Διεθνής προβολή της Κρήτης από τη γιορτή του ορειβατικού σκι στον χιονισμένο Ψηλορείτη

08 Mar 2022, 09:40 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Διεθνής προβολή της Κρήτης από τη γιορτή του ορειβατικού σκι στον χιονισμένο Ψηλορείτη

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Την διεθνή προβολή της Κρήτης σηματοδοτεί η επιτυχημένη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, η γιορτή του ορειβατικού σκι που πραγματοποιήθηκε για πέμπτη χρονιά, το «Pierra creta 2022» στην βόρεια πλευρά του χιονισμένου Ψηλορείτη σε μια διαδρομή που έχει καταχωρηθεί ως μια από τις 100 καλύτερες καταβάσεις στον κόσμο από το National Geographic.

Περισσότεροι από 160 χιονοδρόμοι αθλητές, από 11 χώρες, Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Γερμανία, Τσεχία, Νορβηγία, Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα όλοι μια μεγάλη παρέα, ανάμεσα τους ο Πρέσβης της Νορβηγίας στη Ελλάδα, ξένοι δημοσιογράφοι και η Επίτιμη πρόξενος Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας βίωσαν εκπληκτικές στιγμές στον χιονισμένο Ψηλορείτη και όπως οι ίδιοι δήλωσαν, θα γίνουν καλοί πρεσβευτές της Κρήτης στον εξωτερικό με δημοσιεύματα, αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και άλλες παρεμβάσεις τους.

Στην εκκίνηση των αγώνων κάτω από τον φημισμένο «λάκκο του μυτερού» στα 1.300 μέτρα οι συμμετέχοντες αθλητές έγιναν δεκτοί στην χιονισμένη πίστα με Κρητική λύρα-μαντινάδες από τον παραδοσιακό καλλιτέχνη Γιώργο Βάμβουκα και το χορευτικό συγκρότημα του Λάζαρου και Μανόλη Χνάρη, ενώ στη συνέχεια ανέβηκαν στα 2.500 μέτρα, απ’ όπου ξεκίνησαν την κατάβαση τους. Ο τερματισμός τους στο χιονισμένο σημείο συνδυάστηκε με κρητικά προϊόντα και την παραδοσιακή γαστρονομία σούπα - ξυνόχοντρο, ροφήματα με βότανα κρητικά, μπανάνες Άρβης, τυροκομικά, κ,α. Στο τέλος των αγώνων και πάλι μαζί, όλη η μεγάλη παρέα, Έλληνες και ξένοι αθλητές συμμετείχαν στα Ανώγεια στις βραβεύσεις, γεύτηκαν παραδοσιακούς μεζέδες και αγκαλιασμένοι γλέντησαν και χόρεψαν με το κρητικό συγκρότημα του Γιώργη Ξυλούρη ή Ψαρογιώργη.

To 5o Pierra Creta οργανώθηκε από την ΑΜΚΕ «Το Μαύρο Πρόβατο» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Ανωγείων και Μυλοποτάμου και το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη και την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ενώ ήταν υπό την αιγίδα και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Ο αγώνας υποστηρίχθηκε από τους ορειβατικούς συλλόγους Λασιθίου, Ηρακλείου, Μοιρών, Ρεθύμνου και Χανίων, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και με τη συνδρομή των κατοίκων Ανωγείων, Ζωνιανών, Λιβαδιών και Κράνας.

 Στα πλαίσια της διοργάνωσης διεξάχθηκε και ο αγώνας ομάδων του 31ου Πανελλήνιου πρωταθλήματος ορειβατικού σκι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Επίσης έγινε ο 1ος Πανελλήνιος αγώνας ορειβατικού σκι για παιδιά 12-15 ετών με τη συμμετοχή αθλητών από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Χανίων, Λασιθίου και το Σύλλογο Χιονοδρομίας Ορειβασίας Αράχωβας.


Ο στόχος των οργανωτών-Περιφέρειας να καταστεί η Κρήτη κορυφαίος προορισμός ορεινών αθλημάτων

Το μεγάλο εύγε, είπαν σε όλους τους συμμετέχοντες Έλληνες και ξένους αθλητές, οι εκπρόσωποι της οργανωτικής επιτροπής, ο Νικηφόρος Στειακάκης, Πρόεδρος ΑΜΚΕ «Το Μαύρο Πρόβατο» και ο Αντιπρόεδρος Θάνος Γιαννακάκης. Οι ίδιοι παράλληλα ευχαρίστησαν θερμά για την επιτυχημένη συνδιοργάνωση και στήριξη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τους παριστάμενους εκπροσώπους του στην συνδιοργάνωση, που παράλληλα συμμετείχαν στις βραβεύσεις των αθλητών, τους Εντεταλμένους Περιφερειακούς συμβούλους, Τουρισμού Κυριάκο Κώτσογλου, Αθλητισμού Γιώργο Πιτσούλη και τον Περιφερειακό σύμβουλο Μανόλη Χνάρη. Επίσης ευχαρίστησαν τους παριστάμενους, Γ. Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, τον Δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, τον πρόεδρο της κοινότητας -φορείς των Λιβαδίων, τους συλλόγους, χορηγούς και όλους που έμπρακτα βοήθησαν στην διεξαγωγή των αγώνων.

Οι κ.κ. Στειακακης και Γιαννακάκης, δήλωσαν, ότι «με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Pierracreta στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη. Μια διοργάνωση που έχει γίνει θεσμός και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα ορεινής χιονοδρομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, και που κατάφερε για άλλη μια χρονιά να προσελκύσει αθλητές από 11 χώρες και να τους μυήσει στις ομορφιές και τη φιλοξενία της Κρήτης». Παράλληλα αναφέρθηκαν στον στόχο τους, λέγοντας «για πρώτη φορά στην Ελλάδα μας δίνεται η εναλλακτική να στήσουμε και να προσφέρουμε ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν γύρω από τη χιονοδρομία. Με αφορμή το Pierracreta, ο στόχος είναι να καταστήσουμε την Κρήτη κορυφαίο βιώσιμο προορισμό ορεινών αθλητικών δραστηριοτήτων με κύριο μοχλό το ορειβατικό σκι». 

 Την σημαντικότητα και επιτυχία της διοργάνωσης, τόνισαν σε δηλώσεις τους οι Εντεταλμένοι σύμβουλοι της Περιφέρειας Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης και Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, ευχαριστώντας για την συνεργασία της συνδιοργάνωσης το προεδρείο των οργανωτών, τους φορείς και όλους τους συμμετέχοντες. Παράλληλα ευχαρίστησαν για την παρουσία τους όλους τους Αθλητές, ενώ συναντήθηκαν με τον Πρέσβη της Νορβηγία και την επίτιμη πρόξενο της Δανίας Σουηδίας, Νορβηγίας στη Δυτική Κρήτη, στους οποίους και μετέφεραν τον χαιρετισμό-καλωσόρισμα του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη όπως και τα συγχαρητήρια και ευχαριστίες του για την συμμετοχή τους στην αθλητική συνδιοργάνωση.

«Οι φετινοί 5οι κατά σειρά αγώνες Pierra Creta 2022  σε μια μοναδική διαδρομή, η οποία σύμφωνα με τα διεθνή περιοδικά έχει αναγνωριστεί ως μια από τις καλύτερες στον κόσμο, επιβεβαιώνει πως η Κρήτη είναι το νησί των αντιθέσεων και των αισθήσεων. Ο προορισμός που προσφέρεται για τον τουρισμό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου». δήλωσε ο Εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, ενώ ο Εντεταλμένος σύμβουλος Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης, πρόσθεσε: «ο τόπος παράλληλα με τον τουρισμό μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα και κατά τη χειμερινή περίοδο. Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε τους αθλητές από τις 11 χώρες που συμμετείχαν στους αγώνες και είμαστε βέβαιοι, πως οι πλαγιές του χιονισμένου Ψηλορείτη τους χάρισαν μοναδικές εμπειρίες, καθώς τους ταξίδεψαν στην Κρήτη της ιστορίας, της παράδοσης και τους άνοιξαν διάπλατα τα παράθυρα του νησιού που διαθέτει ένα πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα. Ευχαριστούμε θερμά όλους για την συνεργασία». 

Ο Νορβηγός πρέσβης στην Ελλάδα Φροντ Όβερλαντ Άντερσεν, ευχαρίστησε θερμά τους οργανωτές και τους εκπροσώπους της Περιφέρειας ενώ μέσω της επίτιμης προξένου Συρματένιας Παρασχάκη, εξέφρασε την χαρά και τον θαυμασμό του για τις εκπληκτικές ομορφιές της Κρήτης, για τα πολύ ευχάριστα συναισθήματα που βίωσε στον Ψηλορείτη αλλά και την θερμή φιλοξενία των Κρητικών. Ο Νορβηγός αξιωματούχος επίσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι, η περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα αθλητικά γεγονότα και ότι, ο ίδιος θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά και γενικά στην προώθηση της Κρήτης. 

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα