Μελέτη Ανάπλασης της Ανατολικής Τάφρου των Ενετικών Οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης Χανίων

02 Jan 2022, 09:11 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σοφία Κοντογιάννη

Μελέτη Ανάπλασης της Ανατολικής Τάφρου των Ενετικών Οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης Χανίων

Facebook Twitter Linkedin
Επενδύσεις

Προχωρούν οι διαδικασίες ανάπλασης της Ανατολικής Τάφρου των Ενετικών Οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης Χανίων.

Ήδη η σχετική μελέτη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

Ειδικότερα, θα συνταχθεί η πλήρης μελέτης και τα τεύχη Διακήρυξης Δημοσίων Συμβάσεων για την ανάπλαση της Ανατολικής Τάφρου των Ενετικών Οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης Χανίων, με στόχο τη διαμόρφωσή της ως χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής και τη λειτουργική, περιβαλλοντική, αισθητική και αειφορική αποκατάστασή της με επεμβάσεις ήπιας μορφής και κλίμακας, και με σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου.

Η Ανατολική Τάφρος σήμερα έχει σχεδόν τριγωνικό σχήμα. Η βάση πλάτους 63 περίπου μέτρων βρίσκεται στα νότια και η κορυφή στο βορρά, ενώ το μήκος της τάφρου είναι περίπου 220 μ. και το μέσο έχει πλάτος 45 μ. Ανήκει κατά κυριότητα και νομή στο Ελληνικό Δημόσιο, διαχειριστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με εξαίρεση το υπαίθριο θέατρο, ο υπόλοιπος χώρος παραμένει χωρίς συγκεκριμένη χρήση και καθώς δεν έχει σκιερά σημεία, δεν χρησιμοποιείται από τους κατοίκους.

Κατά την τουριστική κυρίως περίοδο μετατρέπεται σε παράνομο, αυτοσχέδιο χώρο στάθμευσης, χάνοντας εντελώς τον χαρακτήρα του δημόσιου χώρου και υποβαθμίζοντας όλο το μνημείο των ενετικών οχυρώσεων. Επιπλέον, κατά μήκος του τείχους και του θολωτού αγωγού υπάρχει αυτοφυής παρασιτική βλάστηση που παρά τον τακτικό καθαρισμό αναβλαστάνει γρήγορα, ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις, προκαλώντας πλημμύρες στην Ανατολική Τάφρο.

 

Facebook Twitter Linkedin

δημοφιλέστερα