Το πρώτο Κ.Ε.Π. Τουρισμού στην Ελλάδα δημιουργείται στα Χανιά - Η πρόταση του Δημάρχουν στον Γ.Γ. του ΕΟΤ

15 Feb 2022, 09:37 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Το πρώτο Κ.Ε.Π. Τουρισμού στην Ελλάδα δημιουργείται στα Χανιά - Η πρόταση του Δημάρχουν στον Γ.Γ. του ΕΟΤ

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Πρόταση για τη δημιουργία της πρώτης σε εθνικό επίπεδο Υπηρεσίας παροχής τουριστικών υπηρεσιών, ενός ΚΕΠ Τουρισμού, στα Χανιά υπέβαλε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), Δημήτρη Φραγκάκη την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου. Το ΚΕΠ Τουρισμού, σύμφωνα με την πρόταση, θα εδρεύει  στο νέο κτίριο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου  Χανίων, στο Ενετικό Λιμάνι.

Είπε σχετικά ο Δήμαρχος Χανίων:

«Καταθέσαμε την πρόταση για τη δημιουργία στο χώρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, που ήδη μπαίνει στην τελική του φάση, μίας πρώτης δομής σε εθνικό επίπεδο, ενός ΚΕΠ Τουρισμού. Σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε, με τη συνδρομή του Δημήτρη Φραγκάκη και του Ε.Ο.Τ., μια δομή, που θ’ αποτελέσει έναν πόλο πληροφόρησης και εξυπηρέτησης τόσο των επισκεπτών όσο και των επαγγελματιών του τουρισμού. Κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί στην υπόλοιπη χώρα και είμαστε σίγουροι ότι αυτή η δομή μπορεί ν’ αποτελέσει και έναν πιλότο για αντίστοιχες τέτοιες παρεμβάσεις στις υπόλοιπες πόλεις».

 Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, τόνισε:

“O Δήμος Χανίων, θέτοντας ως προτεραιότητες εκτός από την ανάδειξη του τόπου μας και την οργάνωση του τουριστικού προϊόντος, προχώρησε σε συμφωνία σήμερα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και με τη Γενική Γραμματεία του Ε.Ο.Τ., έπειτα από πρόταση που τέθηκε, για τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Τουριστών, ενός πρωτότυπου χώρου, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και επισκέπτες».

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος συμπλήρωσε ότι προσδιορίστηκε η χωροθέτηση της Υπηρεσίας, η λειτουργία της οποίας προγραμματίζεται για το 2023, ενώ η  στελέχωσή της θα γίνει από άτομα του ΕΟΤ και του Δήμου Χανίων, «δίνοντας έτσι την υπεραξία του τουριστικού προϊόντος στην πόλη των Χανίων αλλά και στο Νομό ευρύτερα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Ψαρουδάκης.  

Σημειώνεται ότι στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Δημάρχου, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νεκτάριος Ψαρουδάκης, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μανώλης Κοτσιφάκης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν συνολικά τα θέματα του τουρισμού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, καθώς επίσης παρουσιάστηκε και ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε δηλώσεις του ο Γ.Γ. του ΕΟΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση «σ’ έναν πολύ γνώριμο χώρο», όπως χαρακτήρισε το Δημαρχείο Χανίων.

«Συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, προκειμένου να συζητήσουμε θέματα προετοιμασίας του Δήμου Χανίων ενόψει της τουριστικής σεζόν, η οποία θ’ αρχίσει σε λίγες εβδομάδες. Επίσης, υπήρξε συζήτηση για σημαντικά έργα υποδομής, που έχει ξεκινήσει και προχωρά η δημοτική αρχή, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν στα επόμενα χρόνια να αλλάξουν την εικόνα της πόλης, που είναι σημαντικό ν’ αναβαθμιστεί, εφόσον θέλουμε πραγματικά να έχουμε ένα τουρισμό υψηλών προδιαγραφών», τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ πρόσθεσε ότι μεταξύ των θεμάτων, που συζητήθηκαν, ήταν οι αναπλάσεις, που είναι σε εξέλιξη, καθώς και ζητήματα, που αφορούν στην αξιοποίηση του χώρου -όχι μόνο της πισίνας του πρώην Ξενία-, όπου προχώρησε η νομιμοποίηση, αλλά και της ευρύτερης περιοχής από το Ενετικό Λιμάνι μέχρι τη Νέα Χώρα.

«Συζητήσαμε για το έργο της Δημοτικής Αγοράς, που είναι σημαντικό όχι μόνο για τη φυσιογνωμία του κέντρου της πόλης αλλά και για τον τουρισμό των Χανίων ευρύτερα», τόνισε ο κ. Φραγκάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο του έργου της ανέγερσης των οκτώ νέων σχολείων, μέσω ΣΔΙΤ, ενώ, εκτιμώντας τη νέα τουριστική σεζόν, έκανε λόγο  για μία περίοδο πολύ καλύτερη από την περσινή, «για την οποία δουλεύουμε, προκειμένου να κρατήσει τα καλά χαρακτηριστικά, τα οποία είχαμε το 2021, όπως την υψηλή κατά κεφαλή δαπάνη των επισκεπτών μας» ενώ τόνισε πως άλλος ένα στόχος είναι και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αλλά και τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα Χανιά θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν επισκέπτες μέσα στον Απρίλιο

Μάλιστα, ο κ. Φραγκάκης αναφερόμενος στην προετοιμασία της δημοτικής αρχής εν όψει της τουριστικής περιόδου τόνισε «είχα τη χαρά να διαπιστώσω ότι έχει γίνει μια πολύ καλή προσπάθεια και μια καλή προετοιμασία για την οποία συγχαίρω και τον Δήμαρχο Χανίων και τη δημοτική αρχή. Νομίζω ότι τα Χανιά θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν επισκέπτες μέσα στον Απρίλιο και ταυτόχρονα επειδή κοιτάμε και το μέλλον συμφωνήσαμε με τον Δήμο Χανίων για πρώτη φορά στην Ελλάδα να δημιουργηθεί μία Υπηρεσία, την οποία ονομάζουμε σχηματικά «ΚΕΠ Τουρισμού». Θα είναι η πρώτη φορά που θα λειτουργήσει σε όλη την Ελλάδα πιλοτικά σε πρώτη φάση, μία νέα Υπηρεσία, που θα συγκεντρώσει όλες τις τουριστικές υπηρεσίες, που θα μπορούν να προσφερθούν στους επισκέπτες μας αλλά και στους επιχειρηματίες του τουρισμού. Πρόκειται για  ένα One-Stop Shop τουρισμού, που θα στεγαστεί σε χώρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χανίων, για το οποίο τον ευχαριστώ και εγώ προσωπικά”.  

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη συνάντηση, καθώς, όπως τόνισε, ο Δημήτρης Φραγκάκης είναι για όλους τους Χανιώτες ένας γνώριμος άνθρωπος, με παρουσία και στον Δήμο Χανίων κατά τα προηγούμενα χρόνια. «Συζητήσαμε συνολικά τα θέματα του τουρισμού ενόψει της νέας τουριστικής περιόδου, καθώς επίσης παρουσιάσαμε τον σχεδιασμό του Δήμου για όλα αυτά, που πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την καλή τουριστική σεζόν, όπως φαίνεται στα πρώτα δείγματά της».

Ο Δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε τον Δημήτρη Φραγκάκη για την πολύ μεγάλη προσπάθεια, που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια, όπως επεσήμανε, «για να μπορέσει να προχωρήσει το ζήτημα της αξιοποίησης του χώρου της πισίνας του πρώην Ξένια, το οποίο ουσιαστικά δρομολογεί και όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις για την ευρύτερη αξιοποίηση της περιοχής από το Φρούριο Φιρκά μέχρι τη Νέα Χώρα».  Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων αναφερόμενος στην προετοιμασία της τουριστικής περιόδου αναφέρθηκε στην «εξαιρετική δουλειά», όπως τη χαρακτήρισε., από  τη Γενική Γραμματεία του Ε.Ο.Τ., συμπληρώνοντας ότι είναι ορατά ήδη τα αποτελέσματα. «Και φέτος, εφόσον δεν προκύψει κάτι απρόοπτο δεδομένης της πανδημίας, είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγηθούμε σε μία εξαιρετική τουριστική σεζόν, η οποία θα έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και η διάρκεια της θα είναι τέτοια, που θα επιτρέψει στις τοπικές επιχειρήσεις να σταθούν ξανά στα πόδια τους, μετά την κρίση της πανδημίας», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σημανδηράκης.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε στον κ. Φραγκάκη τον κατάλογο  της έκθεσης «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, ενώ ο κ. Φραγκάκης προσέφερε από την πλευρά του τρισδιάστατη απεικόνιση της Ακρόπολης.  Ακολούθησε διαδημοτική σύσκεψη στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, Δημάρχους και εκπροσώπους των Δήμων του Νομού. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η υλοποίηση δράσεων στρατηγικού σχεδιασμού εν όψει της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, καθώς και η ενημέρωση για θεσμικά και οικονομικά θέματα.

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα