Ανάπτυξη του οικοτουρισμού στα Δυτικά Αστερούσια

14 Feb 2022, 11:10 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Ανάπτυξη του οικοτουρισμού στα Δυτικά Αστερούσια

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού στα Δυτικά Αστερούσια, στο πλαίσιο του προγράμματος DESTIMED PLUS – Interreg MED από την Περιφέρεια Κρήτης συζητήθηκε σε συναντήσεις με τους Δημάρχους Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη και Γόρτυνας Λευτέρη Κοκολάκη, που είχε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα Γιώργος Αλεξάκης.

«Στόχος μας είναι η προβολή της Κρήτης στον τομέα του οικοτουρισμού και ειδικότερα της περιοχής των Δυτικών Αστερουσίων, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας, με το αντίστοιχο οικονομικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και με την ελάχιστη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, το πακέτο οικοτουρισμού που σχεδιάζουμε θα περιλαμβάνει διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επισκέψεις σε οινοποιεία, εστιατόρια, ελαιουργεία, καθώς και δραστηριότητες όπως ορειβασία ή μαθήματα μαγειρικής» ανέφερε ο κ. Αλεξάκης.

Η Περιφέρεια Κρήτης προωθεί την ενίσχυση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των Αστερουσίων και ειδικότερα του οικοτουρισμού ως εναλλακτική μορφή τουρισμού, με πολλούς τρόπους, όπως η ένταξη των Αστερουσίων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου) καθώς και με πολλές άλλες ενέργειες ολοκλήρωσης των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή.

Η υλοποίηση του προγράμματος DESTIMED PLUS – Interreg MED είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, αφού στηρίζει την διασύνδεση του τουρισμού με την προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος του είναι η συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων για τη δημιουργία «οικοτουριστικού» πακέτου διακοπών στην περιοχή των Δυτικών Αστερουσίων και υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τους Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού.

Είχε προηγηθεί ενημερωτική συνάντηση στα Πιτσίδια του Δήμου Φαιστού, ενώ ακολούθησε πρόσφατα συνάντηση με τον Δήμαρχο Γρηγόρη Νικολιδάκη.

Ακολούθησε ενημερωτική συνάντηση και στο Δήμο Γόρτυνας, με το Δήμαρχο Λευτέρη Κοκολάκη, τον Μιχάλη Κοκολάκη επικεφαλής της «Μεγάλης Γόρτυνας», τον Νίκο Πελεκανάκη Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Μαρία Σφακιανάκη – Ντελάκη διαχειρίστρια των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Γόρτυνας.

Το σχεδιαζόμενο «οικοτουριστικό πακέτο» θα αξιολογηθεί, θα δοκιμαστεί, θα μετρηθεί ως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του και θα προωθηθεί – προβληθεί σε συνεργασία με το Δίκτυο Μεσογειακών Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΕΕΤ) που αναπτύσσουν προϊόντα οικοτουρισμού υψηλής ποιότητας.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν επίσης η Βάσω Μαδούλκα Αν. Προϊσταμένη Τμ. Ευρωπαϊκών,  Διεθνών Θεμάτων και Ανάπτυξης Συνεργασιών και Συντονίστρια του προγράμματος και ο Ιάκωβος Γρύλλης στέλεχος του προγράμματος.

 
 

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα