Ψηφιακή Διαβούλευση για τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού Αττικής

09 Aug 2022, 12:49 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Ψηφιακή Διαβούλευση για τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού Αττικής

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Σε διαβούλευση έχει θέσει τη μελέτη δημιουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού της Αττικής η «Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ», ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής, αξιοποιώντας τη σχετική δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος 4875/2021 του Υπουργείου Τουρισμού.

Μέσα από τη συνεργασία και δικτύωση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως τονίζεται, στόχος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των αναγκών, των προτεραιοτήτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Αττικής, αλλά και συνολικά η αγορά, με προφανή στόχο την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στα ζητήματα και τις προκλήσεις.

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε», είναι ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού και ιδρύθηκε με βάση τον νόμο 4674/2020 με στόχο να αποτελέσει ουσιαστικό βραχίονα της Περιφέρειας Αττικής και των Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού στην υλοποίηση της αναπτυξιακής πολιτικής τους. Από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής, δύναται από τη μία πλευρά να συμμετέχει ή/και να συνδράμει στην τεκμηρίωση της σκοπιμότητας και την ανάπτυξη στρατηγικής για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και από την άλλη πλευρά να αποκτήσει το ρόλο Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης για πράξεις και προσκλήσεις στο πλαίσιο υλοποίησης της εκάστοτε ΟΧΕ.

Με βάση τις κατευθύνσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) Περιφέρειας Αττικής όπως προδιαγράφονται στο πλαίσιο του ειδικού στόχου 5 του ΕΣΠΑ 2021-2027, η «Νέα Μητροπολιτική Αττική», υποστηρίζοντας την Περιφέρεια  Αττικής στην τεχνική υποστήριξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής της θέσης, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας και συντονισμού των προτάσεων των χωρικών στρατηγικών.

Οι προτάσεις θα εξειδικεύουν και θα τεκμηριώνουν τη στρατηγική της κάθε ολοκληρωμένης χωρικής παρέμβασης, τις προτεινόμενες δράσεις προς υλοποίηση στο πλαίσιο της στρατηγικής, το επιχειρησιακό σχέδιο υλοποίησης αυτών, καθώς και το ενδεδειγμένο σχέδιο διακυβέρνησης και διαχείρισης των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της προτεινόμενης ΟΧΕ.  Στο ίδιο πλαίσιο προώθησης των ανωτέρω σχεδιασμών,  θα γίνει εστίαση στην προώθηση της διαλειτουργικότητας, της συνέργειας και της συμπληρωματικότητας μεταξύ των διαφορετικών ΟΧΕ, έτσι ώστε η περιφερειακή χωρική στρατηγική να αποκτήσει μητροπολιτική διάσταση.

Με την οριστική έγκριση του Εθνικού ΕΣΠΑ για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και του αντίστοιχου ΠΕΠ για την Περιφέρεια Αττικής, θα εκδοθούν προσκλήσεις από την ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Αττικής προς την Περιφέρεια Αττικής, ή άλλους φορείς με το απαιτούμενο θεσμικό υπόβαθρο και τη διαχειριστική επάρκεια για την υποβολή πρότασης Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ – ΒΑΑ) ή ΟΧΕ για άλλες στρατηγικές, ως εργαλείων χωρικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΠ «Αττικής 2021 – 2027» και της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με το ΕΣΠΑ της Περιόδου 2021-2027.

Ο Πυλώνας «Τουρισμός – Εξωστρέφεια» της Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε. περιλαμβάνει δράσεις για την περαιτέρω ανάδειξη της Αττικής ως προορισμού πολλαπλών χρήσεων και δυνατοτήτων, στοχεύοντας σε μια «πολυσυνθετική ταξιδιωτική εμπειρία 365 μέρες το χρόνο».  Επιπλέον, περιλαμβάνει δράσεις για τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των επιμέρους τουριστικών προϊόντων που αναπτύσσονται στην Αττική, ενώ στρατηγικά σχεδιάζει την επικέντρωση στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών για την αναβάθμιση του τουριστικού χαρτοφυλακίου προϊόντων, τη στήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριοποίησης και την προσαρμογή του τουριστικού τομέα της Αττικής στις σύγχρονες προκλήσεις (περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, ψηφιακή εποχή, ανθρώπινο δυναμικό).

Προς τον σκοπό αυτό, η «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.»:  

  • Αξιοποιεί τη σχετική διάταξη που προβλέπει ο νέος νόμος 4875/2021  του Υπουργείου Τουρισμού, με στόχο να λειτουργήσει ως Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO).
  • Εκπονεί στρατηγικό πλάνο και οδικό χάρτη δημιουργίας Οργανισμού  για τη Διαχείριση του Προορισμού στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο της Ενταγμένης Πράξης του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.
  • Ενεργοποιεί την διαβούλευση με όλους τους ήδη ενεργούς φορείς και stakeholders, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, λειτουργώντας συνθετικά (Cluster Τουρισμού Αττικής) και βρίσκεται σε διαδικασία επαφών με συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τη γνώμη τους στο dmo@developattica.gr ή στο
public-forum@developattica.gr. 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα