Λύση για την λειψυδρία σε Ελούντα και άλλες 10 περιοχές της Κρήτης

22 Feb 2022, 09:06 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Λύση για την λειψυδρία σε Ελούντα και άλλες 10 περιοχές της Κρήτης

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποφάσισε τη διάθεση της Μελέτης των Τοπογραφικών Εργασιών, των Υδραυλικών Μελετών, και των Τευχών Δημοπράτησης στο Δήμο Αγίου Νικολάου, κατόπιν αιτήματός του, για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Κατασκευή Αγωγών Προσαγωγής Νερού στις Τουριστικές Περιοχές Σίσι, Μίλατος, Ελούντα στη Νεάπολη και στους Οικισμούς Βραχάσι, Νικηθιανά, Λίμνες, Χουμεριάκος, Μέσα-Έξω Λακκώνια, Κριτσά του Ν. Λασιθίου από το φράγμα Αποσελέμη».

Σύμφωνα με το Υπουργείο οι περαιτέρω ενέργειες για την υλοποίηση του έργου βαρύνουν αποκλειστικά τον Δήμο Αγ. Νικολάου.

Στο σχετικό αίτημα του ο δήμος Αγίου Νικολάου είχε αναφέρει ότι μέχρι μέχρι σήμερα μόνο η πόλη του Αγ. Νικολάου υδρεύεται από το φράγμα Αποσελέμη μέσω της δεξαμενής Δ6 που βρίσκεται στην περιοχή Χουμεριάκου. Με τα συμπληρωματικά έργα προβλέπεται να υδροδοτηθούν οι Τουριστικές περιοχές Ελούντας, Μικάτου, Σισίου, Πλάκας και οι οικισμοί Φουρνής, Καστελλίου, Λιμνών, Χουμεριάκου, Κριτσάς, Λακωνίων και η πόλη της Νεάπολης.

Οι περιοχές μαστίζονται από την λειψυδρία, την υποβαθμισμένη ποιότητα πόσιμου νερού λόγω υφαλμύρινσης των λειτουργούντων γεωτρήσεων και την γήρανση των υποδομών ύδρευσης και λόγω μικρής διατομής υφισταμένων πεπαλαιωμένων δικτύων. Σύμφωνα με τον Δήμο η τουριστική ανάπτυξη και η δυναμική των ανωτέρω περιοχών περιορίζεται επειδή το υδατικό ισοζύγιο αδυνατεί να καλύψει τις αυξανόμενες με ραγδαίο ρυθμό επενδύσεις τις οποίες τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μελέτης. Επίσης, σημειώνει ότι η υλοποίηση των δικτύων αυτών θα λύσει το πρόβλημα στηρίζοντας και τη νέα μεγάλη επένδυση της MIRUM HELAS AE στην περιοχή, που έχει ήδη ενταχθεί στα αναπτυξιακά προγράμματα. 

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα