Υδρόμελι: Το νέκταρ των θεών αναβλύζει στη Μονεμβασιά

20 May 2022, 09:17 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Υδρόμελι: Το νέκταρ των θεών αναβλύζει στη Μονεμβασιά

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το υδρόμελι, δεν θα μπορούσε να ανήκει παρά μόνο σε έναν τόσο πλούσιο σε ιστορία και ομορφιές τόπο, όπως είναι η Μονεμβασιά. Γνωστό ως το «νέκταρ των Θεών», το υδρόμελι είναι ο πατέρας όλων των ποτών που προέρχονται από ζύμωση, με ρίζες φωλιασμένες στα βάθη των αιώνων.

Η διαδικασία παραγωγής του αρχαίου ποτού, περιλαμβάνει το πάντρεμα τριών ειδών μελιού, θυμάρι, ρείκι, άνθη και νερού, με τη ζύμωσή του να διαρκεί δύο χρόνια, σε δρύινα βαρέλια. Μετά την ωρίμανση και την παλαίωση,  το υδρόμελι, με το βαθύ κοκκινωπό του χρώμα και το πλούσιο άρωμα του, είναι έτοιμο να συνοδεύσει σημαντικές στιγμές χαράς. Εκτός από τη μαγική του γεύση, το υδρόμελι έχει τις τονωτικές ιδιότητες του μελιού, ενώ δεν υπάρχει ένας τρόπος για να το απολαύσει κανείς: Τον χειμώνα, πίνεται ζεστό, το καλοκαίρι με πάγο, σαν λικέρ ή σε signature cocktails, αλλά και μετά το δείπνο, ως επιδόρπιο.

Σύμφωνα με την παράδοση, το υδρόμελι πήρε το όνομά του από τον μήνα του μέλιτος. Πράγματι, οι νεόνυμφοι είχαν άφθονο το μελένιο ποτό καθ’ όλη τη διάρκεια των πρώτων τριάντα ημερών της κοινής τους ζωής, για να έχουν στη συνέχεια έναν «γλυκύ» γάμο.  

Όμως η πρώτη φορά που συναντάται το υδρόμελι στην ιστορία, είναι πολύ παλαιότερα, στα έπη του Ομήρου. Αν και κατά την αρχαιότητα θεωρείτο ως ένα συνηθισμένο ποτό, κάποια στιγμή σταμάτησε να παράγεται στον ελλαδικό χώρο. Η αναβίωση του αρχαίου ποτού, ανήκει στην οικογένεια Σωτήραλη, η οποία έβγαλε το πολύτιμο υδρόμελι από το παρελθόν και το έφερε στις απολαύσεις του σήμερα. Μεταξύ των πολλών διεθνών του βραβείων, το περίφημο υδρόμελι Σωτήραλη έλαβε το Νοέμβριο του 2019 την πρώτη θέση στο Mead Madness Cup, στο Πόζναν της Πολωνίας, μια διάκριση με ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στις αντίστοιχες δημιουργίες.

Εδωδιμοπωλείο:  Όλη η γευστική παράδοση σε έναν χώρο

Η επιχείρηση της οικογένειας, συνεργάζεται με το παραδοσιακό παντοπωλείο «Εδωδιμοπωλείο», μέσα στο κάστρο της Μονεμβασιάς και εκτός από το υδρόμελι, διαθέτει αποκλειστικά όλα τα προϊόντα Σωτήραλη. Εξάλλου, το εδωδιμοπωλείο είναι το καταλληλότερο μέρος για να προμηθευτεί κανείς το ιστορικό αυτό ποτό, καθώς η ατμόσφαιρά του, με σεβασμό στην αγνότητα της παράδοσης, αναδεικνύει το υδρόμελι αλλά και τα άλλα τοπικά προϊόντα με τον τρόπο που τους αξίζει.

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η  έντονη επιθυμία των ταξιδιωτών να δοκιμάσουν τα σπάνια, αυθεντικά τοπικά προϊόντα, καθώς και το ενδιαφέρον των επισκεπτών κρουαζιέρας για το ελληνικό υδρόμελι, είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση ευχάριστων γευσιγνωσιών, στις οποίες οι ταξιδιώτες γνωρίζουν τις τοπικές ποικιλίες μελιού, καθώς και τα παράγωγά του, όπως το υδρόμελι, τις κεραλοιφές και την πρόπολη. Στο τέλος της γαστρονομικής εμπειρίας, οι ξένοι επισκέπτες επιστρέφουν στη χώρα τους με τις αποσκευές τους γεμάτες τοπικούς οίνους, σπιτικά ηδύποτα με πρωτότυπες γεύσεις όπως καρύδι και ρόδι, καθώς και άλλα εκλεκτά προϊόντα μικρών παραγωγών της Λακωνίας, έχοντας έτσι μία μικρή Μονεμβάσια στο σπίτι τους, για τις νύχτες του χειμώνα όπου θα αναπολούν τις διακοπές τους.

Οι ελιές των 150 ετών φτιάχνουν πλούσιο ελαιόλαδο

Μπορεί ένα εκλεκτό γεύμα υψηλής γαστρονομίας να τελειώνει με το υδρόμελι, αρχίζει όμως σίγουρα με το ελαιόλαδο.  Ο ελαιώνας του  «Εδωδιμοπωλείου», περιλαμβάνει αιωνόβια ελαιόδεντρα ηλικίας τουλάχιστον 150 ετών, ενώ η ελαιοπαραγωγή αποτελεί μακρά οικογενειακή παράδοση των ιδιοκτητών, με παραγωγούς τριών γενεών που μοχθούν κάθε χρόνο με αγάπη και μεράκι για να εξάγουν το καλύτερο λάδι. Το αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικό: Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μπενιός προκύπτει από τη μίξη των άριστης ποιότητας τοπικών ποικιλιών αθηνοελιάς και κορωνέικης ,που του δίνουν πλούσια, πιπεράτη γεύση, φινετσάτο, φρουτώδες άρωμα και πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.

Η ομορφιά έχει αρχαία ελληνική ταυτότητα

Η γη της Λακωνίας, είναι γεμάτη θησαυρούς που δεν απευθύνονται μόνο στους γευστικούς κάλυκες, αλλά και στο σώμα. Ανεκτίμητης αξίας βότανα και φυτά «παντρεύονται» με το ελαιόλαδο για να παράγουν υψηλής ποιότητας καλλυντικά, όπως είναι τα Monemvasia Cosmetics, με έμπνευση από τα αγνά, τοπικά προϊόντα.  Εξάλλου, οι καλλυντικές ιδιότητες των ελληνικών βοτάνων και τα αρώματα των ελληνικών φυτών, είναι μοναδικά σε όλο τον κόσμο και εκτιμώνται όπως τους αξίζει από ανθρώπους που διψούν για τις καλύτερες συνεργασίες γης και ανθρώπων. 

 

 
 
 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα