Έδεσσα: Η ελληνική «πόλη των νερών» που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

27 Jan 2022, 12:13 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

TornosNews.gr

Έδεσσα: Η ελληνική «πόλη των νερών» που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Καταπράσινα τοπία, τρεχούμενα νερά και εικόνες σπάνιες σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Έδεσσα ή «πόλη των νερών» όπως την αποκαλούν είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς Ελλήνων και ξένων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. Εξάλλου, κάθε φορά σου προσφέρει νέες εμπειρίες και εικόνες που σε κάνουν να θες πάντα να επιστρέφεις.

Από την πόλη της Έδεσσας στην Πέλλα, θα απολαύσεις μια μοναδική θέα στον μακεδονικό κάμπο και φυσικά αυτό που θα σου κλέψει την καρδιά είναι οι διάσημοι καταρράκτες της. Οι καταρράκτες της Έδεσσας, οι οποίοι θεωρούνται οι μεγαλύτεροι των Βαλκανίων δημιουργήθηκαν από έναν σεισμό και σήμερα προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες που φτάνουν στην Πέλλα για να τους θαυμάσουν. Αναλόγως από πού θα σταθείς να τους θαυμάσεις, θαρρείς και δημιουργούν μια κουρτίνα νερού στην οποία στραφταλίζουν οι λαμπερές ακτίνες του ήλιου. Οι καταρράκτες βρίσκονται σε ένα μοναδικό γεωπάρκο το οποίο ονομάζεται φρύδι της πόλης. Αν και στο σύνολό τους είναι δώδεκα, ξεχωρίζουν οι δύο μεγάλοι οι οποίοι είναι και επισκέψιμοι προσφέροντας στον επισκέπτη αυτή τη σπάνια και μοναδική ατμόσφαιρα της δύναμης της φύσης. Και φυσικά όλα αυτά στο κέντρο της πόλης, δίνοντάς της επάξια τον τίτλο «πόλη των νερών». Την αίσθηση αυτή, της δροσιάς το καλοκαίρι και της επιβλητικότητας των νερών το χειμώνα θα την αντιληφθείς ακόμη και πριν μπεις στην πόλη, από το κελάρυσμα του νερού και την καταπράσινη φύση.

Γέφυρα Κιουπρί

Από το Κιουπρί, το πιο όμορφο πάρκο της πόλης της Έδεσσας, λέγεται ότι περνούσε η αρχαία Εγνατία Οδός, ένας περισπούδαστος ρωμαϊκός δρόμος που συνέδεε την Κωνσταντινούπολη με τα παράλια της Αδριατικής θάλασσας.

Παραδοσιακός Oικισμός Βαρόσι

Μια διαφορετική εμπειρία είναι και μια απλή βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στη συνοικία Βαρόσι θαρρείς και έχει σταματήσει ο χρόνος. Το Βαρόσι αποτελεί τον μοναδικό πυρήνα που έχει διασωθεί από το ιστορικό κέντρο της Έδεσσας μεταφέροντας μνήμες της πόλης. Αποτελεί μάλιστα μια γειτονιά με χαρακτηριστικά δείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Αυτό που τραβάει, επίσης, το βλέμμα του επισκέπτη είναι ο Ιερός Ναός Αγίας Σκέπης στην Έδεσσα ο οποίος ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του.

Αρχαία Πέλλα

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας

Η βόλτα στην Έδεσσα είναι μια άκρως χαλαρωτική εμπειρία η οποία σε ταξιδεύει, παράλληλα, πίσω στο χρόνο. Εκτός από τους καταρράκτες και τη φυσική ομορφιά, ο επισκέπτης περπατά ανάμεσα σε χώρους πολιτισμού και αναψυχής ενώ μπορεί να θαυμάσει σπουδαία δείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής. Όπως συμβαίνει γενικότερα με μια επίσκεψη στην Πέλλα. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζει και ο χώρος στην αρχαία πόλη της Πέλλας, ένας τόπος γεμάτος ιστορία και πολιτισμό. Αποτελεί, εξάλλου, έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μοναδικές συγκινήσεις και εικόνες που θα θυμάσαι για μια ζωή...

Λουτρά Πόζαρ

https://visit-centralmacedonia.gr/el-gr/DO-SOMETHING-GREAT/lang/el  

Facebook Twitter Linkedin

διαβάστε ακόμα

δημοφιλέστερα