Chaniartoon International Comic and Animation Festival στα Χανιά

11 Aug 2022, 08:13 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Chaniartoon International Comic and Animation Festival στα Χανιά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Από τις 5 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά, το 6ο Chaniartoon International Comic and Animation Festival, με παράλληλες δράσεις και σε άλλους χώρους, όπως στον Δημοτικό Κινηματογράφο Κήπος, στην πύλη Σαμπιονάρα, στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, στο Εργαστήριο Σκίτσου Χανίων, αλλά και σε πολλούς εξωτερικούς χώρους.

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας που αποτελεί πια θεσμό για την πόλη των Χανίων, ενώ κατά τη διάρκειά του γίνεται σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης αναδεικνύοντας τα Χανι.

Ειδικότερα, το φεστιβάλ γενικής θεματικής, ήχου και μουσικής, κινείται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι η σύγχρονη εικονογράφηση, το κόμικ, το σκίτσο και η γελοιογραφία. Σε αυτό το πεδίο, θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση με καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Η έκθεση αποκτά φέτος ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς αποτελεί μια καλλιτεχνική εγκατάσταση στην οποία ο θεατής, παράλληλα με την ανάγνωση των εικαστικών έργων, θα έχει και ηχητικά-μουσικά ερεθίσματα για μεγαλύτερη εμβύθιση. Η πρωτότυπη αυτή έκθεση που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο φεστιβάλ, έχει σκοπό να ταξιδέψει και εκτός της πόλης των Χανίων.

Παράλληλα, σε ένα τριήμερο Artist Alley, θα φιλοξενηθούν 80 καλλιτέχνες, οι οποίοι θα μιλήσουν και θα διαδράσουν με το κοινό.

Ο δεύτερος άξονας είναι το animation. Σε αυτό το πεδίο θα προβληθούν πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από περισσότερες από 100 χώρες.

Τέλος, ο τρίτος άξονας είναι αυτός της τεχνολογίας. Το Chaniartoon είναι το πρώτο φεστιβάλ που εισήγαγε εσωτερικές παραγωγές Εικονικής και Επαυξημένης, ενώ στο φετινό φεστιβάλ θα παρουσιαστούν κόμικ εικονικής πραγματικότητας που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Παράλληλα στην πύλη Σαμπιονάρα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, comic animation ειδικά σχεδιασμένο για να προβληθεί σε μια καινοτόμα οθόνη 270 μοιρών. Στον άξονα εισάγεται και το game design, μια σύγχρονη μορφή αφήγησης και τέχνης.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν επίσης πολλές παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις και εργαστήρια. Σημειώνεται ότι η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου στον Δημοτικό Κινηματογράφο Κήπος, ενώ όλες οι εκδηλώσεις του είναι δωρεάν για το κοινό.

 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα