Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα

28 Jun 2022, 08:15 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Στις 5, 18 και 22 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα  το 10ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης.

Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ πενθήμερης διάρκειας, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ατόμων.  Κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ είναι προσανατολισμένο σε μια θεματική, μέσα από την οποία επιχειρείται το άνοιγμα σε νέους χώρους και ακροατήρια. Η φετινή θεματική του φεστιβάλ, είναι το «Περιβάλλον», η «Φύση», μια από τις παραμέτρους της ποιητικής του Χρήστου Διαμαντή, ενώ η φετινή τιμώμενη χώρα είναι η Κροατία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το φεστιβάλ  διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Σλοβενίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 επισκεπτών και περιελάμβανε αναγνώσεις από 88 ποιητές, 77 Έλληνες και 11 διεθνείς.

Η ιστορία του Φεστιβάλ

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης ξεκίνησε την πορεία του το 2013, όταν διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Λάρισα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

Ως προς το περιεχόμενο, το Φεστιβάλ εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με ποιητικές βραδιές, performances, διαδραστικότητα τεχνών και κοινωνικές δράσεις, σε σύνδεση πάντα με την ποίηση και τον πολιτισμό. Σημαντικό είναι επίσης ότι πολύ γρήγορα ανοίχτηκε πέρα από το τοπικό επίπεδο, αφού κάθε χρόνο γίνονται αφιερώματα σε μία τιμώμενη πόλη ή περιοχή, από την οποία προσκαλούνται ποιητές στο Φεστιβάλ. Τέτοιες περιοχές ήταν η Δράμα, η Καβάλα, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, νησιά του Αιγαίου και άλλες περιοχές. Τα τελευταία τρία χρόνια έγινε και το διεθνές άνοιγμα του Φεστιβάλ, καθώς συμμετείχαν και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ποιητές.

 Η απαγγελία ποίησης σε μουσικές σκηνές και πολυχώρους με ακροατήρια άνω των 200  ατόμων, η συνάντηση και η επαφή μεταξύ ποιητών διάφορων γενιών, χωρών και πολιτισμικών παραδόσεων καθώς και η φιλοξενία στους προσκεκλημένους ποιητές, έχουν γίνει θεσμός και δίνουν το στίγμα του Φεστιβάλ, ανανεώνοντας κάθε φορά το ραντεβού για το επόμενο.

Παράλληλα η διοργάνωση, ως θεσμός, λειτουργεί υποστηρικτικά τόσο για την τουριστική προβολή της Θεσσαλίας όσο και για την τοπική οικονομία, καθώς αφορά σε έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και επαγγελματιών, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, φωτογράφους, γραφίστες, σχεδιαστές, δημοσιογράφους, μεταφραστές και άλλα επαγγέλματα.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα