς που σημειώνουν ότι το απόθεμα ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα είναι τέτοιο που μπορεί να επιτρέψει την κάλυψη των διαθέσιμων ημερών από άλλους ταξιδιώτες, να ανέβει δηλαδή το πλήθος των επισκεπτών από το εξωτερικό καλύπτοντας την πτώση της κατά κεφαλήν δαπάνης ανά ταξίδι στη χώρα μας.

 Ικανοποιητικός ο ρυθμός των προκρατήσεων

Ενδεικτική αυτής της εκτίμησης, λέει σχετικά ο πρόεδρος της Π.Ο.Δ.Ξ., είναι και η πρώτη εικόνα των προκρατήσεων που αποτυπώνει μια εξελισσόμενη δυναμική κυρίως από τον Μάρτιο και μετά, κατά κύριο λόγο από τις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ο αριθμός των κρατήσεων εμφανίζεται πιο συγκρατημένος σε Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, κάτι που ερμηνεύεται από την αναμονή σε αυτές τις χώρες να παρέλθει ο «βαρύς χειμώνας» Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, με τις ανεβασμένες φέτος τιμές στην ενέργεια να έχουν πανικοβάλλει μέρος του πληθυσμού. Αυτό πάντως δεν πρέπει να ανησυχεί τους ξενοδόχους καθότι σύμφωνα με τον κ. Πελεκανάκη από τον Μάρτιο και μετά και σε αυτές τις αγορές ο ρυθμός θα αρχίσει να είναι πιο ικανοποιητικός.

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα