Φεστιβάλ Graffiti ColoRise στο Μαρούσι

20 May 2022, 09:24 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Φεστιβάλ Graffiti ColoRise στο Μαρούσι

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Ένα πολύ ενδιαφέρον φεστιβάλ προγραμματίζει ο δήμος Αμαρουσίου το προσεχές διάστημα, με θέμα την εξαιρετικά διαδεδομένη και αγαπητή τέχνη του Graffiti.

Κάποτε, η τέχνη του δρόμου, graffiti, ήταν μια "μυστική", κυνηγημένη μορφή τέχνης, όμως σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το graffiti είναι ένα αναγνωρισμένο και συνεχώς εξελισσόμενο καλλιτεχνικό κίνημα, μια τέχνη που πολλές φορές, όχι μόνο ομορφαίνει μια γειτονιά, έναν γκρίζο τοίχο, ένα παραμελημένο κτίριο αλλά, σχεδόν πάντα, έχει κάτι να πει και να διηγηθεί.

Πολλοί street artists εκθέτουν τα έργα τους στα μεγαλύτερα μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, ενώ όλο και περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν να ταξιδέψουν σε πόλεις, όχι μόνο για να δουν τα γνωστά ιστορικά αξιοθέατα αλλά και για να αναζητήσουν τα graffities γνωστών και αναγνωρισμένων street artists, όπως ο Αμερικανός Keith Haring, ο Γάλλος Blek le Rat, ο Ιταλός Blu και ο Βρετανός Banksy.

 Άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες είναι ο Blek le Rat, graffiti artist που κυριολεκτικά γέμισε το Παρίσι με το σήμα κατατεθέν του, έναν γιγάντιο αρουραίο. Ο Lars Pedersen, καλλιτέχνης από τη Δανία, ο οποίος έχει αφήσει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα σε πάνω από 35 πόλεις σε όλες τις ηπείρους και έχει διοργανώσει το Roskilde Graffiti Festival της Δανίας. Επίσης, ΄Ελληνες καλλιτέχνες, όπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, Achilles, Dream, Gera 1, Platonas και πολλοί άλλοι, έχουν αφήσει το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα, μεταμορφώνοντας πολλές γειτονιές της Αττικής και και όχι μόνον.

Έτσι, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις να αναγνωρίζουν πλέον την αξία και τη σημασία της street art και να παίρνουν την απόφαση να υιοθετήσουν και να χρηματοδοτήσουν ειδικά urban projects, που προσφέρουν την ευκαιρία σε νέους street artists της καλλιτεχνικής δημιουργίας στο δημόσιο χώρο.

Στόχος της δράσης, είναι η προσέλκυση των νέων, μέσω της σύγχρονης μορφής τέχνης του graffiti. Στο νέο αυτό παγκόσμιο καλλιτεχνικό κίνημα, το οποίο ασχολείται με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, κάθε τοιχογραφία εκπέμπει πάντα ένα ιδιαίτερα επιδραστικό μήνυμα.

Η εν λόγω καλλιτεχνική παρέμβαση, επιδιώκει να συμβάλλει ευρύτερα στην αισθητική παιδεία και την αγάπη για την τέχνη, καθώς και στη βελτίωση της σχέσης των πολιτών με τον δημόσιο χώρο. Επίσης, έχει ως στόχο να προβάλλει θετικά πρότυπα παρέμβασης στο αστικό τοπίο, αποτρέποντας τυχόν προθέσεις βανδαλισμού.

Τέλος, εκτιμάται ότι μέσα από τα εικαστικά έργα που θα δημιουργηθούν, μπορούν να αναβαθμιστούν σημεία του αστικού περιβάλλοντος, που θα χρωματίσουν την καθημερινότητα των κατοίκων αλλά και μακροπρόθεσμα θα τονώσουν το τουριστικό ενδιαφέρον για την πόλη.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα